Sivas Akıncılar ilçesi Geyikpınar Köyü Gençlik ve Kültür Derneği 3 yıldır eğitim alanında önemli bir kampanyaya imza atıyor. Çeşitli yayın evlerinden ve belediyelerden toplanan kitap ve kırtasiye malzemeleri başta memleketleri Sivas olmak üzere Anadolu’nun birçok köy okuluna gönderiliyor.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber

Bu kampanyanın çalışmasını dernek yönetimi, Ağustos ayı içinde başlayıp Aralık ayına kadar devam ettiriyorlar. Aynı zamanda eğitimci olan dernek başkanı Edip Cengiz kampanyayı şöyle anlattı:
“Geyikpınar Köyü Derneği olarak biz yayınevlerine ve belediyelere kitap yardımında bulunmaları konusunda resmi yazı göndererek çalışmamızdan haberdar ediyor ve malzeme yardımında bulunmalarını istiyoruz. Bizim sloganımız “kitaplar devletten, defter-kalem dernekten”. Üç yıldır da aynı sloganla yardım topluyoruz. En son Akıncılar ilçesi Türk Telekom Lisesi’ne üniversite hazırlık kitapları ve kütüphaneleri için malzeme yardımında bulunduk. Yardımlarımızı ağırlıklı olarak Sivas köylerine gönderiyoruz ama ihtiyacı olan diğer illerdeki okullarımıza da yardımlar gönderdik.
Bu kırtasiye malzemelerini belediye ve yayınevlerinden toplayarak bir nevi biz köprü vazifesi görerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Şuana kadar 3 yılda 14 tane okulun bütün kütüphane ve kırtasiye malzemesini gönderdik. Okul Kütüphanelerinin çeşitli kitaplarla zenginleşmesine yardımcı olduk. Bu güne kadar Sivas’ın 8 köy okulu başta olmak üzere Samsun’un Bafra Şeyh Ulaş İÖO. ve kolay merkez İÖO. Kars Susuz ilçesi 100.Yıl İÖO. Erzincan Refahiye ilçesi Gürsel ve Nezahat ÇEÇEN İÖO. İle Yurtbaşı ilköğretim Okullarına kütüphane malzeme yardımlarında bulunduk.
Bu faaliyeti başlatırken gayemiz bir köy derneği de olsak faaliyetlerde eğitime öncelik vermek ve sivil toplumların ihtiyaç duyulan yerlere yardımları ulaştırmaktı. Sebebi ise bizler her şeyi devletten beklememeliyiz. Özellikle Büyükşehirlerde devletin verdiği kitapları ders müfredatında kullanmayan birçok okul varken Anadolu’da çocuklar kaynak kitap bulmakta sıkıntı çekmektedirler. Bizim bu çalışmamızı yöre dernek ve vakıfları da görev bilmeliler. Bu çalışmayı yapan duyarlı birçok derneğimiz var. Bizler bu sayının fazlalaşmasını arzuluyoruz. Dernekler Okul idarecileri ve milli eğitim müdürleri ile irtibata geçerek bu yardımları yapmaları gerekir.
Kahvehanelerden yönetilen dernek olmaktan da bir an önce uzak durmaları gerekmektedir. Devlet bu konuda zaten üzerine düşen görevi yapıyor. Biz sivil toplumlarda gözden kaçan ufak tefek eksikleri tamamlamalıyız diye düşünüyorum” dedi.
KÖYLERARASI FUTBOL TURNUVASI

Başkan Edip Cengiz, dernek olarak uzun yıllardır yapılan diğer bir sosyal çalışmayı da anlattı: “Bizler Sivas’ın vadi ilçeleri olarak 1997 yılında İst. Suşehri Spor adı altında köyler arası futbol turnuvası düzenliyorduk. Son iki yıl içinde bu spor organizasyonu İstanbul’da Sivas Vadi Federasyonu adı altında yapılmaya başlandı. Bizim başkanlığını yaptığımız 12 yıllık organizasyonda Turnuvayı İstanbul’da düzenleyerek final maçını bölgeye taşıyorduk. Hem bölgeye ekonomik katkı sağlamak hem de memleketlerini görmeyen gençlerimize spor aracılığıyla memleketini görmelerine imkân sunuyorduk. Son 2 yıldır bu uygulamaya ara verildi. Bu spor organizasyonunun eski pozisyonuna dönmesini arzu ediyor ve bu konu ile de yakından ilgileniyoruz. Spor ve eğitim bizler için sürekli öncelikli olacaktır. Dilerim şuan görevde bulunan Vadi Federasyonu başkanı Nihat MACİT Bey bu önerimizi dikkate alırlar. Yörenin gelişmesi ve bilinmesi için bizler faaliyetlerimizi oralara taşımalıyız. Dernekler öncelikle ismini taşıdıkları ilçelere ve köylere hizmet vermek düşüncesiyle kurulmuşlardır. İstanbul’da da faaliyetler tabii ki olacaktır. Fakat öncelik yörenin kalkınması ve bilinmesi olmalıdır.
 İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim