Ergenekon soruşturmasının Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve rektörleri kapsayan 12. dalgasına yönelik eleştiri ve tartışmalar, AAK Parti’ye de yansıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, savcıların davayı saptıracak işlemlerden kaçınması gerektiği yönündeki uyarısının ardından AK Parti Kırıkkale Milletvekili, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Vahit Erdem de kamuoyunda operasyonla ilgili olarak kuşku ve endişe oluştuğunu vurguladı.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Vahit Erdem, Ergenekon’un içyüzünü tam olarak kavrayamadıklarını, bazı kişilerin tertipler içinde olduklarının görüldüğünü, ancak operasyonun sınırının belirsiz olduğunu kaydetti. Sınırın gittikçe genişlediğine dikkat çeken Erdem, şöyle konuştu: “Bunun altından nasıl kalkılacak? İnsanlar bir araya gelince ‘vatan millet Sakarya’ tipi konuşmalar yapıyor. Acaba bunlar da bu işe dahil edilir gibi bir endişe oluşuyor toplumda. Kimi geyik sohbeti yapar, kimi ciddi şey konuşur. Böyle bir intiba var, herkeste bir kuşku oluştu, bu tip sohbetler yapanlar da mı dahil edilir diye. Bu intibayı doğrulayacak şekilde genişliyor olaylar, sınırsız bir operasyon. Bu tabii Türkiye açısından, hepimiz açısından da endişe verici.”

‘KAMUOYUNDA ENDİŞE VAR’

Erdem, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı kendisinin de tanıdığını, ülkede sağlık ve tıp konusunda önemli gelişmelere imza atan bir kişi olduğunu belirtti. Konunun yargıya intikal ettiğini belirten Erdem, “Eğer içeriye alınır, 2 sene sonra suçsuz diye bırakılırsa bir felaket olur. Çok genişliyor, dernekler ve vakıflar, acaba bu kadar genişlemesi ne derece geçerli ve doğru endişesi var kamuoyunda” dedi.

Ergenekon’un içinin boş olmadığını, birtakım kişilerin kendine görev çıkararak birtakım işler içine girdiklerinin anlaşıldığını belirten Erdem, “Görevi olmayan kişilerin devleti düzeltmek istemesi tabii ki demokratik değil. Ama bu operasyon öyle genişliyor ki nereye gittiği belirsiz. Sayfalarca dosya, bunun altından nasıl kalkılacak, bunlar endişe duyulan hususlar” görüşünü dile getirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Türkiye’de demokratik koşullarda ilk kez yargılama ortamı oluştuğunu söyledi.

Şimdi öğretim üyeleriyle ilgili gözaltı ve tutuklamanın söz konusu olduğunu kaydeden Domaç, şunları söyledi: “Bazı konularda daha hassas davranılabilir. Ben savcıların sonuna kadar arkasındayım. Zaman zaman sıkıntıya uğrayanlar da olacaktır, olmamalıdır ama olacaktır. Olmaması için savcılar gerekli özeni göstermeli, daha dikkatli davranmak gerekir.”

Cumhuriyet

Editör: TE Bilisim