Türkiye’de iş kazasının kapısını çaldığı binlerce kişiden biri Recep Kaya. Üç yıl önce bir gece vardiyasında sol elinin başparmağını makineye kaptırdı ve parmağı kökünden koptu. İki defa dikilmeye çalışılsa da çabalar sonuç vermedi ve başparmağı yerini koca bir boşluğa bıraktı.  
Temel ihtiyaçlarında başkasına bağımlı olmanın yanında,  yeri geldiğinde ‘kızının ayakkabısının bağcıklarını bağlayamamak’ bile Kaya'yı depresyona soktu. Kaya'nın hayatı ise Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar’a başvurmasıyla değişti.  Prof. Yazar 2014 yılında Kaya’nın kasığından eksik parmağa doku canlandırması yaptı, boşluğu kendi dokuları ile doldurdu.  9 ay sonra da 7 saat süren ameliyatla ayak parmağından ikinci parmağı sol eline başparmak olarak nakletti.

Prof. Yazar, ‘ileri derecede sofistike’ dediği 7 saatlik ameliyatı ekibiyle birlikte gerçekleştirdi ve Recep Kaya’nın sağ ayağının ikinci parmağını, sol elinin başparmağı olarak tüm fonksiyonları ile nakletti. 

Uzun süren ve oldukça komplike olan bu operasyonlar için genellikle ameliyatlara iki ekip giriyor. Birinci ekip mikro cerrahi yöntemlerini kullanarak nakledilecek olan ayak parmağını hazırlıyor, aynı anda diğer ekip, ayak parmaklarının aktarılacağı elde; damarları sinirleri, tendonları ve kemiği hazırlıyor. Daha sonra eldeki ve aktarılan parmaktaki kemik ve tendonlar tespit ediliyor. 

Prof. Yazar “En son damarlar ve sinirleri cerrahi mikroskop altında mikro cerrahi yöntemleri kullanarak birbirine dikiyoruz. Burada cerrahi ekibin tecrübesi çok önemlidir. Komplike ve özellikli olan ayaktan ele parmak nakli operasyonları, kişinin iş ve sosyal hayata kazandırılmasında ve el fonksiyonlarının yeniden sağlanmasında son derece etkin bir yöntemdir. Başparmağımız sadece elimizi değil, hayatımızın yüzde 50’sini yönetiyor” dedi.

KALEM BİLE TUTABİLİYOR!

Ameliyatının üstünden bir yıl geçen Recep Kaya’nın bugün başparmağının bütün fonksiyonlarının çok mutlu edici düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, Recep Kaya’nın yeni parmağıyla gerek ince gerek kaba motor becerilerini başarıyla yerine getirebildiğini, tam anlamıyla bir başparmak işlevi görür hale geldiğini söyledi. 

Bu tür derin kopmalarda ikinci hatta üçüncü ameliyat gerekebildiğini buna karşın Recep Kaya’da başka ameliyata gerek kalmadığını, tedavinin çok başarılı ve hızlı bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Prof. Yazar, “Recep bey sol elini yüzde 40-50 civarında kullanabiliyordu ama artık yüzde 100’e yakın kullanabilir hale geldi. Sürahi tutmasından ağır yük taşımasına, kızının ayakkabı bağcıklarını bağlayabilmesinden sol eli olmasına rağmen kalem bile tutabilmesine dek hemen tüm hareketleri gerçekleştiriyor” diye monuştu. 

Başparmak naklinin sayılı merkezlerde yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, eksilen ayak parmağının ise hiçbir sıkıntıya yol açmayacağını vurguladı.

"ARTIK KENDİMİ EKSİK HİSSETMİYORUM"

Recep Kaya şimdi fizik tedavi sürecinin ardından yeni başparmağını tamamıyla kullanabilir hale gelmenin mutluluğunu yaşıyor ve “Artık kendimi eksik ve temel ihtiyaçlarımda başkasına bağımlı hissetmiyorum. Sürekli elimi saklamaya çalışarak toplumdan kendimi kaçırmak zorunda kalmıyorum. Anneme kestirdiğim sağ elimin tırnaklarını kendim kesebiliyor, kızımın ayakkabı bağcıklarını bile kolaylıkla bağlayabiliyorum. Onların mutluluğu beni daha çok mutlu ediyor” diyor.


Başparmak olarak nakledilen sağ ayak parmağındaki eksikliğin ise gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak hiçbir sıkıntıya yol açmadığını vurgulayan Recep Kaya “Eksikliğini fiziksel ve psikolojik olarak hiç hissetmiyorum. Hatta bazen arkadaşlarıma gösterdiğimde onlar bile eksikliği anlayamıyor” ifadesini kullanıyor. 

Bugün 11 yaşında olan kızı Aybüke de babasının sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşıyor.
Editör: TE Bilisim