Kartal Belediyesi ve Kartal Cemevi Vakfı tarafından Muharrem ayının 10’uncu günü münasebetiyle Hasan Ali Yücel Kültür ve Sanat Merkezi’nde Kerbela şehitlerini ve Hz. Hüseyin’i anma töreni düzenlendi. Kartal Cemevi’nin katkılarıyla düzenlenen törene; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, Kartal Cemevi dedesi Mustafa Düzgün ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Anma töreninde sahneye çıkan Hakkı Şimşek, Onur Alçınkaya ve Muharrem Temiz’in okumuş olduğu mersiyeler sırasında vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

“Alevi Bektaşi Enstitüsü kurulmalı”

Törende konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Alevi kardeşlerimizden Sayın Başkanın beklentileri var. Bugün bir yas günü, yasınızı tutun diyor. Eğer ki yas tutulamıyorsa bunun da bir nedeni vardır. Ben o nedeni her zaman her yerde söylüyorum. Mutlaka, Alevi Bektaşi Enstitüsü'nün kurulması lazım. Program sırasında iki defa alkışlama oldu. Sakın ola onlara kızmayın. Çünkü bugünün anlam ve önemini biz toplum olarak içselleştirememişiz. Bugün buradan çıkan kişilerin alkışlanması 10’uncu gününün anlamının yeterince halka anlatılmamasındandır” dedi.

“Aşure kültürel zenginliğimizdir”

Başkan Altınok Öz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben, her zaman Muharrem ayının önemini, aşurenin ne olduğunu ve aşuredeki değişik tatların nasıl bir araya gelip güzel bir tat ortaya çıkardığını, bu güzel tadın, toplumca bozulmaması gerektiğini, o tadı bozacak her şeye engel olmamız gerektiğini ve tüm bunların, biz yöneticilerin görevi olduğunu anlatmaya çalıştım. Birbirini tamamlayan bir sürü tadın, bu ülkede bir kültürel zenginlik olduğunu bilen ve ona göre davranan bir toplum olmayı canıgönülden diliyorum.”

“Haksızlığa karşı durunuz”

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı ise Kerbela’nın, 680 yılında yaşanan ve biten bir olay olmadığını, haksızlığa karşı durulması gerektiğini ifade ederek: ”Haksızlığa karşı durmazsanız, onurunuzu ve şerefinizi de kaybedersiniz. Kerbela, 680 yılında yaşanan ve biten bir olay değildir. Bugün Muharrem ayının 10’uncu günü. İmam Hüseyin, 72 halkıyla Kerbela’da katledildi. İmam Hüseyin, bir simge oldu. Acının, gözyaşının, mazlumun bir tarafı oldu. İyilikten ve mazlumdan söz ederken, İmam Hüseyin aklımıza gelir. Her dönemin bir yezidi mutlaka vardır. Önemli olan bu yezidlere karşı İmam Hüseyin olmaktır. Biz burada kendimiz ve insanlığımızı sorguluyoruz. İmam Hüseyin’in yaşadığı zulmü, susuz kalışını, haksızlığa uğrayışını sorguluyoruz. İmam Hüseyin inançları uğruna babası Hz. Ali’nin öğretisi doğrultusunda hareket etmiştir. Ne öğretmiştir Hz. Ali oğlu İmam Hüseyin’e ve bizlere? Haksızlığa karşı durmayı. Haksızlığa karşı durmazsanız, onurunuzu ve şerefinizi de kaybedersiniz demiştir. Biz, çocuklarımıza ve geleceğimize İmam Hüseyin’ini anlatıyoruz ki böyle acılar bir daha yaşanmasın. Biz her zaman mazlumların yanında yer alalım. Kerbela, sadece Alevi ve Bektaşileri ilgilendirmiyor; Kerbela, yeryüzünde yaşayan bütün insanları ilgilendiriyor. Bugün de makam ve koltuk sevdasıyla insanlar katlediliyor ve katlettiriliyorsa, aynı yezide lanet ettiğimiz gibi bugünkü yezidlere de lanet okumaya devam edeceğiz. Ankara’da yaşanan da bir Kerbela’dır. Orada insanlar katledildi. Orada hayatını kaybedenler de mazlumdu. Aynı İmam Hüseyin gibi barış istiyorlardı, kan dökülmesin istiyorlardı“dedi.
Cemevi dedesi Mustafa Düzgün’ün okumuş olduğu duaların ardından; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Cemevi zakirleri ve Vakıf Başkanı İsmail Saçlı’ya plaket takdim etti.
  
Editör: TE Bilisim