Bozdağ, A Haber'de katıldığı canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Fetullah Gülen'in Amerika Birleşik Devletlerinden iadesine ilişkin Bozdağ, darbe teşebbüsünden sonra Gülen'i iade etmemesinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'yle ilişkilerini sıkıntıya sokacağını bildirdi.
Darbe dosyasıyla ilgili hazırlıkların devam ettiğini aktaran Bozdağ, ifadelerin alındığını ve delillerin toplandığını belirtti.
Türkiye olarak Fethullah Gülen'in geçici olarak tutuklanması ve Türkiye'ye iadesini talep ettiklerini, dört ayrı dosyayı da gönderdiklerini vurgulayan Bozdağ, "Bunun üzerine ABD'li yetkililer, Türkiye'yle bu konuda işbirliğine hazır olduklarını söyledi." diye konuştu.
ABD'li yetkililerin, Türkiye'nin taleplerinin değerlendirilmesine yönelik yaklaşımlarının Gülen'i tedirgin ettiğine dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:
"İade edilmemesi için ABD yönetimine karşı talepte bulunuyor. Darbenin arkasında olduğu açık çünkü bir gün önce yaptığı bir konuşmada da darbeci subaylara ve kişilere 'dik durun, itirafçı olmayın, şöyle böyle olun' diye tavsiyede bulunuyor, 'tarih sizi yazacak' diye gaz veriyor onlara adeta. Kendisi ABD'ye yalvarıyor, 'beni iade etmeyin' diye. Ama tarih gel seni yazsın, Türkiye'ye gel yargıya hesap ver, tarih seni yazsın sayfa sayfa, paragraf paragraf yazsın. Nasıl yazacaksa yazsın. Ama kandırdığı, beynini yıkadığı, katil yaptığı, ülkesine, milletine düşman hale getirdiği bu darbecilere 'tarih sizi yazacak, dik durun, itirafçı olmayın' diyor.
Öte yandan Türkiye'ye gelmemek için ABD'li yetkililere yalvarıyor. Bu onun gerçek yüzünü, kimliğini göstermesi bakımından da son derece önemli. Ben buradan Fetullah Gülen'e de çağrı yapıyorum, buyur gel Türkiye'ye, Türkiye adil yargılama yapar. Çünkü Türkiye hukuk devletidir, Fetullahçıların yaptığı yargılama gibi değil. Anayasaya, hukuka, kanuna bağlı bir vicdanla seni Türkiye'de yargılayacak hakimler vardır, bütün dünya da bu yargılamanın ne kadar adil olduğunu görür. Ama maalesef bugüne kadar Türkiye'ye gelmemek için uğraşıyor."
Bozdağ, Gülen'in bazı ülkelere kaçmaya yönelik çalışmalar yaptığına dair istihbari bilgiler geldiğine değinerek, "O bilgilerle ilgili çalışmalar yapılıyor, teyidi nedir, ne değildir bakılıyor. Ama böyle bir arayışın içerisinde olduğu hatta bu arayışları yapan kişilerin isimlerine kadar bilgiler var, hangi ülkede kim bu girişimleri yapıyor, buna kadar gelen, akan bilgiler var. O nedenle biz Türkiye olarak diyoruz ki bu, kaçmak için şu anda keşif yapıyor, kendi kafasına göre belirlemiş bazı ülkeleri. Türkiye'ye iade edilmeyeceğine inandığı ülkeler veya Türkiye ile arasında adli işbirliğine dair anlaşma olmayan ülkeleri seçerek buralarda kendisine yer arıyor ve her an oralardan birini kaçabilir. Mısır, Meksika, Kanada, Avustralya, Güney Afrika geçiyor." ifadesini kullandı.
"Uluslararası Af Örgütü'nün açıklaması gerçeğe dayanmamaktadır."
Bakan Bozdağ, Uluslararası Af Örgütünün, darbe girişiminin ardından gözaltına alınanlara işkence yapıldığına yönelik iddialarını da değerlendirdi.
Bozdağ, şu görüşleri paylaştı:
"Uluslararası Af Örgütü'nün bu açıklaması gerçeğe dayanmamaktadır. Zira darbenin başarısız olmasının hemen akabinde Fetullahçı Terör Örgütü ve ona müzahir olan çevreler, gözaltına alınan askerlere ve diğer darbecilere kötü muamele yapıldığına dair birtakım haberler yaymaya başladı. Ben çok net ifade ediyorum, gözaltına alınırken kişiler, sağlık kontrolünden geçiriliyorlar, ondan sonra durumu tespit ediliyor. Yüzünde, gözünde, elinde, ayağında, vücudunda herhangi bir yerinde yara bere var mı tespit ediliyor, ayrıca hastalığı var mı o da tespit ediliyor, ona göre gözaltına alınıyor. Gözaltından çıkarken de yine durumu raporla tespit ediliyor ki bu tür işkence, kötü muamele iddiaları olduğu zaman devletin de buna cevabı olsun. Bir defa bu raporlar açık ve net ortada. Bunların hiçbirisi bu iddiaları doğrulamıyor, aksine yalanlıyor."
"Öztürk'ün helikopteri vuruluyor"
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'e kötü muamelenin de söz konusu olmadığına işaret eden Bozdağ, "Akın Öztürk'ün helikopteri vuruluyor. Yukarıdan inişe zorlanıyor, atış yapılıyor. Havaalanı, Akıncı Üssü kontrol altında. O zaman iniş sırasında bir yaralanma. Yüzündeki ve kulağındaki darbeler bu olayla alakalı. Ama bunu ne yapıyorlar, sanki Akın Öztürk'e kötü muamele ve işkence yapılmış gibi yansıtmaya çalışıyorlar, birtakım iftiralar yayılıyor." dedi.
Bozdağ, yakalanmadan önceki hadiseleri gözaltında gerçekleşmiş gibi göstermenin yanlış olduğunu vurgulayarak, gözaltında kötü muameleyle bu durumun bir alakasının olmadığını, Öztürk'ün de kendisine sorulduğunda bunun nereden kaynaklandığını açıklayabileceğini kaydetti. 
Editör: TE Bilisim