Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Konfederasyon Başkanı Rızanur Meral, küresel krize karşı mücadele önerilerinin Başbakan tarafından olumlu karşılandığını söyledi. Görüşmede dış açılım programlarından da bahsettiklerini belirten Meral, konfederasyonun çalışmaları konusunda Erdoğan`ın görüşlerini ise şöyle aktardı: `TUSKON`un Afrika, Pasifik ve Avrasya gibi yeni ticaret köprüleri kurmasına yönelik toplantıları pazar çeşitlemesi açısından son derece önemli. Bu girişim ihracat pazarını çeşitlendirecek.` Başbakanlık`ta dün gerçekleşen görüşmede iş dünyasının hassasiyetlerinin iletildiğini aktaran Meral, Erdoğan`ın ekonomideki gelişmeleri yakından takip ettiğini görerek ziyaretten huzurlu bir şekilde ayrıldıklarını söyledi.

Başbakan`dan Eximbank kaynaklarının artırılarak ihracatın desteklenmesini istediklerini belirten Meral, `Bu konuda kaynaklar artırılacak.` cevabını aldıklarını ifade etti. Meral, Erdoğan`a ihracatın düşmesine rağmen ithalattaki düşüşün daha hızlı olduğunu, böylece ihracatın ithalatı karşılama oranının düştüğünü anlattıklarını söyledi. Meral, petrolün varilinin 45 dolara inmesinin Türkiye`nin enerji faturasını 15-20 milyar dolar hafifleteceğini ifade ettiklerini dile getirdi. TUSKON Başkanı, yeni teşvik sisteminin devreye alınması ve işveren üzerindeki yüklerin azaltılmasını da talep ettiklerini kaydetti. Her türlü kamu alımında yerli malı alınmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladıklarını söyledi. Mevcut teşviklerin yıl sonunda biteceğini ve geçerliliğini kaybeden teşvik belgelerinin süresinin uzatılmasını talep ettiklerini aktaran Meral, Başbakan`ın bu isteğe sıcak baktığını ifade etti.

Rızanur Meral, ziyaretlerinde son günlerin gündem maddelerinden olan IMF konusunun da gündeme geldiğini anlattı. Türkiye`nin menfaatlerini koruyan bir anlaşma yapılması gerektiğini aktardıklarını vurgulayan Meral, yeni programda büyümeden taviz verilmemesi ve üretimin desteklenmesi gerektiğine dikkat çektiklerini kaydetti. Başbakan Erdoğan`ın ise `Biz IMF`yle olan görüşmemizde ülke menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Ülke menfaatlerine ilişkin maddeleri muhafaza etmeye kararlıyız.` dediğini aktardı.

Sri Lanka cumhurbaşkanı TUSKON`da

Öte yandan resmî bir ziyaret için Türkiye`ye gelen Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa ve beraberindeki heyet, TUSKON yetkilileriyle bugün bir araya gelecek. İstanbul Ceylan Otel`de Başkan Meral`in ev sahipliğindeki yemekte, karşılıklı yatırım imkânları görüşülecek.

Editör: TE Bilisim