SAHTE BELGELERLE TRİLYONLUK OYUN

Zeytinburnu’nda bulunan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın yıllar önce nüfusta sahtecilik yaparak ve sahte evrak düzenleyerek Maria Yuvakim isimli bir kadının katrilyonluk mülklerini sahiplendiği iddia edildi.

İstanbul Times / Haber Merkezi- ÖZEL HABER

Daha önce bir çok ulusal gazetede çıkan haberler ve iddialara rağmen elle tutulur bir açıklama yapamayan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı, yaptığımız görüşme talebine tehdit’ le karşılık verdi. 

Zaman Gazetesi’nin Aralık 2006 tarin de gündeme getirdiği bu akıl almaz sahtecilik iddiasını İstanbul Times Gazetesi olarak belgeler ve Asıl Mirasçı olduklarını söyleyen kişilerle derinlemesine inceleyerek gerçekleri gün yüzüne çıkarıyoruz… 

BİNLERCE METRE KARELİK ARSANIN SAHİBİ KİM? 

İstanbul’un 1800’lü yıllardaki en zengin ailelerinden birine mensup olan Rum asıllı Maria Binti Yuvakim’in ilginç hayat hikayesi, trilyonluk gayrimenkul savaşına yol açtı. Savaşın fitilini de Marmaray çalışmaları ateşledi. Ulaştırma Bakanlığı, 2005’te Marmaray hattının geçtiği Mari Binti Yuvakim adına kayıtlı Zeytinburnu Kazlıçeşme’deki 778 ada, 2 parsel 1492,39 metrekareyi 25 Ağustos 2005’te kamulaştırdı. 

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın geçmişte MARİA YUNOKİN adlı kadının nüfus kaydını MARİA YUVAKİM olarak işleterek katrilyonluk mülkleri kendi üzerlerine aldıkları ve mülklerin asıl sahibi olan Maria Yuvakim’in varisleri olan 5 kişiyi para karşılığında susmaya zorladığı iddia ediliyor. 

Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2007/653 esas ve 2008/ 2829 nolu aldığı karar ile asıl mirasçıların Sabriye Akarsu, Ulvi Akarsu ve diğer 4 mirasçıları olduğu tespit edilmiş ve Bilirkişi Raporunda bu 5 kişinin gerçek mirasçı oldukları saptandı. 

Ancak Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Belgelerde yaptığı oynama ile Maria Yunokin adlı kadının soy ismini Yuvakim olarak işleterek, Yunokin’in çoçukları olan Marya Andonyanis ve Makrina Andonyanis Kondansaki’yi mirasçı olarak göstermiş. 

Marya ve Makrina Andonyanis’in üzerine geçirilen mülkler daha sonra Balıklı Rum Hastanesi Vakfına aktarılarak kullanılmaya başlanmış. 

MARİA YUKAVİM`İN, HZ. MERYEM OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR.. 

Vakıf yöneticileri, bu iddiaları yalanlayarak, mülklerin `Meryem Ana` üzerine kayıtlı olduğunu söylüyor. 

Maria Yuvakim Kimdir? 

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı`nın `gerçekte` olmadığını iddia ettiği Maria Yuvakim, 1850-1930 yılları arasında yaşamış. Yuvakim, tarım ve ticaretle uğraşan Konstantinos ile evlenmiş. Çiftin 21 Mayıs 1888 (1304) tarihinde Eleni ismini verdikleri bir kızları olmuş. Eleni, Laz Ali isimli bir Türk gencine kaçmış. Müslüman olup müftülüğe kayıt olan genç kız, `Fatma Ulviye` ismini alınca ailesiyle arası açılmış. Fatma Ulviye, 4 evlilik yaşamış ve bu evliliklerden Rafet ve Hatice adlı iki çocuğu olmuş.  

Vakfın Trilyonluk Oyunu… 

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı, Maria Yuvakim`in Zeytinburnu Kazlıçeşme`deki 87 bin 347 dönümlük arazisi ile üzerindeki taşınmazları, Bezmi Alem Valide Sultan Vakfı üzerine tescil edilen parselleri işgal etmiş. Rum Vakfı Yuvakim`in ölümünden önce kendilerine noterde 2 adet vekalet verdiğini iddia ederek gayrimenkullerin isimlerini Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne beyan etmiş. Ancak gerçek varisler, Hazine ve Vakıflar Genel Müdürlüğü vakfa tapu iptali ve tescili davası açarak gayrimenkulleri geri almış. Hazine, 1947 yılında Türkiye`de kadastro çalışmalarına başlamış ve Maria Yuvakim adına olan gayrimenkulleri mirasçılar ortaya çıkmadığı için almak istemiş. Vakıf ise Hazine`nin gayrimenkulleri almasını engellemek ve malları kendi adına tescil ettirmek için sahte mirasçılar çıkartmış. Böylece Hazine devre dışında bırakılmış ve katrilyonluk gayrimenkuller vakfa geçmiş. Osmanlı Devleti`nde yaşayan Rum topluluğunun her türlü nüfus ve benzeri kayıtlarını tutan Rum Patrikhanesi`nde, Maria`nın Konstantinos ile evliliğinden Eleni isimli bir kız çocuğu olduğu kayıtlı. Sahte mirasçılara ilişkin bilgi ve belgelerin hem asılları yok, hem de bilgiler yanlış. Sahte mirasçıların gerçek gibi kabul edilmesi Patrikhane`nin de bu sahtekarlığa aracı olduğu iddialarına sebep oluyor.  

Rum Patrikhanesi Suça Ortak Oluyor.. 

Fatma Ulviye`nin mirasçıları, Yuvakim`in ölümünden önce verdiği iddia edilen noter belgelerinin asıllarının olmadığını, evraklardaki numara ve tarihlerde başka kişilere ait kontrat evrakı bulunduğunu ortaya çıkardı. Mirasçıların temsilcisi Ulvi Akarsu, Yuvakim`le kan bağı bulunmayan kişilerin mirasçı olarak kabul edildiğini, Rum Patrikhanesi`nin de kişiler hakkında bilgi olmasına rağmen böyle bir yanlışa ortak olduğunu savunuyor.  

Dimitri Karayani’den Büyük Gaf… 

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dimitri Karayani ise gayrimenkullerin `Meryem Ana` üzerine yazıldığını iddia ediyor. Maria Yuvakim`in gerçek kişi olmadığını savunan Karayani, `Maria Yuvakim, Hz. İsa`nın annesinin ismidir.` diyor.  

.Yazının 2. Bölümü Haftaya

 

2. Bölümde Neler Var?

 

-         Vakfın ‘ Meyem Ana’ diye diye adlandırdığı Maria Yuvakim’in mülkleri aldığına dair belgeler…

-         Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin atadığı Bilirkişinin sahteciliği ıspatladığı belgeler…

-         Zeytinburnu Nüfus Müdürlüğünde çalışan S. E.’nin Fatih Nüfus Müdürlüğünde Görevli T.K’ yı arayarak nasıl kayıtları değiştirdiği..

-         Asıl Mirasçı oldukları mahkeme kararı ile onaylanan kişilerin Vakıf tarafından aldığı tehditler…

-          Vakfın Avukatı Murat Cano tarafından mahkemeyi kandırmaya yönelik sahte belgeler,

 

Ve daha fazlası bu yazı dizisinde. Bizi İzlemeye devam edin.

 

Not : Haber Kaynakları,

Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi 2007/653 esas ve 2008/ 2829 nolu gerekçeli kararı ve bilirkişi raporu,

Bakırköy 1. Sulh Hukuk Hakimliği 1987/399 esas ve 1987/1323 nolu karar,

Fatih 4. Sulh Hukuk Hakimliği 1991/542 esas ve 1992/126 nolu karar,

Şişli Sulh Hukuk Mahkemesi 1996/302 esas ve 1998/ 1268 nolu karar,

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 6565 esas ve 7498 nolu karar,

Beyoğlu 1. Sulh Hukuk Mahkemesi 2009/118 esas ve 2009/106 nolu karar,

Bakırköy 13. Asliye Hukuk Mahkemesi 2007/83 dosya nolu Bilirkişi Raporu,

Zaman Gazetesi arşivi, 

Editör: TE Bilisim