Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nce hayata geçirilen “Bir Kitap Bir Dünya” projesi kapsamında Esenler’deki öğrencilerle buluşan Yazar Fatma Barbarosoğlu, "Uzak Ülke" romanını okuyan öğrencilerle bir araya geldi. Barbarosoğlu, öğrencilere Fatma Aliye’yi yaptığı bir yarışmayla anlattı. Diğer yarışmalardan farklı olarak yazar, soruları öğrencilerden aldı. Öğrenciler bu vesileyle Uzak Ülke romanında akıllarda kalan soruları Fatma Barbarosoğlu’na yöneltti. Barbarosoğlu, en güzel soruyu soranı gazetedeki köşesinde yazacağını açıkladı.

GÜÇLÜ KADINLARI ÖNE ÇIKARIRDI

Osmanlı’da kadın yazarların nasıl bir yol izlediğini anlamak için Fatma Aliye Hanım’ın hayatının çok iyi bir örnek olduğunu söyleyen Barbarosoğlu, Fatma Aliye Hanım’ın kitaplarındaki karakterlerle ilgili şunları söyledi:

“Tanzimat döneminde zayıf kadın karakterlerin ön plana çıkarılmasına karşın Fatma Aliye Hanım baskın kadın karakterleri ön plana çıkardı. Türk Edebiyatı'nda Fatma Aliye Hanım’ın en önemli özelliği de romanlarında kadın karakterlerin güçlü karakterler olmasıydı. Karakterleri her türlü çileye ve zorluğa rağmen kendi ayakları üzerinde duran kadınlardı.”

ORTADOĞULU KADINLAR O'NA YASLANDI

“Ortadoğu’nun bütün kadınları Fatma Aliye’ye yaslandı" diyen Barbarosoğlu bu sözünü, “Fatma Aliye hanımın dönemin atmosferinde daha önce hiçbir erkek yazarın göze alamadığı sosyal dokuyla ilgili bir mücadelesi vardır. Verdiği en önemli tema, kadınların insan onuruna layık bir şekilde yaşaması yönündedir. Bunun için de başka bir şey beklemeden kendi emeklerinin altına sığınmalıdırlar. Bu amaçla Hilal-i Ahmet’te çalışmıştır. O dönemin dokusunda sivil toplum örgütü gibi çalışmak çok da kolay değildir” ifadeleriyle açıkladı. 
 
Editör: TE Bilisim