Kapsamlı sigara yasağının başlamasından sonra, zarar gören işletme sahipleri farklı eylemler yapmaya başladı. Beyoğlu'ndaki ünlü Cezayir Sokağı'nda bir meyhanenin teras katında yapılacak olan bir dizi eylemin ilki gerçekleştirildi.

Beyoğlu'ndaki ünlü Cezayir Sokağı'nda bulunan bir meyhanede sigara yasağı protesto edildi. Dövizli, müzikli ve filmli protesto eyleminde bir de 2 ressam tarafından Sağlık Bakanlığı'na gönderilmek üzere resim yapıldı. Meyhanenin teras katına sigara yasağına muhalif ibarelerin yer aldığı dövizler asıldı. Bu dövizlerdeki, "Ortak akılda buluşalım, yasağı kural yapalım, hepimiz arkasında duralım", "Yasak sağlığa daha zararlıdır", "Satıcı değil içiciyiz" yazılı ibarelerle mesaj verilmeye çalışıldı. Meyhanenin

müzisyenleri de içinde 'Sigara' olan, "Yine yakmış yar mektubun ucunu", "Sigaramda duman duman" gibi şarkıları seslendirdi. Yasak karşıtı mesaj içeren kısa metrajlı filmlerin gösterildiği eylemde, 2 ressam da Sağlık Bakanlığı'na gönderilmek üzere bir resim yaptı.

Yasağın başlama tarihinin planlı bir şekilde yaz mevsimine denk getirildiğini ifade eden meyhane sahibi Rıza Sönmez, "Bu tarihte başlatılmasının nedeni mekanların açık alanlarının faal olmasıydı. O yüzden çok fazla tepki gelmedi ancak asıl sorun Kasım ayından itibaren başlayacak. Bu tarihten sonra insanlar sigaradan değil zatürreeden ölecek" diye konuştu.

Sönmez, tıpkı mekanlardaki ses sınırının belirlendiği gibi sigara ile ilgili de çalışmalar yapılmasının mümkün olduğunu belirterek, "Ses oranı 90 desibelin üzerine çıkınca zararlı oluyor. Sigarada da böyle ölçümle zarar tespiti yapılabilir. Havalandırma sistemi oluşturularak içerideki temiz hava korunabilir" dedi.

Eyleme ilişkin bilgi veren Sönmez, "Bir dizi etkinlikler yapıyoruz. İlk adımı burada attık. Bu yasak daha büyük etkinliklerle protesto edilecek. Özellikle Kahveciler Birliği'nin de katılımıyla daha kapsamlı bir protesto yapılacak. Burada protesto gösterilerine ilk adımı attık" ifadelerini kullandı.

Sigaranın zararlarını bildiğini ifade eden Sönmez, "Biz de sigaranın zararlarını biliyoruz. Belli yerlerde yasaklanmalı. Ancak eğlence yerlerinde nasıl ki gürültü kirliliğine önlem alındı buna da böyle bir önlem alınabilir. İnsanlar sadece evlerinde sigara içebiliyorlar. Evlerinde içtiklerinde kendi ailelerine kötü örnek oluyorlar" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim