Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisine bağlı İzmir'deki kurumların bölge müdürlüklerini ziyaret ederek gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Arınç muhalefete de öyle sözler söyledi ki oldukça ilginç!

TRT Bölge Müdürlüğü'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''demokratik açılım'' ile ilgili aktör Kevin Costner'in açıklamasını değerlendirdi. Gazetecilerin, ''Demokratik açılım süreci çeşitli sanatçılarla magazinleştiriliyor' bu konudaki görüşleriniz nedir?" sorusu üzerine Arınç, konunun Türkiye için hayati derecede ciddi olduğunu, bunu magazinleştirme ihtiyacını duymadıklarını ama her konuyu sulandırma temayülünde olan bir takım çevrelerin bulunduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"O FİLMDEN ŞU KADAR PARA ALDIN"

''Bizim hükümet olarak da siyasi parti olarak da demokratik açılım konusunda bu işi hayati bir konu olarak gördüğümüzü ve tüm Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bir konu olarak meseleye baktığımızı herkes biliyor. Konuyu Sayın Sezen Aksu ile veya bir başkasıyla ilgilendirmek, onların sözlerini, davranışlarını karikatürize etmek doğrusu çok yanlış bir tutum.

Kevin Costner ile ilgili olarak söylüyorsunuz. Bir beyanda bulunulmuş. Yerli veya yersiz bir beyan, bunu alay konusu haline getirmek çok doğru değil. Bugün Kevin Costner'i bu sözünden dolayı eleştirenler, kendisi Türkiye'ye geldiğinde, başındaki şapkada, 'Ne mutlu Türk'üm diyene' yazısı yazdığında susmuşlardı. Halbuki o zaman konuşmaları lazımdı. Mesela ben olsam şöyle konuşurdum, 'Bu iş bu kadar istismar edilmez arkadaş, biz bu kadar elma şekeriyle aldanan bir toplum değiliz, sen Türk değilsin, bunu söylemek için de bir gerekçen yok. Sen sadece bir reklam filminden şu kadar para almış bir insansın. Bizi bunlarla aldatmak, bizim hoşumuza gideceğini zannederek bu tür kılıklara girmek doğru değildi' diye. Bugün televizyonlarda ağızlarını aça aça onu eleştirenlerin bu konuda suskun olduklarını söylemek, aradaki farkı göstermek için yeterli.''

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE MUHALEFETE İHTİYAÇ VARDIR'

1 Ekim'de açılacak yeni yasama yılında, anayasa değişikliği ve kanun değişikliklerinde muhahefete de ihtiyaçları olduğunu belirten Arınç," Önemli kanun değişiklikleri, yeni kanunlar olabileceği gibi eğer müsait ortam bulunabilirse, nitelikli çoğunluk istediği için Anayasa değişiklikleri de yapılabilir. Nitelikli çoğunluk uzlaşmayı ve bir araya gelmeyi gerektiriyor. Demokrasilerde iktidar çoğunluğunun bulunması yeterli değil, muhalefetin de mutlaka bulunması gerekiyor. Çoğunluk ve iktidar, diktatörlüklerde var, ama demokrasilerde muhalefetin de olması gerekli. Bu bakımdan muhalefet partilerinin eleştirilerine, önerilerine ihtiyacımız var. Bunlar gerçekçi biçimde yapılır ve Türkiye'nin önü açılsın diye iyi niyetli bu öneriler, eleştiriler getirilirse, iktidar da bundan yararlanır. Meclis de ciddi yararlı çalışma yapmış olur" dedi.

MECLİS CIVATA ÜRETEN FABRİKA DEĞİL

Meclisin çıkardığı kanunların kaliteli ve verimli olması gerektiğini vurgulayan Arınç," Meclis seri cıvata üreten bir fabrika değil. Meclis iyi yasama yapan bir kuruluş olmalıdır. Yani 'Ben şu kadar kanun çıkardım' övünülecek bir şey değildir. O kanunların kaliteli olması, verimli olması, toplumun sorunlarını çözmesi mutlaka gereklidir. İyi bir yasama için de iyi bir muhalefete ve iktidara ihtiyacımız var. Komisyonlar görüşür, genel kurul görüşür ve sonunda da meclis genel kurulunda bu konu karara bağlanır. Ben doğrusu hem siyasi partilerimizin hem de iktidarın bu konuda çok iyi niyetli çaba içinde olacağını düşünüyorum, en azından ümit ediyorum.''

HİSAR CAMİİ'SİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Restorasyonu devam eden Hisar Camisi'nde incelemelerde de bulunan Bülent Arınç, camideki çalışmaların 6 ay içinde tamamlanacağını söyledi. Camii'yi gezerek müteahitten bilgi alan Arınç, Hisar Camisi'nin 1500'lü yıllar sonunda ibadete açılan ve halen İzmir'in en çok ziyaret edilen eserlerinden biri olduğunu söyledi. Arınç, ayrıca işin yüzde 50'lik kısmının tamamlandığını, dış cephede yapılan çalışmaların bitirildiğini 6 ay içerisinde bitirileceğini umut ettiklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim