1901 Yılından Beri Türk Mutfağının Eşsiz Lezzeti ‘PANDELİ’

İstanbul Times yayın grubu olarak Asırlık firmalar turumuzun bu haftaki durağı 1901 yılından beri Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini sunan, Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ünde sıklıkla geldiği Mısır çarşısının girişinde bulunan Pandeli Restoranı oldu. Restoranın bir yanı Haliç’e diğer yanı Mısır Çarşısı’nın içine bakıyor kuruluş tarihini işletmecisi Özay Çınar’dan öğreniyoruz.öportaj/

Röportaj / Çağla pekgüleç

Pandeli Restoran’ın kuruluş tarihini öğrenebilir miyiz?

Pandeli Çobanoğlu, Niğde doğumlu Rum kökenli bir Türk vatandaşı. 10-11 yaşlarında Eminönü Çukur Han’da çalışan babasının yanına geliyor. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra, “Baba, han sahibine söyle, bana merdiven altında bir yer versin, çevremize köfte-piyaz yapıp satayım" diyor. Pandeli daha sonra 1901 yılında 20 yaşları civarında Ticaret Odası`nın yanında küçük bir lokanta açıyor. Yemeklerini kendisi yapıyor. Kendi damak zevki ve buluşlarıyla yemeklerine lezzet üstüne lezzet katıyor. Ünü gittikçe yayılan Pandeli Lokantası’nın şöhreti İstanbul`un dışına taşıyor.



1955`teki 6-7 Eylül olaylarında lokantası yıkılan Pandeli Usta bu olaydan etkileniyor ve gazetelere beyanat veriyor: "Bundan sonra lokantacılık yapmayacağım." Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, İstanbul Vali ve Belediye Başkan Vekili Dr. Fahrettin Kerim Gökay`ı arayarak, "Pandeli hiç bir yere gidemez. O bir Türk vatandaşıdır. Ona hemen bir yer bul ve mesleğini devam ettirmesini sağla" talimatını veriyor. 1956-57 yıllarında Mısır Çarşısı`nda bir yer bulunuyor. Bu yerde, Leblebi Mehmet’e ait " Mısır Çarşısı Lokantası " vardır. Şimdiki Pandeli`nin olduğu yer. Vali`nin emriyle bu yer Pandeli Usta’ya veriliyor. Pandeli Usta`dan sonra, oğlu Op.Dr. Hiristo Çobanoğlu ve Cemal Biberci sevgi ve saygıya dayanan birlik ve beraberlik içinde, bu günlere kadar geliyorlar. Ustalarından öğrendiklerine kendi çalışmalarını da katarak Pandeli Lokantası`nın şöhretini yurt dışına taşıyorlar. Turistler İstanbul’a gelince Pandeli Lokantası`nı kolayca buluyorlar. Bunun başlıca nedenleri çok eski bir geçmişe sahip olması ve yurt dışındaki turizm şirketlerinin kataloglarında Türk Mutfağı`nın orijinal yemeklerini yapan bir yer olarak yer alması. Büyük kuruluşlar da misafirlerini burada ağırlıyor. Türk Mutfağı`nın birbirinden güzel yemekleri yıllardır gelen konuklara sunulmaya devam ediliyor.
 
Hizmet ve Kalite politikanızdan bahseder misiniz?
Mümkün olduğu kadar kaliteyi bozmamaya çalışıyoruz her şeyin en iyisini alıp en iyisini pişirmeye özen gösteriyoruz. 13 kişilik bir ekibimiz var elimizden gelenin en güzelini müşterilerimize sunmak amacımız.

Hitap ettiğiniz Müşteri portföyü nedir?
Tarihi olarak turistlik bir bölgedeyiz çok eskiden yerli müşterilerimiz fazlaydı son zamanlarda ise yabancı misafirlerimiz daha ağırlıkta.



Pandeli Restoran’a hangi saatler arası gelebiliriz?
12.00’da başlıyor servisimiz  akşam 18.00’ya kadar devam ediyor. 12.00 ile  15.00 arası yoğun çalışma saatimiz.15.00’dan sonra pek fazla özel yemeklerimizin kalmadığını söyleyebilirim.

Pandeli Restoran’da geldiğimizde  mutlaka tadına bakmalısınız diyebileceğiniz bir yemeğiniz var mı ?
Hünkar beğendi ve Sebzeli kuzu incik bizde en çok sevilen yemekler arasında ilk sırada yerini alır.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Son olarak Mısır Çarşısı şuanda restorasyon çalışmasında bunun bir an önce bitmesini ve Panelinin eski işlerine kavuşmasını diliyorum.

İstanbul Times Haber Merkezi
 

 
  
Editör: TE Bilisim