CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdiği Diyarbakır gezisi akıllara, selefi Deniz Baykal'la ilgili bir süredir gündemde olan “PKK'nın KCK sözcülerinden izin istediği” iddiasını gündeme getirdi. Habervaktim bu konuda çok önemli delillere ulaştı.

Terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 2009 yılı yerel seçimleri öncesi PKK'nın KCK sözcülerinden uygun görmeleri halinde Diyarbakır'a gelmek için izin istediğinden bahsediliyordu. Baykal, konuyu bir soru üzerine yalanlamıştı.

İŞTE İDDİANIN KAYNAĞI

Bu şok iddianın nerden çıktığı anlaşıldı. KCK iddianamesinde geçen bu iddia, örgüt mensupları arasında geçen görüşmelerine dayanıyordu. Habervaktim'in ulaştığı resmi dinleme kayıtlarında KCK sözcüleri Baykal'dan “Diyarbakır'a gelmek için bizden izin istiyor” diye bahsediyorlar.

Resmi dinleme kayıtlarına göre, 05.12.2008 tarihinde, kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcısı şüpheli Kamuran Yüksek ile bugün BDP Eş Başkanı olan Selahattin Demirtaş arasında geçen telefon görüşmesinde, ikili, Baykal'ın izin talebini şöyle değerlendiriyor:

Selahattin DEMİRTAŞ : Ya şimdi önemli bir konu varda, bir sana da iletiyim.
Kamuran YÜKSEK : He.
Selahattin DEMİRTAŞ : Bu tanıyorsun değil mi, eski bir CHP milletvekili şuanda MYK üyesidir.
Kamuran YÜKSEK : Evet.
Selahattin DEMİRTAŞ : Baykal'ın Kürt kolu, sağ kolu.
Kamuran YÜKSEK : Evet.
Selahattin DEMİRTAŞ : Şimdi diyor ki, ben Osman Bey'i de aramışım, Baydemir' i işte, Cumhurbaşkanı gelecekti Diyarbakır'a gelmedi.
Kamuran YÜKSEK : Evet.
Selahattin DEMİRTAŞ : Başbakan geldi işte olaylar oldu falan.
Kamuran YÜKSEK : Hıhı..
Selahattin DEMİRTAŞ : Dolayısıyla bütün bu süreci biraz biz değerlendirmişiz, kendi kendime diyor, değerlendirmişim kendi kendime, düşünmüşüm..
Kamuran YÜKSEK : Hıh
Selahattin DEMİRTAŞ : Acaba bizim genel başkan Diyarbakır'a gelse, Deniz Baykal
Kamuran YÜKSEK : Hıı
Selahattin DEMİRTAŞ : Bayram günü gelse işte, bir Bayram Namazı kılsa Diyarbakır'da.
Kamuran YÜKSEK : Hıh
Selahattin DEMİRTAŞ :Ondan sonra ordan geçse Büyükşehir'i bir ziyaret etse, Osman Bey'i, orda bir sohbet etseler..
Kamuran YÜKSEK : Hıı
Selahattin DEMİRTAŞ : Böyle bir diyalog yaratsalar ve o gün oradan ayrılsa Ankara' ya dönse.
Kamuran YÜKSEK : Hıı
Selahattin DEMİRTAŞ : Siz nasıl bakarsınız
Kamuran YÜKSEK : Hıı
Selahattin DEMİRTAŞ : İşte Osman Bey'le görüşmüşüm. Osman Bey de demiş ki “Ben ııı birşey diyemem, bu konuda Selahattin Bey'le görüşün.”
Kamuran YÜKSEK : Hıh
Selahattin DEMİRTAŞ : Fakat benim karar verebileceğim bir şey değil parti politikası ile ilgilidir..
Kamuran YÜKSEK : Hıhı..
Selahattin DEMİRTAŞ : Dolayısıyla ben bunu şimdi sana aktarayım
Kamuran YÜKSEK : Hııı anladım.
Selahattin DEMİRTAŞ : Yani bir iki hafta sonra bir tüzük program kongresi yapıyorlar
Kamuran YÜKSEK : Evet.
Selahattin DEMİRTAŞ : Bu kongrede programlarında da bazı değişiklikler yapacaklar
Kamuran YÜKSEK : Hee..
Selahattin DEMİRTAŞ : Ve Kürt sorununa ilişkin bir açılımda yapacaklar. Herhalde ondan önce bir Diyarbakır gezisi yapmak istiyor Baykal, anladığım kadarıyla.
Kamuran YÜKSEK : Hı hı evet.
Selahattin DEMİRTAŞ : Ama yarın biz biraraya gelmeden önce, sende hani bir arkadaşlarla orda kim varsa, onlarla bir tartışsan, önemli bir konudur. Ne diyeceksek, politik bir yaklaşımımızın olması lazım.
Kamuran YÜKSEK : Tamam
Selahattin DEMİRTAŞ : Baykal böyle bir şey bekliyor bizden, bizimde yani parti içinde bir cevabımız olsun ona..
Kamuran YÜKSEK : Hıhı..
Selahattin DEMİRTAŞ : Yani sizinde bir şeyiniz olsun ki, ortaklaşalım...

GELİRSE, BAŞBAKAN'A YAPTIĞIMIZIN AYNISINI YAPARIZ 

Konu son olarak KCK'nın sözde Türkiye Sözcüsü Herdem Kızılkaya, DTP'nin siyasi danışmanı Nadir Yıldırım ve KCK'nın kasası olarak gösterilen Salih Yıldırım arasında değerlendirilerek, karara bağlanıyor. 06.12.2008 tarihinde gerçekleşen 3'lü görüşmede Salih Akdoğan, “Bence gelsin, belki AKP'yi etkiler” diyor. Ancak bu görüş benimsenmiyor. Son noktayı KCK'nın sözde Türkiye Sözcüsü Herdem Kızılkaya koyuyor: “Baykal Diyarbakır'a gelmesin, geldiği takdirde Başbakan Erdoğan'a yaptığımızın aynısını yaparız.”

Görüşmenin dökümü şöyle:

Nadir YILDIRIM : Ya bu ….. aradı da, bu ……haber göndermiş,
Herdem KIZILKAYA : Ha..
Nadir YILDIRIM :Baykal, Baykal …… Gelmiş görüşmüş demiş, Baykal şey yapmak istiyor, Diyarbakır'a gitmek istiyor, bir iki gün kalmak istiyor, belediyeyi ziyaret etmek istiyor ve gerekli mesajları vermek istiyor. Bu size bağlı, siz uygun görürseniz…
Salih AKDOĞAN : Gelsin
Nadir YILDIRIM : He diğerlerinin pozisyona düşebilir, düşmekten, beklenir böyle bir şey olursa gelmez..
Herdem KIZILKAYA :……vefa diyorduk ya gerekirse ona Erdoğan'ı karşıladığımız gibi onu da karşılayacağımızı belirtiyoruz, böyle bir mesaj iletebilirsin.
Nadir YILDIRIM : ……. Bu gün haber verecekti ben dedim arkadaşlara görüşeyim benim düşüncem olmasın ne diye….. gelecek kimdir açıklamışlar gelip burada bize küfrediyor bilmem şu bu yapıyor gelecek burada seçim hesabı uygun değil gelirse biz gerekeni yaparız dedim. Benim düşüncem bu dedim arkadaşlara da ben arayıp sorayım seni arayacağım şimdi arıyor ne düşünüyorsun
Herdem KIZILKAYA : Şimdi adam önceden bizde bazı isim …….
Salih AKDOĞAN : Bence gelsin bu sefer şey yapalım belki AKP'yi etkiler
Herdem KIZILKAYA : Diyecekler AKP'yi
Nadir YILDIRIM : Hee
Herdem KIZILKAYA : Bir de çok şey var şimdi….bence şey yok.…avantaj olursa şu avantaj olur bari biz istediğimizi istediğimiz zaman yapmıyorsa istediğimiz zaman;
Herdem KIZILKAYA : Gelmesin gelirse de…… biz eylem yaparız. ……..
Nadir YILDIRIM : Yapacağız tabi...

KILIÇDAROĞLU İZİNLİ Mİ GİTTİ?

Baykal'ın 2009 seçimleri öncesinde Diyarbakır'a gitmemiş olması da dikkat çekerken, şimdi şu sorunun cevabı aranıyor: “Kılıçdaroğlu Diyarbakır'a birilerinden izin alarak mı gitti?” CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır'daydı.
Editör: TE Bilisim