Mahkeme, söz konusu eylemi ile “Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" ettiği gerekçesiyle 10 yıl 8 ay hapis cezası istemiyle yargılanan Doğruel'i 9 bin 500 TL adli para cezası ile cezalandırdı, cezayı da erteledi.
İDDİANAMEDE MAĞDUR GÖSTERİLEN ESKİ BAKANLAR KATILMADI
Davanın karar duruşması Bakırköy 54. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret" suçundan tutuksuz yargılanan Barbaros Doğruel'in katılmadığı duruşmada Avukatı Asım Güven hazır bulundu. İddianamede mağdur olarak gösterilen eski bakanlar Zafer ÇağlayanMuammer GülerErdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış'ı temsilen kimsenin katılmadığı duruşmada Doğruel'in Avukatı Asım Güven esas hakkındaki savunmasını yaptı.
'MASKE ALTINDAKİ KİŞİLERİN KİMLER OLDUĞU BELLİ DEĞİLDİR'
Müvekkilinin yargılanmasına neden olan olayın Anayasa ile teminat altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu savunan Avukat Güven, “Şahısların görüntüleri maskeli olarak duvara yansıtılmış olup maske altındaki kişilerin kimler olduğu belirli değildir ve biz bu kişilerin mağdurlar olduğunu da kabul etmiyoruz. Olayın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kalması nedeniyle müvekkilimin beraatini istiyorum“ dedi.
Mahkeme hakimi Adnan Budak, Doğruel hakkında “Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçundan 456 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Hakim Budak, sanığın suçunu, suçu tek bir fiille birden fazla kişiye yönelik işlediği gerekçesiyle zincirleme suç kapsamına alarak cezayı 475 güne çıkardı. Doğruel'in 475 günlük adli para cezasını günlüğü 20 TL'den olmak üzere 9.500 TL adli para cezasına çeviren Hakim Budak, sanığın sabıkasız olması nedeniyle bu cezaya ilişkin hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.
İDDANAMEDEN
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zeytinburnu İlçe Teşkilatı'nın bulunduğu binaya 27 Aralık 2014 günü 4 eski bakanın projektör ile maskeli fotoğraflarının yansıtılması ve yine ilçe teşkilatının bulunduğu binaya, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk" yazılı afişin asılması üzerine CHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Barbaros Doğruel hakkında, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçundan iddianame düzenledi.
17 Aralık soruşturmasında adı geçen eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın mağdur sıfatı ile yer aldığı iddianamede, Barbaros Doğruel'in 4 kez “Kamu görevlisine görevinden dolayı" hakaret suçundan 2 yıl 8 aydan toplam 10 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılması istenmişti. 
Yüksel KOÇ / DHA  
Editör: TE Bilisim