Yılardır Türkiye’de özellikle de İstanbul’da insanların geliri ile orantılı olmayan bir şekilde arsa ve konut fiyatları anlaşılmayan bir şekilde artış gösterdi. Hal böyle olunca da  diğer bir çok konuda üretim yapan bir çok şirket daha kolay para kazanılan bir sektör olmaya başlayan inşaat  işine girdi.

Gelişmiş bir çok ülkede insanlar konut veya gayrimenkul alımlarında  kâr etmekten ziyade kendi kullanma ihtiyaçları için alırken yine son yıllarda Türkiye de parası olan bir çok kişi üretim yaparak para kazanmak yerine nasılsa inşaat başlama ile bitirme arasında konut fiyatlarında  anlaşılmayan bir nedenle pirim yaptı denilerek fiyatlar % 25 ile 35 arasında artıyor diyen bir çok yatırımcı  değişik projelerde yer alan bir çok kişi yıllardır parada   kazandıklarını biliyorum. Ancak bu mantık ile sistem ila nihaye çalışmaz.

Demedi demeyin inşaat işlerinde kolay para kazanan arsa sahipleri ve müteahhitler çok zarar edecek

Daha önce birkaç yazımda ifade etmiştim. Ford  araçlarının kurucusu Henry Ford şöyle der “Gereğinden çok kazanç getiren bir iş ziyan eden bir iş kadar çabuk batmaya mahkumdur” demiş. İşte   bu söz şu an ülkemizde inşaat işi yapan ve son bir sene önceye kadar her ayda düzenli bir şekilde  % 5 .ile 10 arasında fiyat artışlarını otomotiğe bağlayarak burada yatırım yapanlara satın aldığınız konut pirim yaptı denilerek bir sonraki projede de yer satın almasını sağlıyorlardı.

Bu  neye benzer biliyor musunuz son günlerde eski bir bankacı bayan döviz üzerinde bir sene millete % 10 kazanç vermiş daha sonra bir çok iş adamı bu bayana ciddi paralar veriyor ve bayan paralarla kayıplara karışmış.

Önceden beri işi inşaat olan ve burada uzmanlaşan firmalara çok fazla bir diyeceğim yok. Ama işleri tekstil, ayakkabı, deri ,gıda vs.vs. olan bir çok kişi bir zamanlar (4-5 yıl önceye kadar) kendi işlerinden daha çok para kazandıran inşaat sektörüne atıldılar. İşte bunların hepsi bir sene döviz’ e  % 10 faiz veren kadının sonraki yıl kendisine para veren herkesin milyonlarca dolar parasını alıp kaçtığı gibi konut yapıp henüz saymayanlar  da bu tür zarar gibi pahalı arsa alarak ürettikleri daireleri bir süre satamayacaklar ancak kredi  borçları  başta olmak üzere ödemek zorunda oldukları borçları için en az % 50 daha ucuza

 Gayrimenkullerine satacaklarını öngörüyorum.

Dananın kuyruğu inşaatlaçılar için Mart –Nisam 2017 de kendisini hissettirecek

İstanbul’un bir çok ilçesinde (Başakşehir, Beylikdüzü, Bakırköy, Zeytinburnu) biten, devam eden ve henüz satılmayan çok sayıda konutun olduğunu çok yakından biliyorum.

Bunlar şu an arsa sahiplerinden de indirim isteyip fiyatlarını % 50 düşürürlerse batmaktan kurtulurlar. Aksi halde öz kaynağı olmayan firmaların zararı % 50 den daha fazla olacak gibi bir tablo ile karşı karşıyayız.

Bir örnek vereyim Bakırköy’de 3 milyar dolarlık Sea Pearl projesini yapan Kuzu İnşaat 3 yıldır projesi için yoğun reklam kampanyası yaptığı halde halen çok sayıda satılmayan konut olduğu ifade ediliyor.

Ben henüz biraz daha zaman varken ellerinde ciddi sayıda konut ve işyeri olan müteahhitlerin zor bir süreç ile karşı karşıya olduklarını görüp kârlarından ciddi fedakarlıklar hatta gerekirse sermayeden de biraz fedakârlık yamaları yararlarına  olacağını düşünüyorum.

Benim diyeceğim bunlardan ibarettir. Gerisi Müteahhitlere kalmış durumda.


İnşaat Emlak Dünyası  / Hüseyin Çetiner

 

Editör: TE Bilisim