İki gündür herkes Kemal Kılıçdaroğlu ve Bursaspor'u konuşuyor.. Ancak Zonguldak'ta 32 madenci kömür ocağında mahsur kaldı. Ölüm kalım savaşı veren madenciler medyada gereken yeri bulmadı.

Zonguldak’ın Kilimli Beldesi’ndeki, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait kömür ocağında dün öğlen saatlerinde büyük bir patlama oldu. Milliyet'in haberine göre; Grizunun neden olduğu olayda, 540 metre derinlikteki galeride çalışma yapan taşeron firmada görevli 32 madenci mahsur kaldı.

Patlamayla birlikte ocakta elektrik sistemi devre dışı kaldı, kafes denilen asansörlerde ve galerilerde mahsur kalan madencilerin tahliyesi güçlükle yapılırken, yaralı çıkarılan 11 madenci hastanelerde tedaviye alındı. Grizunun meydana geldiği galerideki 32 madenciye ulaşmaya çalışan kurtarma ve tahlisiye ekipleri göçük nedeniyle güçlükle ilerleyebildi. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde kurtarma çalışmaları devam ediyordu.

4 yıl önce Çinli ekipler tarafından açılan kömür ocağındaki patlama saat 13.30’da meydana geldi. Patlamayla birlikte ocak içindeki haberleşme sistemi devre dışı kaldığı için uzun süre olayın boyutu anlaşılamadı. Hemen harekete geçen kurtarma ve tahlisiye ekipleri, bir yandan madencilerin galerilere iniş çıkışta kullandığı kafes denilen asansörlerde kalan madencileri kurtardı. Tahliye edilenler arasında bulunan 11 yaralı hastaneye kaldırıldı.

540 kodunda grizu

Patlamayı haber alan madencilerin yakınları ocak başında toplanırken, sinir krizleri geçirenlere sağlık ekipleri müdahalede bulundu.

Patlamadan saatler sonra olaya taşeron şirketin galeri açma ve üretime hazırlık çalışması yaptığı 540 kodunda grizunun neden olduğu anlaşıldı. Bu kodda 3 ayrı galeride, açma ve üretime hazırlık çalışması yapan taşeron şirkette görevli 32 madencinin mahsur kaldığı belirlenince, kurtarma çalışmaları bu bölgede yoğunlaştırıldı. Ocağın 400 metre kodunda kurtarma ekiplerinin göçükle karşılaşması üzerine, bir başka ekip bu ocağa yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki ocaktan girip aynı derinliğe inerek, 32 madencinin mahsur kaldığı galeriye ulaşmak için çalışma başlattı.
Saatler ilerledikçe mahsur kalan madencilerin ocak başında sabırsızlıkla bekleyen yakınları sinir krizleri geçirip gözyaşı döktü. Mahsur kalan işçilerin kişi başı 1100 lira maaş aldığı öğrenildi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, olay yerine gelerek çalışmaları izledi. Başbakan Erdoğan’ın temasları nedeniyle Azerbaycan’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da geldi. İşçi yakınlarının protestoları üzerine bakanlar, kimseyle görüşmeden incelemelerini de kısa sürede tamamlayıp ocaktan ayrıldı.

TTK’nın galeri açma işini ihale ile alan taşeron Yapıtek Şirketi’nin yetkilileri, ocakta metangazı birikmesinin neden olduğunu sandıklarını söyledi.

Patlamanın meydana geldiği kömür ocağı yeni açılmıştı. İhaleyi alan Çinli firmanın kuyu açma çalışması sırasında tabanda biriken metan gazının kaynak yapımı sırasında sıçrayan kıvılcımla patlaması sırasında Çinli 4 işçi parçalanarak ölmüştü.

Mahsur kalan işçiler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, grizuda mahsur kalan işçi sayısının 30 olduğunu açıkladı. Bakan Dinçer’in açıklamasına göre bu işçilerin adları şöyle: Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Ayçin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebapçı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılmaz, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Ekmekçi.

GÖÇÜĞÜN OLDUĞU ALANA ULAŞILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamayla ilgili, ''Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz'' dedi.

Bakan Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en profesyonel kurtarma ekiplerinin görev yaptığını söyledi.

Kurtarmaya yönelik 400 kişinin ellerinden gelen çalışmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Dinçer, şöyle kaydetti:

''Göçüğün olduğu bölgeye ulaşıldı. Havalandırma temin edildi. Sabahleyin ilk kazma vuruldu, Göçüğün temizlenmesine başlandı. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sükunet tavsiye ediyoruz. Dün, saat 13.28'de grizu patlaması oldu. Onun dışında patlama yok. Henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilerimize nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Mümkün olduğu kadar en kısa zamanda ulaşmaya çalışacağız. Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz. Çünkü metan gazının olmadığı bölümlerin olduğuna dair bilgiler var elimizde. Ümit ediyorum ki işçilerimiz o bölgededirler. Umudumuzu kaybetmeye hiç gerek yok. İnşallah korktuklarımız başımıza gelmez.''

CHP'LİLER OLAY YERİNE GİDİYOR

CHP genel başkanlığına adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in yarın Zonguldak'a gidecekleri öğrenildi. Grizu faciasının yaşandığı bölgeye iki ismin birlikte gidecek olması, İstanbul'un Kılıçdaroğlu'na desteği olarak yorumlandı.

KURTARMA EKİBİNDE 1 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından kurtarma çalışmalarını yürüten madencilerden 1'i gazdan etkilendi.

Patlamada mahsur kaldığı bildirilen 30 kişinin kurtarma çalışmalarına katılan TTK işçisi Selim Yağız, gazdan etkilenerek 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında bekletilen ambulansta tedavi altına alındı.

Yağız'ın, uzun süre oksijensiz kalmasından dolayı gazdan etkilendiği, durumunun iyi olduğu ve oksijen verildiği bildirildi.

GÖÇÜK TEMİZLENİYOR

Zonguldak Valisi Erdal Ata, Ama TTK'nın ekiplerinin göçük yerine kadar ulaştığını, göçüğü temizleme çalışmalarına başlandığını belirterek, "Ancak Göçüğün boyutu konusunda net bilgi veremiyorlar" dedi.

Ata, TTK Müessese Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 kişiden oluşan gelişmiş kurtarma ekibinin 5'er kişilik gruplar halinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Bölgedeki tünellerde gaz ölçümlerinde çok yüksek orandaki karbonmonoksit gazının ekiplerin çalışmalarını güçleştirdiğini belirten Ata, şöyle devam etti:

''Ama TTK'nın ekipleri sabaha kadar vardiya sistemi ile çalıştılar. Sıfırdan yeni hat döşeyerek içeriye temiz hava verdiler ve göçük yerine kadar ulaştılar. Şu anda göçüğü temizleme çalışmalarına başlandı. Göçüğün boyutu konusunda net bilgi veremiyorlar. Ancak vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyorum ki, devletimizin tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerine düşen azami gayreti sarf ediyorlar. Temennimiz, mahsur kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak.''

Gazetecilerin ''İşçilerden hala ümit var mı?'' şeklindeki sorusuna Ata, ''Biz umudumuzu kesmedik. Ancak insanlara da net bilgi vermemiz mümkün değil'' dedi.

Ata, ''İhmal söz konusu mu?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Olay ilk duyulduktan sonra buraya intikal ettik. TTK'daki arkadaşlarımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Zonguldak Bölge Müdürlüğünün Teftiş Kurulu ölçümleri aldı. Bize verilen bilgilerde dün patlama öncesinde saat 12.59'da yapılan ölçümlerde metan gazı oranı yüzde 1'in altında. Daha sonra dinamit patlatılıyor, belli bir süre geçtikten sonra gaz değerleri yine normal oranda. Yalnız arkadaşlarımız çalışmaya başladıkları sırada açıklanması zor bir biçimde aniden metan gazı ortaya çıkıyor. Patlama da bunun ardından meydana geliyor.''

Editör: TE Bilisim