İstanbul Avrupa Yakası'nda yoğun bir yapı stokuna sahip olan Bakırköy, Türkiye'yi saran kentsel dönüşüm rüzgarından yeterince yelkenini dolduramıyor. Bu durumda en büyük etkeni maliklerin yüzde 70'e varan oranlarda hak talep etmesi oluşturuyor.

İNCİRLİ CADDESİ'NDE ORANLAR YÜZDE 70'E DAYANDI
Emlaktasondakika'nın haberine göre; İncirli Caddesi üzerinde sitelerin ve binaların yüzde 70'ten az bir orana razı olmadığını belirten Emlak ve Gayrimenkul Danışmanı Ali Öztürk, bu durumda sürecin tıkadığının altını çizdi. Bölgede imar artışının olmamasını bir başka etken olarak gösteren Öztürk, “Bakırköy Belediyesi kentsel dönüşümden kaynaklanan emsal artışına izin vermiyor. Müteahhitler yaptıkları binanın yüzde 70'ini de maliklere verince kazanç sağlayamıyorlar” dedi.

İncirli Caddesi'ne cepheli binaların yüzde 70 oranında arsa payı istemesine karşın ara sokaklarda bu oranların azaldığını belirten Öztürk, “Cadde'ye yakın ara sokaklarda oranlar yüzde 65-60 gibi rakamlara geriliyor. Fakat bunlarda satış noktasında zorlanıyorlar” dedi.

ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ
Bununla birlikte birçok inşaat firmasının bölgede çalışmalar gerçekleştirdiğine parmak basan Öztürk, “Maliklerin vicdanlı oranlarda hak istemeleri durumunda işler çözülüyor. Yenilenen binalarında lüks ve kaliteli dairelere sahip oluyorlar. Deprem tehlikesine karşı sağlıklı ve güvenli yaşıyorlar. Bunlar azımsanmayacak şeyler. Maliklerin bu noktaları da hesaba katarak müteahhitlerle masaya oturmalarını tavsiye ederim” diye konuşuyor.

Dönüşüm “rantsal” değil “cansal” olmalı Dönüşümün “rantsal” olarak değerlendirilmemesini de isteyen Öztürk, “İnşaat dünyasının içinde bulunduğum için giderleri ve masrafları görüyorum. Müteahhit arkadaşlar gerçekten zannedildiği gibi para kazanmıyorlar. Büyük rakamlara imza atıyorlar ama kazançları yaptıkları işe göre oransal anlamda az kalıyor. Bunlara birde süreçlerin uzaması, finansmanın maliyeti ve kira yardımı gibi giderleri de eklediğinizde masraflar daha da artıyor” diyerek sözlerini noktaladı. 
Editör: TE Bilisim