01 Haziran 2009 pazartesi günü Başakşehir Belediyesi toplantı salonunda yapılan Belediye Meclis Toplantısında CHP Grubundan Meclis Üyesi Serdar Bayraktar yazılı olarak bir önerge verdi.

ISTANBUL TIMES/ÖZEL HABER

Bayraktar verdiği yazılı önergede,  Isı Pompaları ile ilgili Komisyon kurulması, Su Arıtım Sistemi ile ilgili Komisyon kurulması , Boğazköy Mevkiinde Tel Altı ve Rekreasyon alanları olarak anılan bölgelerde Belediyeye tahsislerin yapılması ve düzenlemeler yapılması, Boğazköy’de Yürüyüş yolu ve ana cadde üzerindeki işyerleri ile ilgili Komisyon kurulması, Bahçeşehir Gölet Mevkiinde bulunan Prestige Mall isimli işyeri önündeki trafik sıkışıklığı önlenmesi konularının acilen karara bağlanmasını ve yapılmasını istedi.

TEM SORUNU

Yapılan Belediye Meclis toplantısı sonunda ise CHP Grubundan Belediye Meclis Üyesi Ömer Kazancı ise TEM üzerinden geçen ve Esenkent, Bahçeşehir istikametine geçişi sağlayan köprü ile ilgili sözlü olarak, köprünün inşası için gerekli hazırlıkların önceki dönemde tamamlandığını, ancak inşaat aşamasına bir türlü geçilmediğini belirtti. Sürecin takibinin gerekliliğini belirtti. Ayrıca Ispartakule TEM çıkışının durumu hakkında bilgi istedi. Konu hakkında Meclis Başkanı (Belediye Başkanı) Mevlüt Uysal TEM bağlantısına ilişkin kısmın tamamlanmak üzere olduğunu ancak müteaahitler tarafından üstlenilmiş olan demiryolu geçiş kısmının ekonomik daralma gibi nedenlerle başlanamadığını belirtti.

GERİ DÖNÜŞ YOK

CHP Grubundan Belediye Meclis Üyesi  Ayhan Geygel aldığı gündem dışı söz hakkı ile  Başakşehir Belediye Başkanlığı Encümeninin göreve başladıktan sonra almış olduğu tüm Encümen kararlarını yazılı olarak talep ettiklerini, ancak kendilerine bu konuda geri dönüş olmadığını belirtti. Konu hakkında Meclis Başkanı  Mevlüt Uysal ve AKP Grup sözcüsü tüm kararların verilemeyeceğini ancak belli bir karara ilişkin açıklama yapılabileceğini belirttiler.

SERDAR BAYRAKTAR’IN VERDİĞİ YAZILI ÖNERGENİN İÇERİĞİ

Uçak Mühendisi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik ve Ulaşım Komisyonu Üyesi ve Başakşehir Meclis Üyesi Serdar Bayraktar, yazılı olarak verdiği önergede şu bilgilere yer verdi:

ISI POMPALARI İLE İLGİLİ KOMİSYON KURULMASI HAKKINDA.

Başakşehir genelinde ısı pompaları ve ısınma konusunda araştırmalar yapılması konusunda 1 yıl süre için 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 24. maddesine istinaden, Belediye meclisimizce 5 üyeden (3 AKP, 2 CHP) oluşan bir komisyon kurulması isteğimizi, saygılarımızla arz ederiz.

AÇIKLAMA:

Teknolojinin gelişimi ve enerji fiyatlarının yüksek seyri ile günlük yaşamımızda kullandığımız yakıtta değişikliklere gidiyoruz.Kentsel ısınma konusunda doğalgaz son on yılda gerek çevresel nedenlerle gerekse birim enerji başına maliyeti nedeniyle en uygun yakıt idi. Bugünlerde birim enerji başına maliyeti kömür ile başa baş gelmektedir. Ancak günümüzde toprak kaynaklı ısı pompaları ile harcanan enerjinin beş katını elde etmek mümkün olmaktadır.  Diğer deyişle beşte bir maliyetle aynı enerjiyi elde etmek mümkün olmaktadır.

Bu sistem üç ana bölümden oluşmaktadır.

i)Toprak altına yüzeyden 1,5-4 metre derinliğinde yayılmış plastik borular. (Bu derinlikte yaz, kış sıcaklık 15C civarında olduğundan ısı pompaları yüksek verimle çalışabilirler. )

ii)Yeraltındaki 15C civarındaki sıcaklığı kış için 60-80 C’ ye, yaz için 5-10 C’ ye getiren ısı pompası.

iii)Elde edilen faydalı sıcaklık farklılığının kentsel yaşam alanlarına aktaracak boru hatları.

Bu sistem Başakşehir’ in birçok yerinde kullanılabileceği gibi, özellikle 5000 konutun bulunduğu yeni yerleşim bölgesi olan Boğazköy bölgesinde birçok avantajla kullanılabilir.

a)Halen Boğazköy’ de 270 dönüm civarında bir yeşil alan yapımı altyapı aşamasındadır.

b)Boğazköy’ de ısı izolasyonlu dağıtım hatları mevcuttur. Bu hatlar yakındaki bir termik santralin atık ısısından yararlanmak için kızgın buhar için döşenmiş ve termik santral ile fiyatla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle atıl olarak yeraltında kalmıştır.

c)Bu boyuttaki projelerde elektrik motorlu ısı pompası yerine doğalgaz ısı pompalarının kullanımı verimi daha da arttırmaktadır.

d)Bu uygulama ile Boğazköy’ deki kentsel alanlar, doğalgaza göre dörtte bir, beşte bir maliyetle kışın ısıtılıp yazın soğutulabilirler. Başakşehir İlçesi Enerji Komisyonu bu ve benzeri projeleri altyapı uygunluğu nedeniyle öncelikle Boğazköy, daha sonra Başakşehir ilçesi Başakşehir Mahallesi’ nde de proje ve uygulama ön araştırmaları yapacak, Başakşehir’ de yeni projelerin yaygın olarak uygulanacağı Altınşehir, Güvercintepe, Şahintepe Ziya Gökalp Mahallelerinde uygun altyapıyı projelendirme aşamasında dikkate alarak çözümler geliştirilebilir.

SU ARITIM SİSTEMİ İLE İLGİLİ KOMİSYON KURULMASI HAKKINDA.

Bahçeşehir Gölet Mevkiinde atıl durumda bulunan ve Bahçeşehir bahçe sulama sistemi ile tesisat bağlantısı olan atık su arıtım sisteminin durumu, yeniden kullanılabilirliği amacıyla eksiklikleri ve İSKİ ile hukuki çözümler konusunda araştırmalar yapılması amacıyla 1 yıl süre için 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 24. maddesine istinaden, Belediye meclisimizce 5 üyeden (3 AKP, 2 CHP) oluşan bir komisyon kurulması isteğimizi, saygılarımızla arz ederiz.

Boğazköy Mevkiinde Tel Altı ve Rekreasyon alanları olarak anılan bölgelerde Belediyeye tahsislerin yapılması ve düzenlemeler yapılması hakkında.

a)Boğazköy Mevkiinde Tel Altı olarak anılan yüksek gerilim hatlarının altında bulunan ve şu anda yeşil alan olan bölgede hazineye ait olan alanların öncelikli olarak belediyeye tahsislerin yapılması konusunda girişimlerde bulunulması.

b)Boğazköy Mevkiinde Gölet Bölgesi Rekreasyon alanları diye anılan bölgede 449 ve 450 parsellerde bulunan ve özel şahışlara ait olan 13558 m2 lik arazinin yeşil alanın bütünlüğünü bozmayacak ve yeşil alan olarak kullanılmasına zarar vermeyecek şekilde düzenlemelerin yapılması gerekliliğini saygılarımızla arz ederiz.Boğazköy’de Yürüyüş yolu ve ana cadde üzerindeki işyerleri ile ilgili Komisyon kurulması hakkında.

Boğazköy’de Yürüyüş Yolu olarak anılan Boğazköy Caddesi ve Boğazköy 1. Caddesi üzerinde bulunan işyerlerinin projelerine uygunsuzluğu nedeniyle Belediye Başkanlığımızca hukuki süreç başlatıldığı öğrenilmiştir. Bu güzergahlarda kentsel yaşam koşullarına zarar vermemek ve sosyal yaralar açmamak amacıyla konunun hukuki ve kentsel yapı çözüm olanaklarının, İmar Komisyonunca araştırılması ve meclisimize bilgi verilmesi isteğimizi, saygılarımızla arz ederiz.

Bahçeşehir  Gölet Mevkiinde bulunan Prestige Mall isimli işyeri önündeki trafik sıkışıklığı hakkında. Bahçeşehir  Gölet Mevkiinde bulunan Prestige Mall isimli alışveriş merkezi önündeki yolda, adı geçen işyerinin yeterli park yerine sahip olmaması ve araçların yol üzerine park etmesi nedeniyle trafikte sıkışıklık yaşanmaktadır. Bahçeşehir için önemli arterlerden biri olan bu yolda trafiği rahatlatacak önlemlerin araştırılması, usulsüz kamu alanı kullanımının var olup olmadığının araştırılması, meclisimize bilgi verilmesi ve önlemlerin alınması gerekliliğini, saygılarımızla arz ederiz.

Editör: TE Bilisim