Ramazan ayı boyunca Almanya, Fransa ve KKTC’de iftar yemekleri veren Bağcılar Belediyesi bu kez atayurdu Kazakistan’ın Almaata kentinde iftar sofrası kurdu.
Kazakistan’da bu yıl 8.’si yapılan iftara Almaata Başkonsolosu Suphi Atan, Kardeş Belediye Almalı Belediye Başkanı Serik Kusayinof, Diyanet İşleri Başkan Vekili Meciyif Ğılınbek, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Bağcılar Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Uluslararası Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyaeddin Kassanou ve Kul Hoca Ahmet Yesevi İlim ve İrfan Vakfı Başkanı Ahmet Zekai Yakşi ile birlikte yüzlerce Kazakistanlı katıldı.
Sunuculuğunu Ernar Macen’in yaptığı iftar programı, Almaatı müftüsünün Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı.


KAZAKİSTAN’LA İLİŞKİLERİMİZ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kurulan bu kardeşlik sofrasında Kazaklar, Türkler ve Ahıska Türkleri birlikte iftar açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “30- 40 sene önce Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Kırgızistan Kaf Dağı’nın ötesinde yerlerdi ve buralara gelmek hayal bile edilemezdi. Ama şimdi Türk Hava Yolları Almaata’ya her gün uçak seferleri düzenliyor. Bugün, Kazakistan Cumhuriyeti’nin kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in ve o günden bu güne Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin ortak çabalarıyla ilişkilerimiz çok iyi duruma gelmiş, Türkiye ve Kazakistan arasında Stratejik Ortaklık Antlaşması’nın imzalanması da tarihi bir adım olmuştur.” dedi.
Türk -Kazak işadamlarımız birlikte güzel işlere imza atıyor. İlişkilerimiz her geçen gün daha da güçleniyor. Bizim Bağcılar’dan buraya gelişimizdeki en büyük amacımız da bu zaten Ata yurdumuz Kazakistan’da, Almaata’da kurulan kardeşlik sofralarında Kazaklar, Türkler ve Ahıska Türkleri olarak bir araya gelmek, iki ülke arasında gönül köprüleri kurmaktır. Türkiye’deki Ramazan coşkusunu 2006 yılında Kazakistan’a taşıdık ve Kurucu Belediye Başkanımız Sayın Feyzullah Kıyıklık döneminde başlayan Kazakistan iftarlarını geleneksel hale getirdik” diye konuştu.
Başkan Çağrıcı, Kazakistan halkının mutluluğu Türk halkının mutluluğu olduğunu belirterek, Kazak halkının da aynı duyguları yaşadığına yürekten inandıklarını söyledi.


BİRLİĞİMİZ GÜÇLÜ OLSUN       

Almalı Belediye Başkanı Serik Kusayinof, Bağcılar Belediyesi ile kardeş belediye olmaktan dolayı gurur duyduklarını belirterek, “Bizler kardeş ülkeleriz. Burada hep beraber iftar açmak bizim için onur verici. Türk işadamlarının buraya yatırım yapmalarını ve özellikle Almatı’ya bir lokum fabrikasını kurulmasını istiyoruz.  Desteklerinden dolayı Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya çok teşekkür ederim” dedi.


TEK FARKMIZ AT ETİ

Almata Başkonsolosu Suphi Atan da, “Bizim tarihimiz bir, dilimiz bir, dinimiz bir kültürümüz bir. Hepsi bir. Bütün bu birlikten bir dirlik var, bir güç doğuyor. Siz at eti yiyorsunuz, biz yemiyoruz. Aramızdaki tek fark bu.  Nazarbayev bu konuda şöyle bir espiri yapmıştı. Siz bin yıl önce atlarınıza binip gittiniz, biz atlarımızı yedik burada kaldık” diye konuştu.
 İftar programının sonunda Samtan Sayranoğlua adlı yerel sanatçı dombra çalgısıyla şarkı söyledi. Yaklaşık 1500 kişinin bulunduğu iftara Kul Hoca Ahmet Yesevi kuran kursu öğrencileri de katıldı.
  
Editör: TE Bilisim