Kur­ban Bay­ra­mı yak­laş­tık­ça kur­ban­lık­la­rın fi­yat tar­tış­ma­la­rı gün­de­me otur­du. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de Ta­rım Ba­kan­lı­ğı, Tür­ki­ye­’ye ye­te­cek mik­tar­da kur­ban­lı­ğın ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek Kur­ban Bay­ra­mı için hay­van it­ha­la­tı­nın ya­pıl­ma­ya­ca­ğı­nı du­yur­muş­tu.

Araba fi­ya­tı­na to­sun

Bu ka­ra­rın et fi­yat­la­rı­nı ar­tı­ra­ca­ğı tar­tı­şı­lır­ken, ba­zı sek­tör tem­sil­ci­le­ri bu yıl kur­ban­lık da­na can­lı fi­ya­tı­nın 16 li­ra­ya ka­dar yük­sel­di­ği­ni, yak­la­şık yüz­de 45 art­tı­ğı­nı söy­le­di. Ba­zı­la­rı ise fi­ya­tın 13 li­ra­yı geç­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni ifa­de et­ti.

 Tür­ki­ye Ka­sap­lar Be­si­ci­ler Et ve Et Ürün­le­ri Es­naf ve Sa­nat­kar­la­rı Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Faz­lı Yal­çın­dağ, An­tal­ya­’da kur­ban­lık bir da­na­nın ki­lo­su için 15,5 li­ra is­te­nil­di­ği­ni be­lir­te­rek “Böy­le gi­der­se ikin­ci el ara­ba fi­ya­tı­na kur­ban­lık alı­rı­z” de­di. Ge­çen se­ne kur­ban­lık da­na­nın can­lı ki­lo­su or­ta­la­ma 11 li­ra­dan sa­tıl­mış­tı. Et­çi­i Gı­da A. Ş. Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Meh­met Emin As­lan bu yıl kur­ban­lık da­na­nın can­lı ki­lo­su­nun 16 li­ra, ko­çun ki­lo­su­nun 15 li­ra, kı­vır­cık ko­yu­nun 16 li­ra, Ka­ra­man ko­yu­nu­nun ise 14 li­ra ol­du­ğu­nu kay­det­ti.

Birlik Başkanı isyan etti

Bu ra­kam­la­rın abar­tı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Kır­mı­zı Et Üre­ti­ci­le­ri Bir­li­ği Baş­ka­nı Bü­lent Tunç ise 16 li­ra­lık fi­yat­la­ra is­yan ede­rek, “Kim is­ti­yor­sa bu­gün gel­sin can­lı kur­ban da­na­nın ki­lo­su­nu 13 li­ra­dan ve­re­ce­ği­m” de­di.

Hayvan talepten fazla

Bu yıl kur­ban­lık da­na­nın can­lı ki­lo­su­nun 13 li­ra­yı geç­me­ye­ce­ği­ni vur­gu­la­yan Bü­lent Tunç,  “Ta­lep­ten faz­la hay­va­nı­mız var. Bu yüz­den fi­yat­lar çok yük­sel­mez.An­cak 12 li­ra­nın al­tı­na da çok düş­mez çün­kü Et ve Süt Ku­ru­mu­nun ver­di­ği bir ta­ban fi­yat var. Bu yıl ete yüz­de 15 zam gel­di. Bu zam üze­rin­den kur­ban fi­yat­la­rı ar­tar. Çok yük­sek bir ar­tış ol­ma­z” gö­rü­şü­nü ses­len­dir­di.

Aracılık bu işin doğasında var

Kır­mı­zı Et Üre­ti­ci­le­ri Bir­li­ği ara­cı­lar or­ta­dan çık­ma­lı der­ken Tür­ki­ye Ka­sap­lar Be­si­ci­ler Et ve Et Ürün­le­ri Es­naf ve Sa­nat­kar­la­rı Fe­de­ras­yo­nu Faz­lı Yal­çın­dağ ise ‘A­ra­cı­lık bu işin do­ğa­sın­da va­r” de­di.

Et işin­de ara­cı­la­rın ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Faz­lı Yal­çın­dağ, ‘A­ra­cı­lar ne­ma­la­nı­yo­r’ tar­tış­ma­la­rı­nı şöy­le eleş­tir­di: “Bir ta­kım iş­le­ri bir ta­kım in­san­la­rın yap­ma­sı la­zım. Tür­ki­ye­’de eki­ni, eki­nin sa­hi­bi mi sa­tı­yor. Bu işin do­ğa­sın­da olan bir şey.”

Fiyatların düşmesi için aracıların kalkması şart

Tür­ki­ye­’de uzun yıl­lar­ca hay­van it­ha­la­tı ya­pıl­dı­ğı­nı an­cak, bu­nun et fi­yat­la­rı­nı dü­şür­me­ye yet­me­di­ği­ni an­la­tan Bü­lent Tunç, “Et sı­kın­tı­sı di­ye bir şey yok. Bu işi spe­kü­le et­mek is­te­yen ara­cı­lar bu­nu çok iyi kul­la­nıp pi­ya­sa­da bu al­gı­yı oluş­tu­ra­rak is­te­dik­le­ri­ni ya­pı­yor. Biz bun­lar­la na­sıl mü­ca­de­le ede­ce­ğiz za­man­la gö­re­ce­ğiz. İt­ha­lat her yıl ya­pıl­dı ama kim ucuz et ye­di. Et fi­yat­la­rın düş­me­si için it­ha­lat ke­sin çö­züm de­ğil. Ke­sin çö­züm için ara­cı­la­rın kal­dı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yo­r” de­di.

Tür­ki­ye­’de kır­mı­zı et ko­nu­sun­da hem üre­ti­ci­nin hem de tü­ke­ti­ci­nin mağ­dur ol­du­ğu­nu an­la­tan Tunç şöy­le ko­nuş­tu: “Hay­van üre­ti­ci­le­ri, hay­van­la­rı­nı pa­ha­lı sat­maz­ken, tü­ke­ti­ci et fi­yat­la­rıy­la ce­bi ya­nı­yor. Ara­da ne­ma­la­nan ara­cı­lar var. Bun­lar tes­pit edi­lip ara­dan çı­ka­rıl­sa, üre­ti­ci de
tü­ke­ti­ci de ka­zan­mış olur.”
BUGÜN GAZETESİ
Editör: TE Bilisim