Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği ETÜDER’in, CNR Holding ile ortak gerçekleştirdiği Ev Dışı Tüketim Fuarı (EDT EXPO), 4. kez kapılarını açtı. Fuarın açılışını ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, ETÜDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Kemal Okan ve Borsa Meclis Başkanı Bülent Kasap birlikte gerçekleştirdi.

CNR EXPO İstanbul'da 60 bin metrekarelik alanda organize edilen fuara 60 bin ziyaretçi beklediklerini aktaran Şahinöz “Geçtiğimiz yıl 50 bin kişiyi ağırlamıştık, bu yıl 60 bin kişiyi bekliyoruz. Fuarda 600 marka yer alıyor. Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika, Karadeniz Bölgesi ve Orta Asya coğrafyasındaki ev dışı tüketim sektörüne yönelik tek ihtisas fuarı olma özelliği taşıyan EDT EXPO, her yıl yüzde 40 oranında büyüyor” dedi.

Sektörün bütün oyuncularını bu fuarda bir araya getirme hedeflerinin olduğunu belirten Melih Şahinöz, “Bu yıl hedefimize bir adım daha yaklaştık. Önümüzdeki senelerde EDT sektörünün diğer tüm oyuncularını da bir araya getirerek fuarımızı gelecek yıllarda dünyanın en büyük ziyaretçi ve katılımcının olduğu bir platform haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Melih Şahinöz, fuarın ikinci günü başlayacak olan özel etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi: “Fuarda profesyonel mutfak şefleri ve gastronomi bölümü öğrencilerinin takımlar halinde katılacağı Gastrobosphorus Patısserie, Local Chef ve Üniversiteli Şefler Yarışıyor adlı üç ayrı yarışma gerçekleştirilecek. 4. kez düzenlenen Gastrobosphorus Pastacılık Yarışması’nda katılımcılar Anadolu coğrafyasındaki lokal ürünleri uluslararası pastacılık sektöründe kullanılan malzemelerle harmanlayarak pasta, pralin çikolata, çikolata heykel ve unlu mamuller alanlarında yarışacak. Coğrafi işaretli ürünleri desteklemek ve Türk ürünlerini dünya pazarlarına açmak için düzenlenen Local Chef yarışmasında profesyonel mutfak şefleri, başlangıç, ana yemek ve tatlı kategorilerinde yarışacak. Henüz eğitim gören genç yetenekleri sektöre kazandırmak, aynı zamanda şef adaylarının yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla gerçekleştirilen “Üniversiteli Şefler Yarışıyor” yarışması ise 2. kez gerçekleştirilecek. Göz alıcı tatların sunulacağı yarışmalara, Türkiye’nin seçkin otel, restoran ve pastanelerinin mutfak ekipleri ve üniversiteli şef adayları rekabet için katılacak.


Ev dışında yüzde 11 daha fazla tükettik

ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, Ipsos iş birliği ile gerçekleştirdikleri Foodservice Monitor araştırmasının Türkiye ev dışı tüketim sektörünü inceleyen tek ve en kapsamlı çalışma olduğunu belirtti. Türkiye’de ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması ve dünyadaki hızına vurgu yapan Şahinöz, “Ev Dışı Tüketim sektörü 2015 senesini dünya genelinde yüzde 4’lük bir büyüme ortalaması ile tamamlarken, Türkiye’de Ev Dışı Tüketim Sektörü yüzde 11’lik bir büyüme kaydetti. Sektörümüzün büyüme hızı geleceğe dair ümit veriyor” dedi.

Türkiye’de son yıllarda değişen yaşam tarzlarının ev dışı tüketim pazarındaki büyümeyi olumlu yönde etkilediğine değinen Şahinöz, “Sektör ortalama her yıl yüzde 10-15 büyüyor. Dünya da sektörün büyüklüğü 2.67 Trilyon Euro, ABD’de 2.1 Trilyon TL, Türkiye’nin 38 katı, Avrupa pazarı ise 1.6 Trilyon TL ile Türkiye’nin 29 katı büyüklüğünde. Harcama oranlarına baktığımızda sektörün daha çok gelişeceğini görüyoruz” diye konuştu.

 
Editör: TE Bilisim