8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir?

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Mal sahibi olmakta üzerlerine yok



Yapılan bir araştırmaya göre kadınların yatırımları erkeklerin yatırımlarına göre yüzde 18 oranında daha iyi. Bu kadınların yatırım yaparken daha uzun süre düşünmesinden kaynaklanıyor.

Problemlerini kolayca söylüyor ve çözüyorlar



2000 kişi üzerinde yapılan araştırma kadınların problemlerini erkeklere göre daha çok dışa vurduğunu ve arkadaşlarıyla paylaştığını ortaya koydu. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 53’ü arkadaşlarıyla canlarını sıkan problemleri konuşurken sadece yüzde 29 oranındaki erkekler sorunlarından bahsetti.

Kısa sürede üniversiteden mezun olmayı başarıyorlar



Yapılan bir araştırmaya göre kadınlar erkeklere göre üniversiteden daha kısa sürede mezun oluyor. Ancak burada erkeklerin hem okuyup hem çalışması ya da daha rahat olması gibi faktörler ön plana çıkıyor.

Sağlıklı besinleri tercih edip etten uzak duruyorlar



Minnesote Üniversitesi tarafından 14 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kadınlar erkeklere göre daha sağlıklı yiyecekleri seçiyor. Erkekler donmuş pizza ya da kırmızı et yerken kadınlar meyve ve sebzeyi tabaklarına koyuyor.

100 yaşın üzerindekilerin çoğu kadın



Dünya üzerinde 100 yaşının üstünde olan insanların yüzde 85’i kadın. Genelden kadınlar erkeklere göre 5-10 yıl daha uzun yaşıyor.

İşsizlik kadınlaşıyor



Türkiye’de kadın işsizliği artmaya devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) kadın işsizlik oranı geçen yılın kasım ayına göre 3 puanlık arttı ve yüzde 16’ya yükseldi. Erkeklerin işsizlik oranı da 0,8 puan artış ile yüzde 10,2 oldu.

Kadınlar daha az istihdam ediliyor

  • Kadınların işgücüne dâhil olma oranı bir önceki senenin kasım ayına göre 1,1 puan artarak yüzde 32,7’ye yükseldi. Aynı dönem aralığında erkeklerin işgücüne dâhil olma oranı ise 0,6 puan artarak 71,9 oldu. Bu oranlara bakıldığında kadınların işgücüne dâhil olma oranında bir artış görünse de, kadınların işgücüne katılma oranı halen erkeklerin yarısından bile daha az.

    Ev ve ailenin bakım yükü kadınlarda

    Rapora göre 11 milyon 45 bin kadın, ev işleri nedeniyle çalışma hayatına katılamıyor. Erkekler arasında ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına katılamadığını söyleyen neredeyse hiç yok. Erkekler daha çok eğitim ve öğretim hayatına devam ettikleri için çalışma hayatına katılmıyorlar.

    • Cinsiyete dayalı iş bölümü sürüyor

      İstihdamın sektörel dağılımına bakıldığında da toplumsal cinsiyete dayalı işbölümünün etkileri görülüyor. Sanayi ve tarımda kadın istihdamı düşerken, inşaat ve hizmet sektöründe kadın istihdamı artıyor. Kadın istihdamı özellikle hizmet sektöründe yoğunlaşıyor. Kasım 2015’te sanayi sektöründe yüzde 11,33 olan kadın istihdamı oranı Kasım 2016’da yüzde 10,97’ye düşerken; hizmetler sektöründe yüzde 16,73 olan kadın istihdam oranı yüzde 17,41’e yükselmiş durumda.


      Eğitimli kadınlar istihdama daha çok katılıyor

      Kadınların eğitim düzeyi arttıkça, istihdama katılımları artıyor, işsizliği azalıyor. Kasım 2016 verilerine göre en çok istihdama katılan (yüzde 57,6) ve en az işsiz kalanlar (yüzde 20) yükseköğrenim gören kadınlar. En çok işsizlik yaşayanlar ise mesleki ve teknik lise ile genel lise mezunları. Okur-yazar olmayan ve lise altı eğitim alan kadınların istihdama katılım düzeyleri zayıf olduğu için işsiz oranları da düşük.


Editör: TE Bilisim