“Esenler’de yüz güldüren iletişim” sloganıyla hayata geçirilen Esenler Belediyesi Toplumsal İletişim Merkezi (ESTİM), sağlıklı bir iletişim için tüm engelleri bir bir ortadan kaldırıyor. Esenler’de yaşayan işitme engelli vatandaşlar, işitme engellilere yönelik işaret dili eğitimi alan ESTİM personeli sayesinde artık daha kaliteli hizmet alabiliyor.

İstanbul Times Haber Merkezi

Esenler Belediyesi’ne gelen işitme engelli vatandaşlarla daha sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlamak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü (İSEM) tarafından verilen 4 aylık İşaret Dili Eğitimi’ni başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan ESTİM personeli Sosyolog Sibel Kaya, belediyeye gelen vatandaşların sesi oldu. Kaya, aldığı işaret dili, jest ve mimikler ve günlük diyaloglar gibi eğitimler sayesinde gerek ESTİM’e başvuran, gerekse Esenler Belediyesi Kariyer Merkezi (ESKAM)’ne iş başvurusu için gelen vatandaşların ve Halk Günleri’nde Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’ya ziyarette bulunan vatandaşların doğru iletişim kurması ve yönlendirilmesi için hizmet veriyor.



Onların Dili, Kulağı, Sesi Olduk

İlçede yaşayan yaklaşık bin işitme engelli vatandaşın derdini daha rahat anlayabilmek için işaret dili bilen personel ile hizmet vermenin önemine dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “ESTİM’i kurduğumuz günden bu yana her kesimden vatandaşımız ile kesintisiz iletişim kurmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla engelli kardeşlerimiz arasında iletişim açısından en büyük zorluğu yaşayan gruplardan biri olan işitme engelli vatandaşlarımızla aynı dili konuşmak ve onların dili olmak çok önemliydi. İstedik ki, vatandaşlarımız engelinden muzdarip olmasın, engelinden dolayı iletişimsizlik yaşamasın. Küçük dertleri, büyük sorunlar haline dönüşmesin. İşte bu amaçla, işitme engelli vatandaşlarımızın dili, kulağı ve sesi olmak için işaret dili bilen personelimizle hizmet veriyoruz” diye konuştu.



Artık Derdimi Anlatabiliyorum

Doğuştan işitme engelli, 36 yaşındaki ev hanımı Melek Baysal, Esenler Belediyesi’nce işitme engellilere yönelik verilen bu hizmetten son derece memnun olduğunu belirterek duygularını, “Belediyemizde derdimi anlatabildiğim ve beni anlayan biri olduğu için çok mutluyum. Kendi başıma halletmem gereken işlerde, özellikle de resmi işlemlerde çok zorlanıyordum. Çünkü resmi kurumlarda işaret dili bilen personel sayısı çok az, hatta birçok yerde yok. Bugün Esenler Belediyesi’ne geldiğimde işaret dili bilen, zorluk çekmeden iletişime geçebileceğim bir personelin olması beni gerçekten mutlu etti” şeklinde ifade etti.
Editör: TE Bilisim