İstanbul’da yaşayan Ağrılılar, yeni göreve başlayan valileri Musa Işın’ı ağırladılar. Beylikdüzü’ndeki Kaya Rama’da Otel’de düzenlenen gecede Ağrı’nın sorunlara masaya yatırıldı ve çözümü konusunda çeşitli fikirler ifade edildi.

İstanbul Times Haber Merkezi-Sena Ensar

İstanbul Ağrılılar Derneği tarafından düzenlenen tanışma ve kaynaşma yemeğinde konuşan Dernek Başkanı Nihat Adan, İstanbul’da 220 bin Ağrılı’nın yaşadığını söyledi. Hem doğdukları hem de doydukları yer için çalışmaya devam edeceklerini belirten Başkan Adan, “Bu geceyi, göreve yeni atanan valimiz Sayın Musa Işın için düzenledik. Toplantıya onur verdiği için kendisine teşekkür ediyoruz.” dedi. Adan, Ağrı’ya atanan valilerin iki yıl içinde değiştiğini, oysa bir valinin bu sürede kenti, STK’ları ancak yeni tanımaya başladığını hatırlatarak valilerin görev sürelerinin uzun tutulmasını istedi.

Daha sonra Ağrı ile ilgili izlenen sunumda kentteki işsizlik sorunu dile getirildi. İşsizlik oranının yüzde 8 olduğu belirtilen sunumda, evlerine ayda 500 lira bile girmeyen aileler bulunduğu belirtildi.

CİDDİ POTANSİYEL VAR AMA!

Gazetemizin Yayın Kurulu Başkanı da olan, Çapa Anadolu ve İncirli Sağlık Meslek Liseleri’nin sahibi Ağrılı İşadamı Maksut Konyar ise 20 yıldan beri İstanbul’da ikamet ettiğini ancak memleketin sorunlarıyla hemhal olduklarını anlattı. Ağrı’nın çok önemli potansiyeli olduğunu, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan Ağrılı işadamları bulunduğunu belirten Konyar, şöyle devam etti:
“Ağrı’ya ‘amasız, fakatsız’ şekilde yatırım yapmalıyız. Gerçekten asgari ücretin bile girmediği evler var Ağrı’da. Kentimize ciddi manada hizmet etmek istiyorsak senkronize olmalıyız. Bir araya gelip, kim ne katacaksa onu tespit etmeliyiz. Böylece Ağrı’nın çehresini değiştirebiliriz. Ağrı’dan İstanbul’a gelip çok başarılı olan işadamı hemşehrilerimiz var. İşte bu başarının bir bölümünü Ağrı’ya yansıtmalıyız.”

Konyar, Ağrı’ya yatırımların daha seri şekilde gidebilmesi için siyasetçinin yanı sıra bürokrasiye de önem verilmesi gerektiğini bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini sözlerine ekledi.

ADANA’DAN FAZLA YATIRIM YAPILDI

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi de, AK Parti Hükümeti ile birlikte Ağrı’nın önemli mesafeler kaydettiğini söyledi. Ağrı’dan Van’a gidene kadar en az dört yerde araçların durdurulup aramaların yapıldığını hatırlatan Çelebi, “Bugün şükürler olsun öyle bir sıkıntı yok. Köy yollarımız birçok ilçenin yolundan daha iyi. Sosyal bir paydayı tabana yaydık. Teşvik yasaları çıkardık, Adana’dan daha fazla yatırımı Ağrı’ya yaptık” dedi. Sanayi için büyük düşünmek gerektiğini vurgulayan Ekrem Çelebi, şunları söyledi:

“Sanayi esnafımızı ziyaret edip birleşmelerini daha büyük düşünmelerini istedik. Tam 5 saat boyunca görüştük ancak ortaklık, birlikte hareket etme konusunda esnafımızı ikna edemedik. Oysa daha büyük yatırımlar için birlikte hareket etmemiz lazım. Cenabı Allah’ın verdiği rızıkların zekatını memleketimize aktarmamız lazım.”

FOTONSİYELİMİZİN FOTOĞRAFINI ÇEKELİM

Ağrı Valisi Musa Işın ise, “Yüce Rabbime ‘bana nere hayırlı ise orayı nasip et’ şeklinde dua ettim. Demek ki Ağrı hakkıma daha hayırlıymış buraya tayin oldum. Temennim ve duam; buradan giderken de dualarla uğurlanırım” dedi.

Ağrı’ya güzel hizmetler yapmak istediğini belirten Vali Işın, bunun için öncelikle atılacak adımların önceliğine göre belirlenmesi için bir fotoğraf çekilmesi gerektiğini anlattı. Böylece hangi sektörde yol alınması gerektiğine karar verileceğini vurgulayan Vali Musa Işın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kalkınma için önce rezervlerimizi belirlememiz lazım. Bu nedenle Master Kalkınma Planı yapacağım. İnşallah bir dahaki görüşmemizde Ağrı’nın potansiyelini sizlere açıklayacağım. Ancak şunu unutmamalıyız; devlet üzerine düşeni yaptı, yapıyor. Ağrılı hemşehrilerimiz de boş durmamalı, üzerlerine düşeni yapmalı, sıra Ağrılılar’da. Bakın Ağrı’da devlet tarafından para sokulmayan ev kalmadı.”
Vali Işın, Ağrı’dan İstanbul’a düzenlenen uçak sefer sayısını arttırmak için görüşmelerde bulunduğunu ve Sabiha Gökçen Hava Limanı’na yapılma üzere bir sefer gerçekleşeceğini ifade etti. Ağrı’ya yapılan çeşitli yatırımlardan bahseden Vali Işın, şunları kaydetti:
“Devletin gösterdiği gayrete vatandaş seyirci kalmamalı. Özellikle eğitimsizliği yenmemiz lazım. Ağrı’da derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 30 ve birçok ile göre daha iyi durumda. Ne yazık ki bazı aileler bunu önemsemiyor, çocuklarını okula göndermiyor. Ayrıca fiziki değişimler eğitimin kalitesini tek başına arttırmaya yetmiyor. Ataması yapılan öğretmenin en az 3 yıl aynı yerde görev yapmasını sağlamalıyız.”

AĞRI’YA SAHİP ÇIKIN

Son derece ümitli olduğunu, karamsarlığa asla kapılmadığının altını çizen Vali Musa Işın, “Ancak ne benim ne de başkasının elinde sihirli değnek yok. Ağrı, maneviyata önem veren bir ilimizdir. Ağrılıların kentlerine sahip çıkması gerekir. Bu değer Ağrı’dan kaybedilirse İstanbul’daki Ağrılılar da rahat edemez. Bunu niye söylüyorum; daha iki gün önce Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören iki çocuğumuz kandırılıp dağa götürüldü. Yazık, bunu engellememiz, topluma zarar verenlere fırsat vermememiz lazım. Sizler de memleketinizde ki yakınlarınızı arayın, uyarın. Biz Türk milliyetçiliğine de Kürt milliyetçiliğine de karşıyız. Kolektif bir güce sahip olalım ve gençlerimize, memleketimize, ülkemize sahip çıkalım.”

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
Editör: TE Bilisim