İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ve bürokratlarla birlikte AKOM'da bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Ayamama Deresi yatağındaki tüm yapıların yıkılacağını kaydeden Topbaş, "Sayın Başbakanımız ve bakanlarımızla birlikte yaptığımız toplantıda, kısa, orta ve uzun vadede ve acil önlem planları yapıldı ve karara bağlandı. Bu çerçevede çalışmalar sürdürülmekte. Soruşturma başlatılması talimatını verdik. İstimlak gereken yerlerde istimlak, bodrum katlarının etkileneceği noktalarda bodrum katlarının iptaline kadar bütün tedbirler alınacak. Dere yatakları, etkilenme alanlarının üzerindeki bütün çalışmaları sürdüreceğiz. Özellikle bu konuda medya ve yargıdan destek bekliyorum. Çünkü istimlak ile ilgili gittiğimiz kararlarda yürütmeyi durdurma kararları alınmakta. Bunu aşmanın yolu seri kararlar alabilmekte'' dedi.

'TÜM YÖNETİMLER SUÇLU'
Selden dolayı sorumlu ve suçlu aramanın doğru olmadığını ifade eden Topbaş, "İşin başında birisi olarak bizde de sorumluluk var, bizden önce de vardı, bizden sonra da olacaktır. Tüm yönetimde bulunan herkes bu özeleştiriyi yapmak zorundadır. Çünkü halkın önünde yönetimde bulunanlar olarak bizlerin problemleri daha dikkate almamız gerekiyor'' ifadesini kullandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eleştirilerine de cevap veren Topbaş, 'Geçmiş olsun' demelerini ve destek vermelerini beklerken 'siyasi rant' sağlama çabasında olduklarının görüldüğünü anlattı. Topbaş, "Biz 16 yıldır görevdeyiz, ama kendileri de 44 yıl bu görevde bulundular. 44 yılda yapılanlar ve 44 yıldaki tahribatlarla bizim 16 yıldaki yapılanlarla ilgili bir değerlendirme yapılsın'' dedi. Trakya ve İstanbul'da bin 225 personel, 406 büyük araçla ciddi bir kurtarma çalışması gerçekleştirildiğini ve 100 civarında aracın denizden çıkartıldığını kaydeden Topbaş, Silivri'deki sel felaketinin nedeninin, dört gözlü köprü olduğunu söyledi.

'KÖPRÜ, SİYASİ TALEP KURBANI'
Topbaş, "Dört gözlü köprü yapmış, iki gözünü çıkarmışlar. CHP dönemi kendilerine göre köprü yapmışlar. Burada su şişerek sele neden oldu. Bu yargıya götürüldü, 2007'de önce yürütmeyi durdurma kararı aldılar, 2008'de planı iptal ettirdiler. Maalesef bilirkişinin verdiği, İSKİ'nin talep ettiği koruma bandı 25 metre. Bilirkişi 'Hayır 7 metre' diyor. Buyursun açıklamasını yapsın. Nasıl planları iptal ettirdiniz? Sonuçlar ortada, burası maalesef siyasi taleplere kurban gitti" dedi. Topbaş, Hürriyet gazetesinin de binasının bulunduğu bir hat üzerinde dere yatağındaki binaları kime ait olursa olsun yıkıp geçeceklerini ifade etti.
Editör: TE Bilisim