CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Avrupa'dan bir grup PKK'lının gelişinin ertelenmesi konusunda "Daha ilk adımda bunun halk tarafından nasıl bir tepki yarattığını görmüşler, iktidar bunu sürdüremeyeceğini anlamaya başlamış ve frene basmıştır" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya Hava Limanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Bu, uzun süreden beri büyük bir iddiayla yürütülmekte olan bir politikanın tıkandığının ortaya çıkmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

"Burada sorulması gereken soru, 'Acaba ne olmuştur da, bir sıkıntı ortaya çıkmıştır? Taraflar kendi aralarında uzlaşamamışlar, anlaşamamışlar, bir mutabakat sağlanamamış ya da varılan mutabakat uygulanamamış ondan mı olmuştur?' Bunun anlaşılması büyük önem taşıyor. Şu çok açıktır ki, taraflar arasında bir uzlaşma sıkıntısı yoktur. Ne yapacaklarına birlikte karar vermişlerdir. Birlikte bir eylem planı hazırlamışlardır. Bunu uygulamaya gayret etmektedirler, ama bu eylem planının daha ilk adımında ortaya çıkan toplum tepkisi, halk tepkisi, millet tepkisi, sokak tepkisi anlaşılan programın uygulanamayacağını ortaya koymuştur.

Kendi aralarında bir ihtilaf çıkmış değildir. Her iki taraf ne istediğini, ne vereceğini bilmiştir. Tavizlerde bir sıkıntı yoktur. 'Bu yeterli değil, biz bunu kabul etmiyoruz' tartışması değildir bu... Anlaşmışlardır. Anlaştıkları programı uygulamaya kalkmışlardır."

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, "şov yaptılar, şark kurnazlığı yaptılar" gibi sözlerini de eleştirerek, şunları söyledi:

"Bunların hepsi boş laftır. İşin özü yanlıştır. İşin özünün yanlış olduğunu milletimiz anlamıştır. Biz zaten bunu anlatmaya çalışıyorduk, ama insanlar 'acaba' diye belki biraz daha iyi niyetle bakıyordu. Bizim milletimiz gözüyle düşünür. Manzarayı görmüştür ve kararını almıştır."

"BÖLGENİN İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI"

Deniz Baykal, bölgenin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir soruya karşılık şunları söyledi:

"Türkiye'nin en iyi okullarını Güneydoğu'ya taşıyacaksınız. Güneydoğu'daki insanların dışlanmışlık duygusunu yeneceksiniz. Onların Türkiye'nin bir parçası olduklarını hissetmeleri için gerekli anlayışı, ilgiyi vereceksiniz. Bir büyük yeni program uygulanacak. Bu programın hedefi halk olacak. Halkın gerçek gündemi olacak. Gerçek ihtiyaçları olacak. Olması gereken halka yönelmek, halka sahip çıkmaktır. Halka sahip çıkarsanız, PKK'yı tecrit edersiniz."

"DİŞARIDAN ÖNLERİNE KONULAN POLİTAKALAR"

Hükümetin bunların yerine dışarıdan önlerine konan politikayı tercih ettiğini öne süren Baykal, şunları kaydetti:

"Şimdi onun ne anlama geldiğini vatandaşımız gördü. Milletin evladını şehit edenler bir kahraman gibi gelip sınırda bütün devlet teşkilatı tarafından selamlanıyor, karşılanıyor, aklanıyor, elini kolunu sallayarak geçiyor. Bu yanlış. 25 yıl mücadele ediyorsun, şimdi Türkiye bütün müsteşarlarıyla, devlet yönetimiyle bunu karşılıyor. Mahkemeler, savcılar yarış yapıyor tahliye etmek için. Artık bu tıkanmıştır. Sürdürülmesinin yanlış olduğu görülmeye başlanmıştır. Umut ediyorum Hükümet de görecektir.

"DOĞRU POLİTAKA UYGULADIK"

CHP'nın ilk andan buyana doğru politaka takip ettiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Baykal, "Yazdığım mektupta da bunu anlattım. Bu konulardaki ısrarımızın ne kadar haklı olduğu, yaşadığımız olaylarla kanıtlanmıştır. Bizim de görüşmeyerek, daha doğrusu televizyonların kayda alması şartına bağlayarak ne kadar doğru davrandığımız açıkça ortadır. Hiç kimse bugün CHP'yi suçlama imkanına sahip değildir. Bizimle görüşmüş olsaydı, biz bunu anlatacaktık. Bunu göze alamadılar. Doğru bir politika götürdük. Kurgu yanlıştır. Yapılan yanlış milletten dönmüştür." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim