Öcalan'ın "Mutabakata vardık" açıklamasına rağmen Kandil, Silvan saldırısıyla İmralı'dan gelen talimatı dikkate almadıklarını ortaya koydu.

Terör örgütü PKK'nın 13 askerin şehit olduğu Diyarbakır saldırısı sonrasında örgüt içindeki kavga iyice su üstüne çıktı. Saldırı emrini veren ve PKK'nın içindeki Şahinler kanadının önemli ismi Cemil Bayık, Abdullah Öcalan'a yapılan vaatleri "Kandırıyorlar" şeklinde değerlendirerek, eylemlerin süreceğinin işaretini verdi. PKK lideri Abdullah Öcalan, 8 Temmuz'da yaptığı açıklamada devlet görevlileri ile yaptığı görüşmelerde 15 Temmuz'un kendisi için bir hükmü kalmadığını belirterek, Barış Konseyi kurulması için mutabakata varıldığını açıklamıştı. Öcalan, "Bu Konsey, barış çalışmaları, barışın gerçekleşmesi için çalışacak" derken, BDP'ye de Meclis'e dönmesi çağrısında bulunmuştu. Ancak bu açıklamanın hemen ardından Diyarbakır Silvan'da 13 asker şehit olurken, Kandil'in artık İmralı'yı dinlemediğini ortaya koydu. PKK'nın bir numaralı isimlerinden Cemil Bayık, PKK'ya yakınlığı ile bilinen internet sitesi Fırat Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada da bu gerçeği doğruladı.

'KANDIRMACA VE TAKTİK'

Bayık, yaptığı açıklamada PKK'nın süreç içinde oyalandığını belirterek, "Protokolün ne zaman hayata geçeceği belli değil, şimdi mi, bir yıl sonra mı bilinmiyor. Devlet bu konuda hiçbir şey söylemiyor, sadece kabul etmiş. Bu da kandırmaca ve taktiktir. Bu şekilde PKK'nın önüne geçmek ve yavaş yavaş bitirmek istiyorlar" dedi.

Özerkliğin Kürtlerin doğal hakkı olduğunu belirten Bayık, açıklamasında "Demokratik özerklik Kürtlerin en doğal hakkıdır, hatta gerçekleştirilmesi ve korunması bütün Kürtler için bir görevdir. İlan edilmesi de tarihi bir adımdır" diye konuştu. Bayık ile Öcalan arasındaki görüş ayrılığı daha önce de gündeme gelmişti. Bayık, 2003-2004 yılları ile 2007-2008 yıllarında PKK'nın operasyonları yoğunlaştırması gerektiği yönünde görüşler ortaya koymuştu. Bayık, tutuklu olan Öcalan'ın bazı kararları almakta doğru hareket etmeyebileceğini ifade etmişti.

PARA PAYLAŞIMI

PKK içindeki para paylaşımının da örgüt içinde görüş ayrılığına neden olduğu belirtildi. Fransa'da başlayan davanın da bu süreci günyüzüne çıkardığı belirtildi. Resmi belgelere göre PKK illegal yollardan yıllık 500 milyon dolar kazanıyor. Eroin ve kaçakçılıkdan elde edilen paraların çoğunluğu Murat Karayılan'ın talimatı ile Avrupa'daki örgüt sorumluları tarafından tutulduğu belirtildi. Bu durumun Şahinler kanatında rahatsızlığa neden olduğu vurgulandı. Ankaralılar grubu olarak da bilinen Bayık, Mustafa Karasu, Duran Kalkan ve Kadri Çelik devletin yazılı mutabakat verinceye kadar eylemlerin sürmesi taraftarı. (İnternerhaber)

Editör: TE Bilisim