AK Parti’nin çekirdek kadrolarından gelen deneyimli siyasetçi Muharrem Ödemiş, Ataşehir’i yönetmeye talip. 40 yıldır aday olduğu ilçede ikamet eden Ödemiş, ticaretle uğraştığı şirketi deAtaşehir’de bulunuyor. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana içinde olan ve 2007-2010 yılları arasında Kadıköy İlçe Başkanlığı görevini yürüten Muharrem Ödemiş, 2011 Genel Seçimler için Milletvekili aday adaylığı nedeniyle 2011 yılındailçe başkanlık görevinden istifa etti. Üniversite düzeyinde de iyi bir kariyere sahip olan veYüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Ana Bilim Dalı’nda yapan Muharrem Ödemiş’in Ataşehir’de bulunan STK’larla çok güçlü dostluklarının olduğu da bilinmektedir.
Ataşehir’i şeffaf bir yönetim anlayışı ileyönetmeye talip olduklarını ifade eden yılların deneyimli siyasetçisi Muharrem Ödemiş, “Adaylığa gelmeden önce Ataşehir’le ilgili geçmişimizi ifade etmek zorundayız.Yaklaşık 40 yıldır Ataşehir’deikamet eden bir vatandaşım.Dolayısıyla özellikle sosyal ve eğitim hayatımızın önemli bir kısmı burada geçti.Ardından iş hayatımızdahalen burada devam ediyor.Ataşehir’de geçmişte yaşamış, bugün hala yaşamakta olan ve yarında burada yaşamayı düşünen bir Ataşehirli olarak tabiki buranın sorunlarına duyarsız kalamazdık.Bununla beraber tabiki bir siyasi geçmişimizde var.Bildiğiniz üzere uzun yıllarAK Parti’de siyaset yapan birisiyim. 2001 yılındaAK Parti’nin kurulduğu dönemdeAtaşehir’in en büyük mahallesi olan İçerenköyMahallesi’nde kurucu mahalle yönetimi kurulu üyesi olarak siyasetebaşladım.O günden bugüne deyin AK Parti’nin teşkilatları içerisinde çeşitli görevler aldık.Mahalle Teşkilatı, İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği,İlçe BaşkanYardımcılığı görevlerinde bulundum. 2007 yılında da AK Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı vazifesi bize tevdi edildi.Tabi o dönemler sizde hatırlayacaksınız bulunduğumuz bölge, bugün Ataşehirİlçesi’nin 7 mahallesi Kadıköy’e bağlıydı” dedi.
“Temayülden 3. çıkmak mutluluk verici”
2008 sonu 2009 genel seçimleriyle birlikte Ataşehir’in yeni ilçe olmasından sonraKadıköy’de ki siyasi hayatının 2011 yılına kadar sürdüğünü, 2011 Genel Seçimleri için Milletvekili aday adaylığı müracaatından dolayıAKParti İlçe Başkanlığı görevinden istifa ettiğini belirten Muharrem Ödemiş, “Tabi Milletvekili aday adaylığımızda bizim için çok önemli bir dönemdi.Aday adaylarıiçin yapılan temayül yoklamasında yaklaşık 350 aday adayı arasında 1. Bölge teşkilatlarının teveccühüyle 3. olmak gibi bir sonuç leyimize tecelli etti. Bundanda tabi ciddi mutluluk duyduk. Milletvekili adayı olsak da, olmasakda,sonuçlar bizim için gerçekten önemli bir neticeydi.diye konuştu.
“Ataşehir’in kurulmasında ciddi katkılarım var”
Ataşehir’de yaşayan,Ataşehir’in geçmişinden bugüne dertleriyle dertlenen birisi olarak 2009 Yerel Seçimleri’nde kurulmuş yeni belediyenin eksiklerini ve yerel dinamitlerinin yetersizliğinide bu süre içerisinde müşahede etme fırsatı buldukların söyleyen Ödemiş,

“Esasında Ataşehir’inayrı bir ilçe olmasıyla ilgili geçmişte çok ciddi emek vermiş birkaç kişiden biriyim. 1990’lı yılların ortasından 2000’li yılların ortasına kadar burayı ilçe yapmak için kurulmuş olanErengazi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nde uzun yıllar yöneticilik başkan vekilliği ve başkanlık yaptım.
Neden ilçe olmasını istedik?Çünkü burası Kadıköy’den yeterli hizmeti alamıyordu.O dönemler E-5 Karayolunun(Ankara asfaltının) alt kısmıyla üst kısmı arasında çok ciddi gelişmişlik farkı vardı.Hal böyle olunca da adeta bugünkü Ataşehir’i oluşturan mahalleler cezalandırılıyordu. Yıllar yılı bu aradaki makas, bu uçurum ve sosyal ekonomik yapı ciddi açılmıştı.Bölge sakinleri olarak bizlerde ancak Kadıköy’den ayrı müstakil bir ilçe olursa o fark kapanır beklentisi oluşmuştu.Bu çalışmalar bizden önce başlasada buranın ilçe olması çok şükür bizim İlçeBaşkanlığımıza tecelli etti. O güne kadar buranın ayrı bir ilçe olmasıyla ilgili hem sosyal, hem sivil toplum, hemde siyasi üzerinden çok büyük çaba içerisinde bulunduk.Temel gayemiz buranında en az Kadıköy kadar gelişmiş bir kent olması idi” şeklinde konuştu.
Ataşehir Platformu ihtiyaçtan doğdu
2009 Yerel Seçimleri’nde belediye başkanlığını kazanan CHP’li Battal İlgezdi ve yönetiminin 300 milyonlira bütçeyi maalesef iyi kullanamadıklarını, Ataşehir üzerinde halkın beklentisini karşılayacak yatırımları, projeleri üretmediğini üzülerek gördüklerini, bu durumunAtaşehir’in bir makustalihi olmayacağı noktasında kendi arkadaşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer siyasi partili dostlarının ortak bir kanısı hep olduğunu dile getirenMuharrem Ödemiş, “Bu ortak paydadan yola çıkarak son dönemde burada güçlü bir yerel yönetimi kurmak ve güçlü bir yerel yönetim anlayışını tesis etmekle çözüleceği noktasında bir düşünce birliğine vardık.Tabi bu düşünce birliğine varmamız sadece AK Parti teşkilatlarındaki arkadaşlığımızla olmadı.Şahsen yıllarca AK Parti’de ilçe başkanlığı düzeyinde siyaset yapmış birisi olarak tabiki teşkilatımız üzerinde ciddi bir etkimiz söz konusu ve o teşkilatlarla sürekli beraberiz. Bunun yanında Ataşehir’dekibir çoksivil toplum kuruluşlarıyla,farklı siyasi partilerin güçlü figürleriyle degüç birliğine vardık. STK dernekleriyle, spor kulüpleriyle, kanaat önderleriyle, esnafla beraber yaklaşık 18 ayönce ilçemizde güçlü bir şekilde hareket etme, burada bir ses getirme adına AtaşehirPlatformunu kurduk.Buradaki temel amacımız ilçemizin mahalleleriyle ilgili sorunlarını tespit etmek ve yeni kurulmuş belediyenin bunun nekadarını karşıladığını tespit etmek. 2009 da CHP’li Kadıköy Belediyesi’nin bıraktığı yerden günümüze çok şey ilave edilmemişti.2009 öncesinde imar, ulaşım çok ciddi bir sorundu, bugün hala bu sorunlar devam ediyor.Yine alt yapı hala önemli bir sorundu bugün hala bir çok mahallenin birçok sokağın kaldırım taşı daha yeni yeni döşeniyor.Biz 2013 Türkiye’sinde İstanbul’un en revaçta, en gözde ilçelerinden biri olan 300milyon lira bir bütçeye aşmış bir ilçe belediyesinin hala kaldırım taşını parke taşı asfalt çalışmalarını konuşursak, geride kalmış 5 yılınvehameti ortada diye düşünüyorum.Tüm bunların yanı sıra bizim yine burayla ilgili tespit ettiğimiz çok ciddi eksikler var. Spor kompleksleri, kültür merkezleri olmayışı. Öte yandan kadınların, engellilerin, yaşlıların,çocukların istifade edeceği alanların maalesef hala dizayn edilememiş olması büyük bir eksiklik.İlçemiz he geçen gün kötüye gittiği için ortak akıl oluşturmak zorundaydık ve platform böyle doğdu.Bu platformun yaptığı toplantıların birine de biz belki olayı yanlış görüyoruz, belki bizim bilmediğim hususlar vardır diyerek Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’yi davet ettik.Kendisine dedik ki gelin anlatın bunca yıl ne yaptınız, bize söyleyin, biz de size haksızlık etmiş olmayalım.Olaki bizim ve toplumumuzun bilmediği bazı husus vardır dedik kendisine.Başkan İlgezdi’ye böyle bir fırsat sunma imkanısunduk. Maalesef aldığımız cevap sadece ve sadece bir yerleri kötüleme, eleştirme.İşte biz yapacaktık da şu olmadı, biz yapacaktık ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi müsaade etmedimazeretine sığınan bir başkan profili çıktı ortaya” dedi.
Ataşehir iyi yönetilmedi
Yöneticilik ve idareciliğin, hele hele sorumluluğu yüksek olan böyle önemli bir kurumda yöneticilik yapmak gerçekten önemli bir iş olduğunu, ancak siz vatandaşa5yıl geçtikten donra hala bu mazeretlerle geliyorsanız ozaman sizin burayla ilgili ufkunuz ve vizyonunuz yoktur diyen Ödemiş, “Sözüm ona mazeret üreterek, şunu yaparak, bunu yaparak, bir yerleri şikayet ederek yada vatandaşa bir yerleri adres göstererek 21. yüzyılda modern bir belediyecilik yapıyormuş imajı veremezsiniz.Dolayısıyla Ataşahir’le ilgili endişelerimiz otoplantıdan sonra daha ciddi bir hal aldı.Ataşehir İlçesi’nde uzun yıllar yaşamış bir birey olarak sivil toplum kuruluşlarını ve siyaset hayatının bir parçası olmuş kişileri bu anlamda inisiyatif almaya davet ettim.Geçmişteki siyasi birikimimiz ve sosyal hayattaki edindiğimiz pozisyondan dolayı AK Parti Ataşehir Belediye Başkan aday adayı olduk. Birçok aday adayı arkadaşımız gibi Ataşehirlilerin kaybetmemesi adına ekiplerimizle, meclis üyelerimizle ve teşkilatımızla elimizden gelen tüm gayreti beraber inşallah göstereceğiz. Bu anlamda çok ciddi bir teveccühün arkamızda olduğununda farkındayız.Sadece AK Parti’ye gönül vermiş seçmenlerimiz değil, inanıyorum ki diğer siyasi partilere mensup birçok arkadaşımız,bir çok sivil toplum kuruluşlarımız bu konuda bize destek vereceklerdir.Bunu da birçok platformda dile getirmişlerdir.Tüm Ataşehir’i kucaklayacak, kimseyi ötekileştirmeyecek, toplumun kutuplaşmaması için hassasiyetleri ortaya koyacak, herkesi kucaklayacak, hangi mezhepten, hangi inançtan, hangi düşünceden olursa olsun, bütün Ataşehirlilerle beraber yöneteceğimiz bir anlayışı inşallah burada hayata geçireceğiz. İnancımız ve düşüncemiz budur..” diye konuştu.
DEMOKRAFİK BİLGİ
Muharrem Ödemiş. 1968 İstanbul doğumlu olup, aslen Malatyalı esnaf bir ailenin 3. çocuğudur. 1973’den itibaren İçerenköy’de ikamet etmekte, evli ve 3 çocuk babası olan Ödemiş, halen işyeri ve evi Ataşehir’de bulunmaktadır. Eğitimini sırasıyla: Reşat Nuri Güntekin İlkokulu, İçerenköy Hasan Leyli Ortaokulu, Kadıköy Ticaret Lisesi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü’ndetamamladı. Yüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Ana Bilim Dalı’nda yapan Muharrem Ödemiş’in gıda konusunda faaliyet gösteren bisküvi çikolata sektörü şirketleri bulunmaktadır.
SİVİL TOPLUM VE SİYASET
Muharrem Ödemiş, İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti, Anadolu Yakası Toptancılar Derneği, Erengazi Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği, AtaşehirKzılay ve Ataşehir Türk Hava Kurumu gibi STK’larda üye olarak görev yapmış ve yapmaktadır. Siyasete, 2001 yılı sonunda AK Parti İçerenköy Mahalle Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak başlamıştır. 2003 yılı kongresi ile ilçe yönetim kurulu üyesi, 2004 yılında malı işlerden sorumlu ilçe başkan yardımcısı, 2006 yılında siyasi ve hukuki işlerden sorumlu ilçe başkan yardımcısı, 2007 yılında ise Kadıköy İlçe Başkanlığı’na atanmıştır. 2011 yılında Milletvekili aday adaylığı pozisyonundan dolayı istifa etmiştir. Yaklaşık 350 kişini bulunduğu Milletvekili aday adaylığı listesinden teşkilatların desteği ile 3. olarak çıkmıştır. Halen gerek mahalle, gerek ilçe, gerek kadın kolları, gerekse gençlik kollarının çeşitli toplantı ve programlarına katılarak aktif olarak sürece devam etmektedir. 2012 son baharınyapılanAK Parti Genel Merkez Kongresi’nde genel merkez delegesi olarak katılmıştır.
 
Editör: TE Bilisim