BAŞAKŞEHİR’DE VAROŞ MAHALLELERİ

İstanbul Times Gazetesi Dev Bir Yazı Dizisine imza atıyor. Başakşehir ilçe sınırları içerisinde bulunan Altınşehir, Güvercintepe, Şahintepe, Ziya Gökalp Mahallelerini mercek altına alıyoruz.  

ISTANBUL TIMES/YAZI DİZİSİ 

İstanbul Times Gazetesi Dev Bir Yazı Dizisine imza atıyor. Başakşehir ilçe sınırları içerisinde bulunan Altınşehir, Güvercintepe, Şahintepe, Ziya Gökalp Mahallelerini mercek altına alıyoruz.  

VAROŞ OLMAK ALTINŞEHİR’İN KADERİ DEĞİL  

Yıl 1947, Çarpık yapılaşma ve gecekondu’nun ilk temelleri başımızı sokacak bir evimiz olsun mantığı ile Zeytinburnu ilçesinde başladı. Bu ilçe bağımsız belediye olduğu 1984 yılından beri bu imajından kurtulmak için ciddi bir çabanın içinde olduğu gözlemleniyor. Zeytinburnu ilçesinin makus talihi olan çarpık yapılaşma ve gecekondu yerleşim yeri olma unvanı ne yazık ki bugün bir tarafında bir bardak çayın dört beş TL olduğu ve bir dairenin trilyonlarca para ettiği Bahçeşehir öte tarafında yine bir dairenin 400-500 bin TL ye satıldığı Başakşehir etaplarının yanında hiçbir alt yapı sorunu çözülmeyen Altınşehir bölgesi olarak adlandırılan Güvercintepe, Şahintepe, Ziya Gökalp ve Altınşehir mahallerindeki yaşam halen 1947 yılındaki Zeytinburnu gibi perişanlık içinde olduğu bilinen bir gerçektir.   

ALTINŞEHİR’DE KALİTELİ YAŞAMA KAVUŞMALI  

Bugün Altınşehir de sağlıklı bir yaşamın olduğunu hiçbir kimse iddia edemez. Bu sorunlar yumağının oluşmasında halk da kusurlu belediyelerde. Altınşehir bölgesinde yaptığımız araştırma ve incelemelerde halkın arsaları üzerine plansız ve programsız binalar yaparken düşündükleri tek şey sadece yapacağımız yer büyük olsun mantığı hakim olduğundan  dolayı ortaya çıkan binalar estetik ve çevre ile uyumdan uzak birer hilkat garibesi olarak şehrin siluetine bir çıban başı gibi saplanmış durumdalar. 

TEK ÇÖZÜM KÖKLÜ BİR REHABİLİTASYON  

Belediyenin yapacağı en önemli hizmet ciddi bir kentsel dönüşüm projesi uygulayarak hak sahiplerine kaç metre kare yerleri var ise ve bu konutlar 2005 den önce yapılmış ise aynı metre kare de bir yerin kendilerine verilmesi karılığında halkın rızası aranmadan bir düzenleme yapılarak bu bölgelerde hak ettikleri kaliteli yaşama kavuşturulmalıdır. 

POPÜLİST YAKLAŞIMLAR BURAYI İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HALE GETİRDİ 

Sırf oy kaygısı ile bu bölge bugün içinden çıkılamaz hale getirilmiş durumda. Elbette ki siyasilerin oy hesabı yapması kadar normal bir düşünce olamaz. Ancak oy hesabı yaparken de dünya kültür başkenti olmaya istanbul’a haksızlık yapmaya da kimsenin hakkı yok. 

MUHALEFET VE İKTİDAR BAŞAKŞEHİR’İN  SELAMETİ İÇİN ÇALIŞMALI    

İktidar kaçak yapıları yıkımdan yana iken muhalefet sadece beş yıl sonra yapılacak seçimlerde oy oranını artırmak adına popülist harekete ederek sağlıklı bir siyasi çalışma yapamaz. Muhalefet bizim de Belediye’de 12 tane meclis üyesi arkadaşımız var ama hiçbirisinin yıkımın dayandığı kanuni gerekçe hakkında bilgilendirilmediğini iddia ediyor.Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olan Altınşeehir’deki iki yerin yıkımı gibi önemli bir konuda bile  iktidar ve muhalefet partilerine mensup belediye meclis yeleri içinde bile uyum yok ise orada köklü bir değişiklikten bahsetmek kolay olmayacaktır.

 

HAFTAYA;

 

Yıkımlar devam edecek mi ?

Belediye başkanı ne düşünüyor ?

Chp belediye balkana dayı Mehmet Kaban ne dedi ?

halk ekibimize nasıl çözüm önerileri sundu ?

 ..ve daha fazlası İstanbul Times Gazetesi  Başakşehir ekinde

 

 

Editör: TE Bilisim