AK Parti, hükümetin açılım süreci için parti tabanından onay isteyecek. Bunun için partinin bugünkü 3. Olağan Kongresi'nde ilkeleri içeren bir metnin oylamaya sunulacak. AK Parti 3. Olağan Kongresi'nin ana konsepti "Biz birlikte Türkiye'yiz.."

Kongre'de her ilden gelen yöresel kıyafetli gençler, AKP bayrakları ile birlikte dalgalandırılan Türk Bayrakları, kongre için özel olarak hazırlanan 'Biz Türkiye'yiz' şarkısı ve açılım için özel komisyon kurulması ile 'özel bir mesaj' veriliyor..

ARINÇ BAŞKAN
AK Parti 3. Olağan Kongresi saat 10.00'da başladı. Kongrede, yoklama ve açılışın ardından divan oluşturuldu. divan başkanlığı'na Başbakan yarımcısı ve Manisa milletvekili Bülent Arınç seçildi.

BBP'YE BÜYÜK ALKIŞ
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra, kongreye katılan konuklar anons edildi. BBP Genel Başkan yardımcılarının isimleri okunduğunda yoğun bir alkış koptu. DTP'den Sırrı Sakık da yoğun bir alkış aldı. 

CHP İZLEMEDİ
Ardından sivil toplum kuruluşları ve yurt dışından gelen konuklar tanıtıldı. birleşme sürecindeki ANAP'tan katılım varken, Demokrat Parti'den katılım olmaması dikkat çekti. CHP'den de katılım olmadı. AKP'nin son günlerde en yoğun çekişme içinde olduğu MHP'den Murat Şevkatli kongreyi izledi.

KKTC KONGREDE
Bu arada KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) başkan ve yetkilileri, AK Parti'nin 3. Olağan Kongresi'ne konuk olarak bulundular.
UBP Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu'nun yanı sıra CTP Genel Başkanı Serdar Denktaş, ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ve berberindeki parti yetkilileri kongreyi bir süre izlediler.

DEMOKRATİK AÇILIM KOMİSYONU
Kongrede Kürt açılımıyla ilgili 'Demokratik Açılım komisyonu' adı altında bir komisyon kuruldu. Komisyon kuruluşu, Başbakan Erdoğan kongereye henüz gelmeden önce Divan başkanı Bülent Arınç'ın okuduğu ve kabul edilen bir önerge ile hayata geçti. Komisyonda , İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Başbakan'ın Danışmanı Ömer Çelik yer aldı.

AÇILIM BİLDİRİSİ
Komisyon, açılım konusundaki ilkeleri, partinin yakalaşımını kaleme alacak ve bu bir bildiri haline getirilerek açıklanacak. Bu metin, kongre çalışması sırasında delegelere sunulacak. Böylece parti tabanından da açılıma destek alınmış olacak.

BİZ TÜRKİYE'YİZ
AK Parti'nin açılıma yaklaşımı, kongrede ana slogan olarak seçilen "Biz birlikte Türkiye'yiz" ifadesi ile de ortaya kondu. Sade bir şekilde süslenen ASKİ Spor Salonunda en büyük ve göze çarpan az sayıdaki pankartta bu slogan yer aldı.

İKİ BAYRAK
Salonda delege ve konukları beyaz zemin üzerine AKP ambleminin bulunduğu bayraklar ile Türk bayrakları dağıtıldı. Kongre için özel olarak hazırlanan 'Biz birlikte Türkiye'yiz, ışık burdan yükselir" isimli marş çalınırken bayraklar birlikte dalgalandırıldı. Konuklara üzerinde aynı sloganın bulunduğu kaşkollar dağıtıldı. Birer de düdük verildi. Alkış sırasında düdükler çalındı.

BİNA DEKOR OLDU
AK Parti 3. Olağan Kongresi'nin ana konsepti "Biz birlikte Türkiye'yiz" olacak. ASKİ Spor Salonu'nun dış cephesi bu konsepte uygun bir şekilde donatılırken, salon da beyaz ve mavi renklerle süslendi.

SADE SÜSLEME
Salonda "Daima birlikte, daima ileri", "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın", "Seninleyiz her zaman Recep Tayyip Erdoğan" pankartları yer aldı. Arter ve Altus firmalarının organize ettiği kongre organizasyonunda, sahnenin tasarımı AK Parti Genel Merkezi'nin silueti şeklinde yapıldı.

Kongrede, müzisyen Özhan Eren'in AK Parti 3. Büyük Olağan Kongresi için bestelediği "Işık Buradan Yükselir" adlı şarkısı sık sık çalındı. Ayrıca AK Parti'nin 7 yıllık icraatını anlatan bir film gösterilecek. Bu arada, salonun dışına partililer için ikram çadırları ve 100 civarında da seyyar tuvalet kuruldu.

ÇANTA-KUMANYA- GÜVENLİK
Kongrede delegeler ve parti yöneticilerine çanta hediye edildi. Çanta dağıtım merkezi önünde uzun kuyruklar oluştu. Ünlü Fresco firması tarafından kongreye özel kumanya ve su servisi yapıldı. Güvenlik ise had safhadaydı. Kongre öncesinde gelen tehdit ve saldırı ihbarları üzerine ankara bpolisi salon ve çevresinde yoğun bir güvenlik önlemi aldı.  

HER İLDEN GÖRÜNTÜ
Delegelerin oturduğu salonun orta bölümünün hemen ön tarafında; Türkiye'nin 81 ilini temsilen ve yöresel kıyafetli gençler yer aldı. Doğu ve Güneydoğu illerindeki gençlerin üzerindeki yerel kıyafetler ilgi çekti ve özellikle bu görüntüler sinevizyondan uzun uzun yayınlandı.

ERDOĞAN COŞKUSU

Başbakan Erdoğan üstü açık bir ses aracı içinde kongrenin yapıldığı ASKİ spor tesislerine geldi. Erdoğan öncelikle salonun küçük olması nedeniyle dışarıda bekleyen partilileri selamladı. Kısa bir konuşma yapan Erdoğan, “İçeri gireceğim ama sizleri burada görünce selamlamadan girmek istemedim. Biz sözlerle gurur duyuyoruz. Türkiye’mizin dört bir yanından bugün buraya geldiniz Bu hassasiyetiniz nezaket ve inceliğiniz her türlü takdirin üzerindedir. 8.5 yıl önce bu yolculuğa çıktığımızda kimler neler söyledi. Ama bugüne geldiğimizde 8.5 yıl önce Türkiye neredeydi, bugün nerede. Yarın inşallah AK Parti iktidarı ile çok daha farklı yerde olacak. Yere sağlam basıp emin adımlarla devam edeceğiz” dedi.


"BİRLİK VE BERABERLİĞİN TEMİNATI"
Kongre salonuna girmek için kendisini dinleyen AK Partililerden izin isteyen Erdoğan eşi Emine Erdoğan’la birlikte “Birlik ve beraberliğin teminatı” Erdoğan anonsu ile salona girdi.

Erdoğan’ın salona girişini partiler ayakta ve sloganlarla karşıladı. Bütün bayraklar havaya kaldırıldı, zılgıtlar atıldı. Erdoğan salonda kısa bir tur atarak kongreyi izleyenlerei selamladı. ardından kongreyi izlemek için gelen protokol üyelerinin yanına giderek ellerini sıktı.

 

Başbakan Erdoğan'ın salona gelişiyle başlayan partinin "Işık buradan yükselir" şarkısı uzun süre tekrar edildi.

Kongre için gelin gibi süslenen salonda AKP bayraklarının yanı sıra “Siyasette gençliğe yer vermek ustalığın işidir” pankartı dikkat çekti. Salonda ayrıca il ve ilçe teşkilatlarını tanıtan pankartlara izin verildi.


AŞIK VEYSEL’LE TANITIM
Başbakan Erdoğan’ın salona girişi ile kongreye start verildi. Erdoğan görüntülerinin yer aldığı bir kısa film gösterimi yapıldı. Gösterime Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsü eşlik etti. Önce Aşık Veysel’in kendi sesiyle başlayan türkü, Mahsun Krımızgül, Tarkan gibi ünlü sanatçıların sesleriyle devam etti. Gösterim Başbakan Erdoğan’ın “Gideceğiz Gündüz Gece” sözüyle tamamlandı. Erdoğan’ın görüntülerinin yer aldığı kısa gösterim salonda büyük tezahüratla karşılandı. Ardından da AKP icraatlarının anlatıldığı, bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

 

Kongre yabancı katılımcıların konuşmalarıyla devam ediyor...

Editör: TE Bilisim