“Atıklar, Ekonomiye Kazandırılmalı” 

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından, Silivri, Çatalça, Büyükçekmece, Zeytinburnu, Gebze ve İzmit Belediyelerinin çevre mühendislerine seminer verildi. Çalışma toplantısı şeklinde gerçekleştirilen seminerde konuşan MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, belediyelerin, ticari menfaat beklemeden atıkları ekonomiye kazandırmaları gerektiğini belirtirken, “50 ton pet şişe toplayıp, bunları geri dönüşüm tesislerine tonu 450-500 TL’den satan bir girişimci, ayda 25 bin lira civarında gelir elde edebiliyor” diye konuştu. 

Mevcut çöp dağlarının bertaraf edilmesi için, komşu durumdaki ilçe belediyelerin, ortak projelerle hareket etmesi gerektiğini ve Atık Yönetimi Sistemi oluşturmanın şart olduğunu belirten MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, “Oluşturulacak Atık Yönetim Sistemi ile ilk önce çöplerin kaynağında ayrıştırılması sağlanacak. Daha sonra pet şişelere ve naylon poşetlere depozito uygulanacak. Son olarak da Atık Toplama Merkezleri kurulacak. Her belediye, çevresindeki belediyelerle ve lisanslı toplayıcılarla birleşerek ortak Atık Ayrıştırma Tesisi kurmalı. Belediyelerin en büyük sorunu olan mücavir alanları içindeki lisanssız hurdacılar ve sokak toplayıcıları için de önerim; bu hurdacıların yerlerini modernize ettirerek lisanslandırılmasını sağlamak. Diğer bir taraftan onları sisteme entegre etmek ve bu sayede de bu hurdacıların yerlerini, modern Atık toplama merkezleri almalı” diye konuştu. 

“ATIKLAR, EKONOMİYE KAZANDIRILMALI”

Açıklamalarının devamında atıkların ekonomiye kazandırılması hususunu da değinen Aynur Acar, “Atık toplama merkezleri olmadan geri kazanım mümkün değildir. Daha önce de açıkladığım gibi ayda 50 ton pet şişe toplayıp, bunları geri dönüşüm tesislerine tonu 450-500 TL’den satan bir girişimci, ayda 25 bin lira civarında gelir elde edebiliyor. Kısacası günlük 5 milyon TL değerinde Kâğıt / karton, metal, cam, plastik, tekstil ve ahşap atığı ortaya çıkıyor. Ancak bunun sadece 1,5 milyon liralık kısmını ekonomiye kazandırabiliyoruz. Aynı hesabı yıl geneline vurduğumuzda çöpe atılan veya depolama sahalarına gömülen, geri dönüştürülmeyen değer, yaklaşık 1,5 milyar lirayı buluyor” dedi. 

“BELEDİYELER TİCARİ MENFAAT BEKLEMEMELİ”

Belediyelerin, bir kamu kuruluşu olarak atık ayrıştırma konusunda ticari menfaat beklememesi gerektiğini de belirten Acar, “Özel sektöre ayrıştırma işini veren belediyeler, atık yönetimi konusunda sadece kontrol mekanizması olmalı. Kendine gelir arayışı içerisinde olan belediyeler, atık toplama ve ayrıştırma işinden gelir elde etmek istiyor. Ticari kazanç peşinde olan lisanslı toplayıcılarsa, ‘belediyeler kar elde etmek isterse, biz zarar ederiz’ diyorlar. İşte bu noktada kaos başlıyor. Bakanlık, belediyelerin bu sorunlarını biliyor. Biz Marmara Belediyeler Birliği olarak, belediyelerimizin sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede de bakanlığın işlerini kolaylaştırıcı ve destekleyici hizmetler veriyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığımızın, bu hususu dikkate almasını, belediyelere daha fazla yetki ve maddi-manevi destek vermesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim