“FAZLA İLAÇ KULLANMAK KENDİNİ ZEHİRLEMEKTİR”

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır, Türk ekonomisi ve toplum sağlığı için önemli bir çağrıda bulundu. ‘’Bilinçsiz ilaç kullanmayın . Fazla ilaç kullanmak kimyasala boğulmaktan başka bir şey değildir.’’

2014 yılında Türkiye’de 120 bin kişi ağrı kesiciler, grip ilaçları ve antibiyotiklerden zehirlendi. Sağlık Bakanlığı 2014 raporunda bilinçsiz ilaç kullanımının bilançosunu bu rakamla açıklamıştı. Ayrıca ülkemizde tedavi maliyetinin en büyük kısmını ilaç giderleri oluştururken, kullanılmayan ilaçların imhası da yerel yönetimler için ayrıca bir maliyet gerektiriyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun. Gereksiz ilaç kullanımı ise hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına, organ yetmezliğine ve tedavi maliyetlerinin artmasına sebep oluyor.

AKILCI İLAÇ KULLANIMIYLA FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı halkı ilaç konusunda bilinçlendirip, farkındalık oluşturmak için önemli bir projeye imza attı. Yerel yönetimlerin de desteklediği “Akılcı İlaç Kullanımı” projesini Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır şu sözlerle anlattı.

“Akılcı ilaç; doğru teşhis edilen bir hastalığın doğru ilaç, doğru zaman ve dozla tedavi edilmesidir. Bu yıl Bakanlık talimatıyla tüm ülkede ‘Akılcı İlaç’ seferberliği başladı. Bakanlık önce ilaç takip sistemi ve reçete bilgi sistemini kurdu. Şimdi ise il ve ilçe bazında sağlık müdürlüğü bünyesinde kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle eğitim seferberliği düzenlenecek.”

“AĞRI KESİCİ DEYİP GEÇMEYİN, ORGAN YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR”

Fazla ilaç kullanmayı zehirlenmek ve kimyasala boğulmak olarak değerlendiren Dr. Güllüçayır, reçete edilen ilaçların yüzde 60’ının çöpe gittiğini söyleyerek, “Yanlış ilaç kullanımında en fazla zarar gören iki organımız karaciğer ve böbrektir. Zararsız gördüğünüz ağrı kesicinin etken maddesi var. Yüksek dozda kullandığımızda çocuklarda karaciğer yetmezliğine sebep oluyor. Bu kez, organ yetmezliği ortaya çıkıyor. Organ nakli pahalı bir tedavi yöntemi ve yaşam kalitesi de kalmıyor. Biz aslında en baştan doğru ağrı kesici ve doğru antibiyotiği hastaya verdiğimizde önlemiş oluruz. Önlemek tedavi etmekten daha ucuz bir yöntemdir.”

“KÜÇÜKÇEKMECE’DE PEK ÇOK ÇALIŞMA YAPILIYOR”

Dr. Güllüçayır, Diş Hekimi olan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’in konuyla ilgili hassasiyetini dile getirdiği konuşmasında, Küçükçekmece’de konuyla ilgili pek çok çalışma yapıldığını kaydetti.

“BEYAZ YAKALILAR DA BİLİNÇSİZ”

Dr. Güllüçayır, “İsraf edilen kullanılmayan ilaçların imhasından belediyeler sorumlu . İlaçlar doğaya bırakılırsa, yağmur suyu, akarsu, denize ve toprağa karışır. İlçemizde halkın kolaylıkla ulaşabilecekleri noktalara ilaç toplama kutuları yerleştirdik ve belediyemiz çalışanlarına akılcı ilaç anketi yaptık. Çalışanlarımız ankete çok ilgi gösterdi. Beyaz yakalılarla yaptığımız anketler, eğitimden bağımsız olarak insanların konuyla ilgili bilinçsizliğini ortaya koyuyor. Anket sonuçlarına göre herkesin evinde torba torba ilaç olduğu ve doktor ve eczacıların da üzerine görevler düştüğünü görüyoruz. Bu konuda yapılacak ortak çalışmalarla farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Sağlık Müdürlüğü personelimizi de eğitime tabi tutacağız.”

“KAFANIZA GÖRE ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN”

Vatandaşların pek çok hastalıkta antibiyotik kullanma eğiliminin de yanlış olduğunu söyleyen Dr. Güllüçayır, “Antibiyotik yalnızca bakteriler için etkilidir. Virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Ateş düşürmez, soğuk algınlığı ve grip kendi kendine iyileşebilen hastalıklardır. Antibiyotik, burun akıntısı ve öksürüğü hafifletmez. Lütfen eş dost tavsiyesiyle her rahatsızlıkta antibiyotiklere koşmayın. Çünkü, bunlara karşı direnç geliştiğinde, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler etki etmeyecektir.”
 
Editör: TE Bilisim