Bir önceki paragrafta belirtilen durumun en belirgin örneği boşanma davalarında görülür. Kısa bir zaman içerisinde boşanmak isteyen bireylerin doğru avukatı seçmesi davanın sonucu üzerinde % 100’ e yakın bir etkiye sahiptir. Bu noktada konunun anlaşılırlığı açısından boşanma davalarını detaylandırmak ve boşanma davalarının anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtmek gerekir.

Anlaşmalı boşanma davalarında iki taraf koşulları mahkemeden önce konuşur ve bu tip davaların kısa süre içerisinde sonuçlanma olasılığı yüksektir. Anlaşmalı boşanmalarda avukatın etkisi; arabuluculuğu yapmak ve tarafların istekleri noktasında ortak bir yol bulmaktır. Avukatın arabuluculuk görevi göz önünde bulundurulduğunda, iletişim yönü kuvvetli ve ikna kabiliyeti yüksek bir avukatla çalışmak tahmin edilebileceği gibi dava süresinin kısalmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Anlaşmalı boşanma davalarında avukatın orta nokta bulması gereken problemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

- Boşanmak isteyen çiftin çocuğu varsa, çocuğun istek ve düşünceleri de göz önünde bulundurularak velayetinin kimde kalacağının ve bakım masraflarını kimin karşılayacağının belirlenmesi.

- Çiftin mal varlığının nasıl paylaşılacağının karara bağlanması.

- Dava taraflarının her ikisinin de anlaşmayı boşanmayı kabul etmesi.

- Nafaka, tazminat vs. gibi birçok maddi konunun gündeme getirilmesi ve taraflar arasında anlaşma sağlanması.

Görüldüğü üzere avukat, dava tarafları arasında mahkemeye taşınabilecek olan tüm konular üzerinde arabuluculuk yapar ifadesi yanlış olmayacaktır.

Çekişmeli davalarda avukatın görevi arabuluculuktan ziyade müvekkilinin haklarını en üst düzeyde korumaktır. Bu nedenle de çekişmeli boşanma davasına taraf olacak olan bireyin, araştırmacı yönü kuvvetli, ikna kabiliyeti ve hitabet gücü yüksek bir avukat tercih etmesi gerekir.

Genelleme yapılacak olursa başta boşanma davaları olmak üzere tüm dava türlerinde avukat seçimi sonuç üzerinde doğrudan doğruya etkilidir yargısına varmak mümkündür. Bu aşamada avukat seçiminde dikkat edilmesi gereken faktörlerde bahsetmek konu bütünlüğünü sağlamak açısından gereklidir.

Avukat Seçimini Etkileyen Faktörler

Bireyin taraf olduğu davada başarıya ulaşabilmesi için doğru avukatı tercih etmesi, bunu yaparken de belirli faktörleri değerlendirerek sonuca varması gerekir. Bu faktörlerde ilki avukatın uzmanlık alanı ve daha önce görev aldığı davalardır.

Avukatın daha önce görev aldığı ve tecrübe edindiği davalara ayrı bir parantez açmak gerekir. Bireyin, açacağı ya da kendisi hakkında açılan davaya benzer davalarda görev almış bir avukat ile anlaşması karşı tarafla kıyaslandığında bir adım daha önce olmasını sağlayacaktır.

Avukat seçiminde göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör; davanın boyutudur. Burada davanın boyutundan kasıt dava detayları ve davanın zemin genişliğidir. Detaylı ve geniş davalarda birden fazla avukatın aynı anda çalışması tercih edilebilir. Burada unutulmaması gereken avukat grubunda en fazla üç avukat olabileceğidir. Avukat grubuyla çalışmaya genellikle şirket davalarında rastlanır.

Birden fazla avukatın bir arada çalışmasının en büyük sakıncası; her birinin çalışma tarzının farklı olması durumunda uyum probleminin çıkmasıdır. Uyum problemi yaşayan bir grubun verimi tahmin edilebileceği gibi düşük olacaktır.

Bireyin avukat seçiminde dikkat etmesi gereken son faktör; avukatın başarıları ve popülaritesidir. Kazandığı davalarla ün yapmış bir avukatın dava sonucu üzerinde etkisi hiç şüphesiz standart avukatlara göre daha fazladır. Ankara boşanma avukatı için tıklayınız.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim