Asgari ücret üzerindeki gelir vergisinin bir bölümünü kamunun üstlenmesi planlanıyor.
Star gazetesinde yer alan habere göre Asgari ücretin yılbaşında 1.300 TL olacağı netleşirken, işverenlere sağlanacak katkı da belli oluyor. Ekonomi bürokratları işverenin asgari ücretteki artıştan kaynaklı giderlerinin bir bölümünü karşılayacak formülleri belirledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı bürokratları farklı senaryoların yer aldığı bir çalışma hazırladı. Edinilen bilgilere göre asgari ücret üzerindeki gelir vergisinin bir bölümünü kamu üstlenecek. Halen 1.000 TL olan asgari ücretten 90 TL’si asgari geçim indirimi olmak üzere toplamda 162 liralık gelir vergisi alınıyor. Yılbaşında ise asgari üretin 1.300 TL net olması ile birlikte işverenin gelir vergisi yükü 210 liraya çıkacak. Maliye kaynakları bunun da yaklaşık yarısının kamu tarafından üstlenilmesi formülünün ağırlık kazandığını belirtiyor.
DÖRDÜNCÜ TOPLANTI
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü toplantısının ise hükümetin senaryoları değerlendirdikten sonra bu hafta içerisinde yapması bekleniyor. İş dünyasının beklediği çalışma hakkında değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları devam ederken hazırladığımız senaryoları sunduk. Yüzde 15.5 olan SGK işveren payının düşürülmesi, gelir vergisi indirimi yapılması ve damga vergisinin kaldırılması gibi önerilerimizi sunduk. Ağırlık asgari geçim indiriminin de olduğu gelir vergisinden ortaya çıkacak maliyetin kamu tarafından karşılanması oldu. Ancak yine de son kararı hükümet verecek” dedi. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü görüşmesi geçen hafta yapılırken, toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamalarına göre net asgari ücretin ağır işlerde bin 599 lira olması gerektiği paylaşıldı. TÜİK’in hesaplamasında asgari ücretin orta ağır işlerde bin 427 lira, hafif işlerde ise bin 326 lira olması gerektiği belirtildi.
SOYLU: 31 ARALIK’A KADAR BELİRLEYECEĞİZ
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve beraberindeki heyeti makamında kabul eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu “Asgari ücret rakamıyla ilgili son değerlendirmeleri yapıyoruz. En geç 31 Aralık’a kadar asgari ücreti belirleyeceğiz” dedi. Geçen yıl yapılan artış ve memurlara yapılan zam göz önünde bulundurulduğunda asgari ücretin 2016 yılı için bin 120 lira ila bin 130 lira aralığında olacağını belirten Soylu, “Bin 300 lira bizim seçim öncesi milletimize bir vaadimizdi. Asgari ücret rakamıyla ilgili son değerlendirmeleri yapıyoruz. En geç 31 Aralık’a kadar asgari ücreti belirleyeceğiz” dedi. 
Editör: TE Bilisim