Son yıllarda yurt dışında konut alıp yeni bir hayata yelken açanların ya da gayrimenkulleri yatırım amaçlı değerlendirenlerin sayısı çığ gibi artıyor. Bu kapsamda en çok tercih edilen ülkelerin başında 2008’de meşhur Lehmen Brothers krizinin patlak vermesiyle ABD oldu. ABD’de 2006 yılının kasım ayında 230 bin dolar olan ev fiyatları, 2011 yılının sonunda 92 bin 500 dolara kadar düştü. 2017 yılının sonunda ise 176 bin dolara kadar çıktı. Emlak uzmanları yükselişin devam edeceğini 2018 yılının sonunda ev fiyatlarının 182 bin 600 dolara çıkması ve fiyat artışının devam etmesini öngörülüyor.

Krizi Fırsata Çevirdim

Enerji projeleri yatırımcılığı için 2008 yılında Florida’ya giden ancak Eylül 2008’de meşhur krizinin patlak vermesiyle emlak sektörüne adım atan isteamerika.com’un kurucusu Bahtiyar Yurtoğlu, emlak fiyatlarının bir anda düşmesini büyük bir fırsat olarak değerlendirdi ve ABD’deki ilk evini aldı. Açık artırma usulüyle yapılan bir satışa katılarak ev sahibi olan Yurtoğlu süreci şöyle anlattı: “1 yıl öncesinde 180 bin dolar üzerinden bankanın yüzde 100 finanse ettiği dairenin liste fiyatı 80 bin dolardı. Ben, evi 40 bin dolar bedelle satın alıp ertesi gün de 700 dolar üzerinden kiraya vermiştim. Böylece ABD’deki ilk evimi satın aldım ve emlak yatırım sürecim de bu şekilde başlamış oldu. Zaman içinde yatırımlarım arttı ve kendi sistemimi kurdum. Kısacası, krizin yarattığı fırsatı gördüm ve değerlendirdim.”

Kira Gelirleri Çok Avantajlı

ABD’deki evler İstanbul’un birçok semtindeki evlerden çok daha uygun fiyata satılıyor. ABD’deki ev fiyatlarının hala yükselmeye devam ettiğine vurgu yapan Yurtoğlu, satın alınacak evlerin kira getirisinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Yurtoğlu, ” Yüzdelerle anlatacak olursak yıllık dolar bazında yüzde 20 net getiri ve yıllık yüzde 15 değer artışından bahsediyoruz” dedi. Ev sahibi olmak konusunda soru işaretlerini yok ettiklerini belirten Yurtoğlu sözlerini şu sözlerle sürdürdü: “En büyük soru işareti evin takibi konusunda oluyor. Ciddi bir eğitim sonrası akredite olup, takibi yürüten ve müşterilerin gelirlerini garantileyen yönetim firmalaı ile işbirliklerimiz var. Onlar sayesinde her ne olursa olsun ev sahibine kirasının ödenmesini sağlıyoruz. Amerika’da kira geciktiği takdirde 3 gün içinde ödemenin yapılmasına dair ihtar çekiliyor. Bu prosedür ile 3 gün içinde ödeme yapılmazsa ev boşaltıyor. Bu konuda da müşterilerimize her türlü desteği sağlıyoruz.”

Editör: TE Bilisim