Önceleri yastık altı dediğimiz yatırım aracı olan altın son günlerde bankaların açtığı altın hesabı ile yatık altı yatırım aracı olmaktan çıkıp kayıtlı ekonomiye girmiştir. Yatırımcılar bankacılar aracılığı ile fiziksel olmadan altın alımlarını kolayca yapıp yatırımlarını evde güvensiz ortam yerine banka hesaplarında değerlendiriyorlar. Kısaca hesap hakkında bilgi verecek olursak altın hesabı reel de yatırımcısına fiziki bir altın vermemektedir. Sadece gram altın hesabı üzerinden müşterinin hesabından TL alıp karşılığı kadar gram altın hesabına altın almaktadır. Diyelim ki o gün bir gram altın iki TL ve yatırımcı 100 gram altın alacak. Bu işlem için yatırımcı 200 TL para ödeyecektir. 1 ay sonra altın fiyatlarının yükseldiğini ve 1 gram altının 3 TL olduğunu farz edelim. Yatırımcının bugün hesabında bulunan 100 gram altın 300 TL olarak yatırımcısına 100 TL kar sağlamış olacaktır. Altını hiç ir şekilde fiziksel olarak görmeyen yatırımcı altına yaptığı yatırım ile kar veya zarara bankacılık hesabı ile ortak olmuştur. Fiziksel olarak alınmayan bu altın hesabı kapalı çarşı esnafı tarafından çok sevilmese de son dönemlerde yatırımcılar u hesaplara daha çok rağbet etmektedirler. Çünkü altını fiziksel olarak taşıma riskini yatırımcı üstünde taşımamış oluyor. Bankacılık hesabından istediği an satma ve özgürlüğü yatırımcıyı daha güvende ve huzurlu kıldığı bilinmektedir. Kapalı çarşı esnafı bu durumda daha az satış yapmakta artan fiyatlarda üstüne eklenince sadece düğün sezonu ve turizm ile satış yaptıkları söylenmektedir.

Son iki ayda hızla artan altın fiyatı yatırımcısının yüzünü güldürürken açılan düğün sezonu ile düğüncüleri zor duruma sokmuştur. Peki, altın fiyatlarını takip ederken neleri dikkate alacağız? Altın fiyatlarını en çok döviz kurları ve FED in istatistik verileri etkilemektedir. Bunlar altına yatırım yapacakların ve mevcut altın yatırımcılarının dikkatle takip etmesi gereken haberlerdir.
Peki ne olacak bu altının hali? Son 2 aydır neredeyse her gün artış gösteren altının gramı 99 TL iken şuan 121 TL den işlem görmektedir. Pek çok yatırımcıya göre bu seyirde kalacağı görüşü hakimdir. Ama bir çok yorumcuya göre de mevcut altın yatırımcılarının altın satacağı düşünülmekte ve bu durumda fiyatların az da olsa düşeceği yönündedir. Bir diğer yorumda her ne kadar altın satışları olsana düğün sezonu olduğundan altın fiyatlarının bugünkü fiyatlarından daha da yükseleceği düşüncesi hakim.

Geçtiğimiz günlerde FED açıklama yapmış ve faiz oranlarında artış yapmayacağını söylemişti. Hatta faiz oranlarında düşüş ile söz konusu olmuştu. Bu durum altını, yatırım aracı olarak mevduata yatırım yapmaktan daha çok öne çıkarmıştır. Düşük faiz oranlı mevduat getirisi yerine yatırımcılar daha çok kazanacakları altına yönlendirmiştir.

 Altınhep yatırımcılarının yüzünü güldüren bir yatırım aracı gibi gözükse de işler her zaman öle olmaya bilir. Bu yüzden iyi bir altın yatırımcısı iseniz piyasayı iyi takip etmeniz gerekebilir. Ama günümüz koşullarında fiziksel altın taşıma riskini ve altının ayar hırsızlığını göz önüne alırsak bankalarda gram altın üzerine yatırım yapmak daha karlı gözükmektedir. Altın yatırımcılarının yorumları ve diğer piyasaları takip etmeleri onların yararına olacaktır.
                


Altın tarihi boyunca devletlerin güç göstergesi olduğu kadar bireylerinde ekonomik güç göstergesi olmaktan hiçbir zaman çıkamamıştır. Artan altın fiyatlarıile birlikte eğer bankacılık maliyetlerinden kurtulabiliyorsanız vadesiz altın hesabı açmak daha karlı ve mantıklı bir iş olacaktır. 
Editör: TE Bilisim