TEM ve E-5 karayolu Silivri istikameti trafiğe kapandı. İkitelli'de sürücüler kurtarılmayı bekliyor.  Sürücüler araçlarının üzerine çıkıp hayatta kalmaya çalışıyor.Kurtarma çalışmalarına askeri helikopterler de katılıyor.

Havaalanı'na ulaşım felç oldu. Bağcılar ve Başakşehir'de alt katları su bastı. Felaket gibi yağan yağmur ilerleyen saatlerde Anadolu Yakası'nı da etkilemeye başlayacak.

Sel suları araçların camlarına kadar yükseldi, herkes aracının üzerine çıkıp kurtarma ekiplerinin gelmesini beklemeye başladı. Sel suları yağan şiddetli yağışın da etkisiyle yükselirken olay yerinde yeterli kurtarma ekibinin bulunmadığı gözlendi.

YÜZLERCE KİŞİ KURTARILMAYI BEKLİYOR

Havaalanı'na ulaşımı da sağlayan Basın Ekspres yolunda halen yüzlerce kişi kurtarılmayı bekliyor...

İkitelli Basın Ekspres Yolu'ndaki dere ve Bağcılar'daki Tavukçu Deresi taştı. Özellikle Bağcılar ve Başakşehir'de çok sayıda ev ve işyerine doldu. Yüzlerce araç sel sularında sürüklendi. Karayolunda yer yer 2 metreyi bulan sel sularında mahsur kalanlar, araçların üzerine çıkarak yardım beklemeye başladı. Belediye, Sivil Savunma ve itfaiye ekipleri mahsur kalan kişileri kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Meteoroloji yetkililerinin tüm uyarılarına karşın önlemlerin yetersiz kalması mağduriyeti arttırdı.
 
Sultançiftliği, Alibeyköy, Sultangazi, İkitelli, Bağcılar ve Hadımköy'de çok sayıda ev ve işyerini su bastı.

İtfaiye ve belediye belediye ekipleri çok sayıda ihbara cevap vermeye çalışıyor. Evleri sular altında kalan vatandaşlar ise tepkili.

Meteoroloji yetkililerinin tüm uyarılarına karşın önlemlerin yetersiz kalması mağduriyeti artırdı.

Vali Güler: "Son yılların en büyük afeti..."

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'u felç eden yağış ile ilgili olarak basına bilgi verdi. İstanbul'da son yıllarda hiç yaşanmayan bir doğal afet yaşandığını söyleyen Güler, etkili yağışın yarın da İstanbul'da sürmesinin beklendiğini söyledi.

Güler, yağışın can ve mal kaybına neden olduğunu söyleyerek, "İstanbul'da son yıllarda hiç yaşamadığımız bir doğal afet yaşandı. Geçen yıl Eylül ayının tamamında 44 kilogram yağmur yağmışken, uzun yılların Eylül ayının ortalaması 35 kilogram iken, sadece dün ve bugün 220 kilogram yağmur yağdı" dedi.

Olayın başından itibaren uyarı ve kurtarma çalışmalarında zamanında ve etkin müdahale edildiğini söylene Güler, kurumlar arasında örnek bir işbirliği ve koordinasyonun sağlandığını söyleyerek, "10 helikopterle havadan müdahale yapıldı. Bu helikopterler arama kurtarma, ambulans ve keşif helikopterleriydi. Hem Çatalca, hem Silivri, hem de kırsal alanlarda mahsur kalan vatandaşlara öncelikle botlarla müdahale edildi. Selimpaşa'da sahildeki sitelerin bulunduğu bölümde 3 binanın yıkıldı, 800 konutun su altında kaldı, Silivri'de de 900 ev su baskınına maruz kaldı. Yine Silivri'de 8 okul, devlet hastanesi, sağlık ocağı ve spor tesisleri de sudan etkilendi, 8 araç sele kapıldı, 20 sandal da battı" diye konuştu.

Cuma gününde itibaren tekrar yağış geliyor

Vali Güler, etkili yağışın yarın da özellikle İstanbul'da süreceğini beklediklerini belirterek, "Yağış perşembe ve cuma günü de aralıklarla devam edecek. Ancak cuma gününden itibaren tekrar etkili bir yağış İstanbul'da beklenmekte. Bu nedenle vatandaşlarımıza gerekli uyarıyı yeniden yapmak istiyorum. Yağışın yoğun olduğu alanlarda mümkünse araçlarıyla yola çıkmasınlar" dedi.

Güler, "Yola çıkanların da TEM otoyolunu kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü E-5'te zaman zaman su baskınları yaşanabiliyor. Bir diğer uyarım da; özellikle E-5 ve TEM dışındaki köy ve belde yolları da taşkın ve sele maruz kalan yollar. Bu yollarda yolun yumuşaması neticesinde zaman zaman kopmalar, çökmeler yaşanabilmektedir. Bizzat yaptığımız tetkikte yolların bir kısmının asfaltlarının kalktığını, yolların çökmekte olduğunu gördük. Vatandaşların ısrarla bu yollardan geçmekte olduğuna şahit olduk. Vatandaşların can emniyetlerinde bu tür olaylar sıkıntı yaşatıyor. Güvenlik güçlerimiz bu yollarda seyrüseferi engellemek için gerekli çalışmaları yapıyor" dedi.

HABERIN VIDEOSU

Editör: TE Bilisim