Taksim ve çevresine yerleştirilen polis bariyerleri, dün sabahtan itibaren dizildi. Taksim Meydanı ve çevredeki yollar, dün yaya geçişlerine kısmen kapatıldı. Meydan bugün ise tamamen kapatılacak.İstanbul Valisi Vasip Şahin, Taksim Meydanı’nda etkinlikler kapsamında sadece çelenkkonulmasına izin vereceklerini belirterek, “Yalnız o gün sembolik olarak işçi temsilcilerimizin veya siyasi parti temsilcilerimizin çelenk ve çiçek koyarak Kazancı Yokuşu’nda anma imkânı tanınacak. Onun ötesinde herhangi bir faaliyet olmayacak” dedi.

İstanbul genelinde 62 TOMA görev yapacak. TOMA’ların 3’ü ‘Ejder’ olarak adlandırılıyor. Bunlar su topu atabilen son model TOMA’lar.       

Başbakan Davutoğlu: Ben de karanfil bırakacağım

Başbakan 
Ahmet Davutoğlu1 Mayıs kutlamaları kapsamında temsili grupların Taksim’e karanfil bırakabileceğini belirterek “İlk fırsatta ben de gidip bir karanfille vatandaşlarımızı anacağım inşallah” dedi. Davutoğlu, Ankara Spor Salonu’nda Karayolları İşçileri ile Buluşma Toplantısı’nda şunları söyledi:

1977’DE ÖLENLER İÇİN TAZİYE

“1 Mayıs 1977’de Taksim’de hayatını kaybeden vatandaşlarımız için taziyelerimi sunuyorum. O kara bir gündü. O gün 
Türkiye’yi kaosa yöneltmek isteyenler devreye girdiler ve kanlı bir pazarın yaşanmasına sebebiyet verdiler. Yarın (bugün) meydanlara çıkacak olan bütün işçilerimizi, bir daha bu ülkenin kutuplaşmalara, gerilimlere sahne olmaması için omuz omuza vermeye davet ediyorum. Taksim’e anmak için gidecek sembolik nitelikteki gruplar karanfillerini koysun sonra da gitsinler İstanbul’da yasal olarak gösterilen meydanlarda istedikleri kadar kalabalıkla özgürce 1 Mayıs Günü’nü kutlasınlar. İlk fırsatta ben de gidip bir karanfille vatandaşlarımızı anacağım. 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden o vatandaşlarımızın hatırasını istismar ederek kim marjinal gruplar eşliğinde molotofkokteyli ya da araçlar kullanarak şiddet ortamına ülkeyi götürmek isterse, bilinsin ki kamu düzeninden taviz verilmeyecektir. Sadece hükümet olarak biz değil, kamu düzenini korumakla görevli yetkililerimiz değil, ey aziz işçilerimiz hep beraber fırsat vermeyeceğiz değil mi?”   

‘1 Mayıs basın kartı’na yasak

Türkiye 
Gazeteciler Cemiyeti (TGC), daha önce toplumsal olaylarda, fiilen gazetecilik yapan ancak sarı basın kartı taşımayanların polisle sorun yaşaması üzerine, İstanbul Valiliği ile yapılan görüşmelerin ardından geçici görev kartı çıkarma kararı aldı. Bundan yararlanmak isteyen medyakuruluşları, 1 Mayıs gösterilerini izleyecek sarı basın kartı bulunmayan gazetecilerin bilgileriniTGC’ye iletti. 486 kişi için, 1 Mayıs basın görev kartı hazırlanarak teslim edildi. Ancak İstanbul Valiliği, yapılan anlaşmaya rağmen, kart verilen gazetecilerin listesini istedi. Bu listenin verilmemesi halinde de sadece sarı basın kartlarının geçerli olacağı belirtildi. TGC yönetimi listeyi vermeyince, 1 Mayıs görev kartları kullanıma girmeden yasaklandı.         
Takviye polisler İstanbul’da
Şehir dışından yaklaşık bin 500 polis takviye olarak İstanbul’a geldi. Taksim çevresinde görev yapacak olan polisler yurdun çeşitli illerinden THY’den kiralanan özel uçaklarla gece saat 03.00’dan itibaren İstanbul’a  getirildiler.
Adana, DiyarbakırBingölGaziantep, Muş ve Kars’tan takviye olarak getirilen polisler daha sonraİETT araçlarıyla görevli yerlerine hareket ettiler. Öte yandan Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 200 polisin de 1 Mayıs nedeniyle Taksim’de görev yapacağı öğrenildi.
BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE TOMALI TEDBİR
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla şehir dışından takviye olarak İstanbul'a getirilen polislerle birlikte görev alacak çevik kuvvet polisleri, İstanbul'da önceden belirlenen yerlerinde konuşlandı.
Sabah saat 05.30 itibariyle Taksim Meydanı ve çevresine İETT otobüsleriyle çok sayıda çevik kuvvet polisi getirildi.
Ayrıca Beşiktaş Barbaros Bulvarı ve Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi önünde de çevik kuvvet polisleri ve TOMA'lar tedbir aldı.
Başbakanlık Ofisi'nin önü demir bariyerler ile kapatıldı. Polislerin aldığı güvenlik tedbirleri artarak devam ediyor. 
 
Editör: TE Bilisim