GÜRER’İN SORULARI 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bakan Veysel Eroğlu’na orman ve kırsal alan yangınlarıyla ilgili soru önergesi yöneltti. Ömer Fethi Gürer önergesinde Son beş yılda ülkemizde kaç kırsal alan yangını meydana gelmiştir? Kaç orman yangını meydana gelmiştir? Yangın alanların ne kadarı ağaçlandırılmıştır? Kaç ağaç yanmış, kaç ağaç dikilmiştir? Yangın sonucunda ağaçlandırma alanı dışında kalan alan ne kadardır? Yangınla mücadele için kaç kişi görev yapmaktadır? Yaşanan orman yangını son beş yılda dağılımlı olarak ne kadardır? Orman yangınlarında ilk beş neden ne olarak saptanmıştır?” şeklindeki sorularına yanıt verilmesini istedi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Ülkemizde son beş yılı içerisinde (01.01.2013-26.10.2017 tarihleri arasında) 18.520 adet kırsal alan yangınına (anız, bahçe, mera, hazine arazisi, ziraat alanları, iskan alanları) ve 13.540 adet orman yangınına ekiplerimizce müdahale edilmiştir” dedi. 

38.6 BİN HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

Yangından zarar gören alanlarda yapılan hasar tespiti, ağaç adedi üzerinden değil alan olarak yapıldığını anlatan Bakan Veysel Eroğlu, “ Aynı dönem içinde meydana 13.540 adet orman yangınında 13.358,65 ha örtü, 25.331,94 ha tepe olmak üzere toplam 38.690,55 ha alan zarar görmüştür. Yangından zarar gören ormanlar, tekniğine uygun çalışmalar neticesinde ağaçlandırılmaktadır. Yanan alanların orman rejimi dışına çıkarılması söz konusu değildir” açıklamasında bulundu. 

ENERJİ NAKİL HATLARI SORUN

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde orman yangınlarıyla mücadelede toplam 19 bin personelin çalıştığını anlatan Bakan Eroğlu, “Yangın Yönetim Sistemi kayıtlarına göre orman yangını sebepleri; ihmal ve dikkatsizlik, anız ve bahçe temizliği, piknik, çoban ateşi, yıldırım ve orman içerisinden geçen enerji nakil hatlarıdır” şeklinde konuştu. 

YANGINLA MÜCADELE PERSONELİ SAYISI KADAR ORMAN YANGINI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de bakanlığın orman yangınlarının önlenmesi ve yangınla mücadele konusunda yetersiz kaldığını belirtti. Orman içinden geçen enerji nakil hatlarının bile yangına sebebiyet verdiği ülkemizde, orman yangınlarıyla mücadele konusunda sadece 19 bin personelin bulunmasının ciddi bir eksiklik olduğuna değinen Ömer Fethi Gürer, “Son 5 yıl içinde neredeyse orman yangınlarıyla mücadele eden personel sayısı kadar orman yangını meydana gelmiş. Orman yangınlarının önlenmesi için eğitimde önemli, kasıtlı yangınlar İçin önlemler artırılmalı ancak bilgisizlikle de azımsanmayacak yangın için daha çok uyarı ve eğitim sağlanmalı. Görevli sayısı artırılmalı, yok olan orman alanları dikkate alınarak ve o anlamda yapılan masraflarda dikkate alınarak daha çok personel çalıştırılmalı. Enerji hatları yangında etken olmayacak duruma getirilmeli" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim