Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sigaranın dünyada her yıl 6 milyon, ülkemizde de her yıl 100 binden fazla insanımızın hayatına mal olduğunu söyledi.

İstanbul Times Haber Merkezi

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle bir açıklama yapan Karaman, “Türkiye’de milyarlarca lira sigaraya, bir o kadar para da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanıyor” dedi ve şöyle devam etti: “Sigara ve tütün ürünleri kullanımı halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. İçinde 4.000’den fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir.”

Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve pasif içici olan çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar verdiğini ifade eden Karaman, şöyle devam etti: “Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen işgücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir. Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, onlardan toplumu uzak tutmak elimizdedir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz.”

Karaman, sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesinin çok önemli olduğunu ve bu aşamadaki hastaların destek için Sigara Bırakma Poliklinikleri ’ne başvurabileceklerini ifade ederek sigara kullanıcılarına seslendi: “Kendiniz için, sevdikleriniz için, daha sağlıklı bir gelecek için sigarayı bırakın.”


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


Editör: TE Bilisim