Altınşehir Lisesi 9. sınıfta okuyan Muhammet Burak Cançatal‚ bir hafta önce okul çıkışı Kayabaşı köyü yolu üzerinde kazada öldü. Kaza Anının yaşandığı sıralarda Başakşehir’de 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla İBB Akşemsettin İlk Öğretim Okulunda bir Araya gelen Başakşehir Kaymakamı Cevdet Can‚ Başakşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Şahin ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baltacı bir yıl önce kurulan Başakşehir ilçesinin sorunlarından eğitim sorununu ele aldılar. Başakşehir Belediye Başkan vekili seçimden sonra Başakşehir İlçesinin sorunlardan birinci öncelik olarak eğitime önem verdiklerini ve 6‚7 aylık süre içerisinde Zihni Küçük İlköğretim Okulunun Yeniden yapıldığını‚ yaz döneminde Başakşehirde çeşitli dallarda 4200 çocuğun ücretsiz spor eğitimi aldığını hatta bunlar içerisinde başarılı olan 100 civarında öğrenci ile devamlı bir şekilde Başakşehir Spor Kulubü ile birlikte ilgilendiklerini dile getirdi.

Altınşehir Lisesi bu yıl adını Başakşehir'de bulunan tek kız Futbol Takımı ile duyurdu. Zor şartlara rağmen başarılı öğrencileri bulunan Altınşehir lisesi isim üzerinden 2003 yılında kuruldu. Okulu olmayan taşıma usulu olarak değişik okullarda eğitime devam eden öğrenciler yıllar geçmesine ve okuldan mezun vermesine rağmen okulları bulunmamaktadır.

Taşıma usulu okul okuyan öğrenciler daha öncede Kayabaşı yolunda kazalar yaşadı‚ hatta iki hafta öncede 3 okul servis aracı birbirine çarpmıştı.  ancak Muhammed Cançatal'ın Öğretmenler gününde ki kazada can vermesi bardağı taşıran son damla oldu.

Bayramtepe Mahallesinden Başakşehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bulunduğu Şair Erdem Bayazıt İlköğretim Okulu önüne kadar‚  öğrenciler ve aileleri gösteri yürüyüşü düzenledi. Milli Eğitimin Müdürlüğü önünde okul aile birliği temsilcileri öğrenciler ve kazada can veren Muhammed Cançatal’ın babasından oluşan temsilci heyeti  Milli Eğitim Müdürü İsmail Baltacı İle görüşmek için içeri alınırken gösterici grup dışarıda bekletildi.

Öğrenci ve Aileleri okul kayıt dönemlerinde yasak olmasına rağmen okulu bulunmayan Altınşehir Lisesi öğrenci ailelerinden  300 ile 500 TL arasında değişen rakamlarda paralar alındığı hatta okulda sorunlar oluyor ailelerinize haber vermemiz gerekiyor gerekçesiyle köntör toplandığı‚ deterjan‚ şeker gibi değişik taleplerinde ailelerden istendiği iddia edildi.

Öğrenci ve aileleri basından da şikayetçi olduklarını dile getirdiler. Bir kedinin ağaca tırmanmasını yada ölmesini haber yapan medyanın her hafta kazaların olduğu hatta ölümlerin yaşandığı yol ile ilgili haber yapmakta pasif kaldığı vurgulandı. Bayramtepe’den buraya kadar yürüdük basından hiç kimse yanımızda yok tu bu gösteri Taksim’de olsa ve okuyan öğrenciler zengin ailelerin çocukları olsa basın orada dolardı. Şu iyi bilinmelidir ki‚ bu hakkımızı savunamayacağımız anlamına gelmemektedir. Başakşehir’de köpekler için basında çıkan haberlerden dolayı barınakların yapıldığını ancak biz can veriyoruz basında yer almıyor ve okulumuz yapılmıyor denildi.

Öğrenciler okullarının olmamasından dolayı Başakşehir Ticaret Meslek Lisesi’nin de tadilatta olmasından dolayı taşıma usulu ile bir kısmı Şamlarköyü İlköğretim okullarında diğer bir kısmının ise halkalı tarafında Küçükçekmeceye bağlı okullarda eğitim aldıklarını kendilerine tahsis edilen servis araçlarının oldukça eski araçlar olduğunu aynı zamanda kesinlikle denetim yapılmadığını zaman zaman araçlarda içki ve bira şişelerini gördüklerini dile getirdiler. Servislerin tıka basa doldurulduğunu da bundanda şikayetçi olduklarını ifade ettiler.

Aileler‚  Şamlarköyü yolunun dar ve  Toki kamyonlarından geçişlerde sıkıntılar olduğunu ve can güvenliğinin olmadığını hatta  kuduz köpeklerin bulunduğu tabela ile yoldan geçenlerin uyarıldığı  bir bölge olduğunu dile getirdiler.

Toki’nin binalarının 10 ay gibi bir sürede bittiği bir yerde okul yapılmıyor. Konut istemiyoruz okul istiyoruz. Okul yapılması için ölmemizmi gerekiyor işte Muhammed öldü okulumuzu istiyoruz. 5 yıldır okul arsası hazır diyorlar ama imar verilmiyor yalanıyla oyalanıyoruz.

Öğrenciler‚  2003 yılında kurulan okul 7 senedir okulumuz yok nereye gitsek hep dışlanıyoruz. Saatte bir otobüsün geçtiği bir yerde okul okumaya çalışıyoruz. Arazi çimento demir versinler kendimiz çalışalım okulumuzu yapalım‚ kızlar okula diyorlar okul yok gönderdikleri yerde erkekler bile zor gidiyor.

Öğrenciler “bir can verdik ikincisi yok”‚ “eğitim hakkımız söke söke alırız”‚ “eğitim şartsa okul nerede”‚ “Muhammed ölmedi kalbimizde yaşıyor”‚ “Muhammede selam direnişe devam”‚ “öğrencinin hakkı engellenemez”‚ “Taşıma eğitim istemiyoruz.”‚ “göçebe eğitim istemiyoruz”‚ “yukarıdan bakma aşağıya in”‚ “Şamlarda okumak istemiyoruz” Şeklinde sık sık sloganlar attı.

Milli eğitimle görüşme yapıldıkdan sonra Milli Eğitim Müdürü ve ölen Muhammed in ailesi ile okul aile birliğinden bir temsilci Başakşehir Kaymakamı Cevdet Can’la görüşmeye gitti. Görüşme sonunda 2010 yılı içerisinde okul yapımın başlayacağı ve en kısa sürede bitirileceği açıklandı. Bunun üzerine öğrenciler servislerle okullarının yolunu tuttu.

Kaynak: BasaksehirRehberi.com
Editör: TE Bilisim