Topkapı Sarayı sınırları içerisinde dış avlunun deniz tarafında yer alan ve geçen yıl Topkapı Sarayı’nın hizmetine sunulmak amacıyla boşaltılan Matbaa Meslek Lisesi’nin bahçesindeki sonradan yapılmış tek katlı müştemilat yapıların yıkımı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın nezaretinde Fatih Belediyesi’ne bağlı iş makineleri tarafından gerçekleştirildi.


Yıkım çalışmalarını yerinde izleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu çevreye çok önem verdiklerini belirterek, tarih boyunca bir çok imparatorluğa başkentlik yapmış ve çeşitli uygarlıklara, imparatorluklara özel bir mekan olmuş, dünyanın özel bir kentinin, özel bir parçası olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda burada özensiz bir kullanımın yapıldığını vurgulayan Günay, bu durumun Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde başladığına dikkat çekti.


Bakan Günay, padişah saraylarının Dolmabahçe ve Yıldız'a gitmesinin ardından, buradaki çevreye çeşitli kurumlarca hastane, postane, depo, okul, matbaa ve lojman gibi binalar yapıldığını kaydederek, “2.5 yılda adım adım herhangi bir kurum arasında ayrım yapmaksızın kendi kurumlarımız dahil olmak üzere, dikkatle ve kararlılıkla bu mekanı, tarihi dokuya uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Hiçbir kuruma özel bir biçimde, öncelik veya imtiyaz tanımadan bütün bu mekanın bizim için, Türkiye için, Türkiye’yi dünyaya daha iyi tanıtmak için, çok özel bir yer olduğunu anlatmaya çalışıyoruz'' dedi.


Çevrede hala tarihi dokuyla bağdaşmayan kullanımların olduğunu anlatan Günay, bu yıl içinde bütün bu dokuyla bağdaşmayan kullanımları, sarayın kullanımına terk etmeyi, öteki kurumlardan isteyeceklerini belirtti.


Bakan Günay, Topkapı Sarayı'nın zengin ve anıtsal bir müze ve içinde zengin bir koleksiyon olduğuna işaret ederek, buradaki eserlerin sergilenmesine de gayret gösterdiklerini söyledi.


Sarayın, hem iç mekanının gezilmesi hem de aynı zamanda bir sergi alanı olarak kullanılmasının şu anda çok mümkün olmadığını vurgulayan Günay, “Bu, çok doğru da değil. Topkapı ve Ayasofya'nın ziyaretçi sayısı ayrı ayrı 2.5 milyona ulaştı. Önümüzdeki yıllarda 5 milyona çıkacağı gözüküyor. O zaman saraydaki koleksiyonu bizim uygun mekanda sergilememiz gerekiyor. Elimizde kaftanlar, porselenler, silahlar var. Aynı zamanda bazı depo olarak kullanılan binaların, hem Topkapı'nın deposu, hem etkinlik alanı, hem de sergi alanı olarak kullanılması gerekiyor. Buna acil ihtiyaç var. Bu konuda da şimdiye kadar daha ağırca davranan bazı kurumlardan yardım bekliyoruz.” dedi. Bakan Günay, açıklamasının sonunda yıkıma destek veren Fatih Belediyesi'ne teşekkür etti ve Fatih Belediyesi'nin Başkan Yardımcıları Erhan Oflaz ile Adnan Güler'e yıkım yapılacak yerlerle ilgili bizzat talimat verdi.


Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da sarayın alt taraflarında depo ve atölye olarak aşırı şekilde bir yüklenmenin bulunduğunu belirterek, bunun çok tehlikeli olduğunu bildirdi. Sarayın, saray olarak kalması gerektiğine dikkati çeken Ortaylı, onun için atölyelere çok ihtiyaçlarının olduğunu kaydetti. Buradaki ihtiyaçların derhal giderilmesi gerektiğini anlatan Ortaylı, “Topkapı Sarayı’nın arazisinin boşaltılması gerekiyor. Çünkü burası Hasbahçe. İstanbul halkının gezineceği hava alacağı, Gülhane Parkı’na ihtiyacı var. Onun genişlemesi lazım. Oranın bir an evvel bitirilmesine çalışıyoruz ki Topkapı Sarayı anlam kazansın” dedi.

Editör: TE Bilisim