BAŞKAN GÜLCEMAL’İ GÖRMEYE GELDİ
 
Ardahan Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’yı önceki gün makamında ziyaret etti. Yaklaşık bir saat makamda görüşen iki belediye başkanı daha sonra mübadele müzesine geçtiler. Başkan Cem Kara burada misafir belediye başkanına müze ile ilgili olarak çeşitli bilgiler verdi. Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan ise, mübadele müzesinde kendisiyle aynı ismi taşıyan Gülcemal Gemisi’nin maketini yakından inceledi.
 
Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’yı ziyaret etti. Başkan Cem Kara ile makamında bir süre sohbet eden Gülcemal Fidan ilçede yeni açılan mübadele müzesini görmeyi çok istediğini vurguladı. Başkan Fidan, müzenin açılışını basından duyduğunu ve müzede sergilenen gemiyle aynı ismi taşıdığını hatırlattı. Başkan Gülcemal Fidan; “bana Gülcemal ismini dedem vermiş. Dedem köy enstitülerinde okumuş, mezun olduktan sonra da öğretmenlik yapmış. O dönemler, mübadilleri taşıyan bir dönem yolcu taşımacılığı da yapan Gülcemal Gemisi o dönemlerde çok iyi biliniyormuş. Dedem de geminin ismini bana vermiş. Bende basından mübadele müzenizde geminin maketinin sergilendiğini öğrenince gelip mübadele müzenizi gezmek Gülcemal Gemisi’ni de daha yakından görmek istedim” dedi. 
 
                                                 GÜLCEMAL GEMİSİ
 
Gülcemal Gemisi 1920 yılında, Amerika seferi yapan New York limanına yanaşan ilk Türk yolcu gemisi, 1924 Yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Mübadele Sözleşmesi gereğince Yunanistan’dan Türkiye’ye gelecek mübadilleri Selanik Limanından İstanbul ve İzmir Limanlarına taşımıştır. İsmet Paşa başkanlığındaki Lozan heyetini de bu yıllarda Gülcemal taşımıştır. Uzun yıllar İstanbul ile Karadeniz illeri arasında yolcu, yük ve posta taşımacılığı yapmıştır. Atatürk'ün de bu gemiye birkaç kez bindiği ve seyahat ettiği bilinmektedir.
Editör: TE Bilisim