SAADET PARTİSİ BAŞAKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI SALİH BEŞİR
 
“BAŞAKŞEHİR'İ, MARKA ŞEHİR YAPACAĞIZ”
 
Ne zamanki Milli Görüşçü belediyeler işbaşına geldi, o tarihten sonra belediyecilikte hizmette anlayış devrimi oldu. İnsanımızın hizmetine koşmanın ibadet sayıldığı bir anlayış o günlerde kendisini gösterdi. Bu yaklaşımla kaynaklar da iyi kullanıldığı için milletin emanetine sahip çıkıldığı için, şehirlerin birikmiş sorunlarının birbir çözülmesine neden oldu. Belediye Başkanlarımız efsane hizmetlere imza attılar. Ümit ediyorum ki, insanlarımız Milli Görüş belediyeciliğini özlemiştir. Bu dönem bu hasretin biteceği dönem olacak. Bu dönemde sadece şehirlerin sorunları çözümlenmekle kalmayacak aynı zamanda şehirlerimizi geleceğe taşıyacak, mimari, kültürel, sosyal, estetik açıdan insanımızı rahatlatacak projelerle yeni bir hizmet kervanı kurulacak.
 

SÖYLEŞİ: Ömer ADIYAMAN
FOTO     : Ferdi TÜRK
Bir şehirde yaşayan insanların o şehir için katma değer üretmeleri çok önemli. Şehre ruhunu, o şehirde yaşayan insanlar verir. Biz istedik ki, Başakşehir’de hem mimari açıdan, hem şehirleşme açısından, hem sosyal kültürel açısından, Başakşehir örnek bir şehir olsun, marka kalitesinde olsun. Sadece marka tüketen değil, marka üreten bir şehir olabilelim. Bunun için Marka Şehir Başakşehir platformunu kurduk. Bu platform önümüzdeki dönemde çok daha geniş katılımları içine alarak Başakşehir’in vizyonunu, geleceğini planlayan bir koordinasyon merkezi olacaktır. Sivil toplum örgütleriyle, kamu kurumlarıyla, muhtarlıklarla, yatırımcılarla, site yönetimleriyle, toplumun önderleriyle…
 
 

Belediyecilik ve hizmet çıtasında temel felsefeniz nedir?
 
 
Refah Partisi’yle başlayan belediyecilik hizmetlerinde Milli Görüş belediyeciliği marka tabir edebileceğimiz düzeyde, çok güzel hizmetlere imza attı. Belediye hizmetlerinin çıtasını yükseltti. 1994, 1989 yılı öncesinde şehirlerimizde çok temel sorunlar birikmişti. Altyapı sorunları, ulaşım, çöpler, hava kirliliği başı çekiyordu. Susuzluk temel problemdi. Adeta şehirlerde yaşamak büyük bir çile olmuştu. İnsanımız belediye yönetimlerine gittiğinde, sürekli horlanır, bugün git yarın gel muamelesiyle karşılaşırdı. Ne zamanki Milli Görüşçü belediyeler işbaşına geldi, o tarihten sonra belediyecilikte hizmette anlayış devrimi oldu. İnsanımızın hizmetine koşmanın ibadet sayıldığı bir anlayış o günlerde kendisini gösterdi. Bu yaklaşımla kaynaklar da iyi kullanıldığı için milletin emanetine sahip çıkıldığı için, şehirlerin birikmiş sorunlarının birbir çözülmesine neden oldu. Belediye Başkanlarımız efsane hizmetlere imza attılar. Sadece sorunları çözmekle kalmadılar, sosyal kültürel faaliyetlere de el attılar, insanlarımızın ihtiyaçlarına da çözüm buldular. Şehirlerimizi rahatlatan, şehirlerimizi geleceğe taşıyan bir yönetim sergilendi. Bundan sonraki dönemde çeşitli badirelerden geçti ülkemiz.
 
Hizmet kervanı yolda
 
Milli Görüş kadroları, belediyelerin çok az kısmında bulundu. Gördüğümüz çok ilginç bir şey oldu, belediyeler yeniden borç batağına saplandı. Yeniden belediyelerle halk arasına mesafeler girmeye başladı. Yönetimler yeniden insanlara tepeden bakmaya başladı. Belediyelerde yeniden suistimal söylentileri ayyuka çıktı. Halkın güveni belediyelere karşı zayıfladı. Böyle bir atmosferde yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Ümit ediyorum ki, insanlarımız Milli Görüş belediyeciliğini özlemiştir. Bu dönem bu hasretin biteceği dönem olacak. Bu dönemde sadece şehirlerin sorunları çözümlenmekle kalmayacak aynı zamanda şehirlerimizi geleceğe taşıyacak, mimari, kültürel, sosyal, estetik açıdan insanımızı rahatlatacak projelerle yeni bir hizmet kervanı kurulacak.
 
Başakşehir’in ilçe olmasından sonraki süreci değerlendirir misiniz?
 
Başakşehir konutları planlı yapılaşmanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir projedir. Milli Görüş belediyeciliğinin planlı, düzenli çalışıldığı takdirde şehirlerin sorunlarını nasıl çözülebileceğini gösterdiği en güzel örneklerden bir tanesidir. Çok ilgi görmüş, bütün İstanbul çapına yayılmış, Türkiye’de konut yapımında çok önemli bir referans olmuştur. Başakşehir’in başarılı şekilde iskana açılmasından sonra, bölgemiz büyük nüfus çekmiş, bölgenin seyri değişmiştir. İkitelli Organize Sanayi bölgesinin de burada olması dolayısıyla hızla gelişen, büyüyen bir yapı arzetmiştir. Başakşehir ilçesi yeni bir ilçe olarak önümüzdeki süreçte yerel seçimlere hazırlanıyor. Başakşehir ilçesi sadece Başakşehir konutlarından oluşmuyor. Yeni eklenen sitelerle birlikte 30 bin nüfuslu ek mesken alanları var. Bununla birlikte Altınşehir bölgesi Başakşehir sınırları içinde. Planlı yapılaşmanın örneklerinin bulunduğu Bahçeşehir de Başakşehir sınırlarında. Şehir kurarken sadece insanların başını sokacakları bir iskan alanı ortaya koymak yeterli değildir. Bunun yanında sosyal, kültürel, eğitim, sağlık, güvenlik alanlarının çok iyi planlanması gerekir. Başakşehir 1. Etap yapıldığında bazı sosyal donatı alanları düşünülmüş. Sağlık Ocağı, okullar, kültür merkezi ve ilave olarak lise düzeyinde okul düşünülmüş. Buradaki kültür merkezinin 5 bin nüfuslu olarak bölgenin ihtiyacını karşılayacak şekilde ortaya konulduğunu görüyoruz.
 

Yatırımlar tamamlanmadı
 
Maalesef, ilerleyen süreçte, bu yönün gittikçe zayıfladığını ve köreldiğini görüyoruz. Başakşehirli’ler bu kültür ve spor kompleksini iyi bilirler. Ama, yatırım tamamlanamamış, diğer etaplarda da böyle bir planlama dahi yapılmamıştır. Başakşehir merkezinde ciddi sosyal sorunlar kendisini göstermektedir. Özellikle gençlerimiz, çocuklarımız üzerinde sosyal olarak problemlerin oluşması kaçınılmaz olmuştur. Ayrıca ulaşım konusundaki yatırımlar da gecikmiş, yetersiz kalmıştır. Bölgenin şehre ulaşmasında sıkıntı vardır.
 

Yatay akslar konusunda hiç çalışma yapılmamış galiba..
 
Evet… Maalesef… Yatay akslarda da, dikey akslarda da bölgenin nüfus ve araç potansiyelini karşılayacak bir ulaşım ağımız yoktur. Süreç içinde ortaya çıkan boş alanlar, daha çok konut üretmeye yönelik değerlendirildiği için, site içindeki ulaşım bile sıkıntılara yol açmıştır. Park sorunları kendisini göstermeye başlamıştır. Diğer yandan okullara da mevcut mekan ayrılmadığını görüyoruz. Eğitim potansiyelini kaldırabilmek için şu anda en az iki katı okul yapılması gerektiği görülmektedir. Bununla birlikte Altınşehir bölgesinde özellikle yıllardır devam eden çok önemli sorunlar var. Altınşehir, Güvercintepe, Şahintepe, Kayabaşı Mahallesi, Şamlar Köyü ve Fenertepe bölgesi yıllardır hizmet fukarasıdır. Bu bölgelere yıllardır imar planları çıkarılamamış, tamamlanamamış. Hiçbir altyapı ve üst yapı hizmeti götürülememiştir. İnsanlarımız çamur deryaları içinde, kanalizasyon pislikleri içinde, sağlıksız ortamlarda yaşamaya mahkum edilmiştir. 20 yıldır çözülemeyen sorunlar, maalesef iktidar belediyesi tarafından da göz ardı edilmiş, halkımız kendi kaderine terk edilmiştir. Sağlık, eğitim, sosyal sorunlar dolayısıyla insanlarımız bu bölgelerde bunalmış durumdadır. Şimdi çok iyi bir planlama, Başakşehir merkezindeki eğitim, kültür, sosyal ve eğitim problemleri çözülmesi gerekiyor, hem de Başakşehir’in Altınşehir bölgesinin imar problemlerinin halledilmesi gerekiyor. Yol, kanalizasyon, altyapı üst yapı problemlerinin giderilerek, insanların ruhsatlı, imarlı, sağlıklı binalara kavuşturulması gerekiyor. Bu süreç, yorucu bir süreç olacak ama, Milli Görüş belediyeciliğinin temel felsefesiyle, kaynakları, imkanları iyi yönlendirerek bu sorunları bir bir çözeceğiz. Başakşehir’i ileriye yönelik olarak örnek bir şehir yapacağız.
 
 
Marka şehir Başakşehir
 
Planlama ve koordinasyon bağlamında Marka Şehir Başakşehir platformu kurduğunuzu da biliyoruz. Bahseder misiniz?
 
Bir şehirde yaşayan insanların o şehir için katma değer üretmeleri çok önemli. Şehre ruhunu, o şehirde yaşayan insanlar verir. Biz istedik ki, Başakşehir’de hem mimari açıdan, hem şehirleşme açısından, hem sosyal kültürel açısından, Başakşehir örnek bir şehir olsun, marka kalitesinde olsun. Sadece marka tüketen değil, marka üreten bir şehir olabilelim. Bunun için Marka Şehir Başakşehir platformunu kurduk. Bu platform önümüzdeki dönemde çok daha geniş katılımları içine alarak Başakşehir’in vizyonunu, geleceğini planlayan bir koordinasyon merkezi olacaktır. Sivil toplum örgütleriyle, kamu kurumlarıyla, muhtarlıklarla, yatırımcılarla, site yönetimleriyle, toplumun önderleriyle… Fikri görüşü olan her insanın bir araya geldiği bir platform oluşturduk. İnşallah bu platform daha da genişleyecek. Daha sonra mahalle meclislerine dönüştürerek, her mahallede yaşayanların belediye yönetimiyle istişareler yapabileceği bir platform oluşturacağız. Başakşehir’i Başakşehir’da yaşayan herkesle birlikte huzurun beldesi, örnek bir belde olması yönünde bir kucaklaşma, dayanışma platformu olarak yolumuza devam edeceğiz.
 
Biraz da projelerinizden bahseder misiniz?
 
Biz şu andan itibaren Başakşehir’in gelecek planlamalarına başlamış bulunuyoruz. Öncelikle Başakşehir’in yeni bir ilçe olması dolayısıyla, planlamaların uzman, tecrübeli ve teknik bir ekip tarafından ortaya konulmasını sağlıyoruz. Böylelikle Marka Şehir olmanın temellerini atacağız. İmar planları ihtiyaçları cevaplamıyor, bunun için imar planlarını revize ederek, ilçe bütünlüğü içinde yeniden yapılmasını sağlayacağız. Altyapı eksikliklerini gidereceğiz. Mahallelerde belediye hizmet noktaları oluşturarak, hizmetlere kolay erişim sağlayacağız. Başakşehir, Altınşehir, Bahçeşehir de belediye hizmet şubeleri oluşturacağız. Mahalle konakları yaparak, içinde okuma salonları, kültür salonları, gençlik salonlarının yeraldığı kültür birimleri oluşturacağız. Her mahallemize en az bir sağlık ocağı projemiz var. Şehir kültürünü koruyacak çarşılar yapacağız.
 
Halkın belediyesi olacağız
 
Başakşehir’de ulaşım probleminin çözülmesi için ulaşım akslarını yeniden revize edeceğiz. Bununla birlikte sosyal belediyecilik yönümüzle ilgili, kültür meydanları ve kültür bulvarları inşa edeceğiz. Kültür araştırma merkezleri yapacağız. Emekliler ve ev hanımlarının sıkıcı sosyal ortamlarından kurtulmalarına yönelik projeler geliştireceğiz. Gençlerimizin okul sonrası zamanlarını doğru değerlendirmeleri için kültür merkezi, spor merkezleri oluşturacağız. Gençliğimize çok özel yatırımlar yapacağız. En önemlisi belediyemiz halkın belediyesi olacaktır. Halkımızın içinde bulunduğu olumsuzlukları karşılayacak çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ekonomik güçlükler içinde yaşayan kardeşlerimizin de iş, meslek edinebilmesini sağlayacak farklı aktivitiler, atölye ve kurslar açacağız. İşadamlarımızı bu yönde teşvik edeceğiz. Halkın yönetime katılması için gerekli istişare mekanizmalarını gerçekleştireceğiz. İnsanlarımız hizmet merkezli, insan odaklı olacak. Mahallelerimizde yaşayan insanlarımızın sosyal, kültürel, ekonomik farklılıklarının bir ayrılığa, kopukluğa neden olmasına değil, birliğe, beraberliğe, dayanışmaya vesile olacak sağlıklı iletişim ağları kuracağız. Hizmetlerin en adil şekilde her yere dağılımını sağlayacağız. Sadece bina yapmak değil, oradaki insanların hizmetlerini görecek şekilde bina ve çevre düzenlemesi yapmak, sosyal alan yapmak, kültürel tesis yapmak konusunu hedef alacağız. El sanatları çarşıları oluşturacağız. Başakşehir’in geleceğe elele taşıyacağız, marka ve örnek şehir yapacak iradeyi sergileyeceğiz.
 
SÖYLEŞİNİN İNGİLİZCESİNİ OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ
NEWS TO READ THE ENGLİSH ON THE LİNK BELOW CLICK HERE
Editör: TE Bilisim