Depremde enkaz kaldırma çalışmaları ilerledikçe, ölü ve yaralı sayısı da artıyor. Erciş'teki kriz masası deprem nedeniyle ölü sayısının 217 olduğunu, enkaz altında da 366 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'dan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında saat: 04.40 itibari ile, 217 kişi hayatını kaybetti, 1090 kişi ise yaralandı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'dan yapılan açıklama şöyle:

"44 il ve 37 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 4 Türk Hava Yolları ve 7 askeri olmak üzere toplam 11 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir.

Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van'a intikal etmiştir.

3 adet askeri kargo uçağı da personel ve malzeme transferi yapmak üzere, Ankara-Van arasında ring yapmaktadır.

Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.

Bölgeye toplam 1.584 arama-kurtarma personeli, 491 sağlık personeli, 10 arama köpeği, 256 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 75 ambulans, 20 Jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 2.546 çadır, 7.648 battaniye, 1.120 gıda paketi,10.040 gıda kolisi ve 500 kumanya gönderilmiştir."

ÇEVİK KUVVET BİNASI ÇÖKTÜ

Van’da meydana gelen deprem sırasında İskele Caddesi üzerinde bulunan 3 katlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne ait binanın da çöktüğü öğrenildi. Tüm personelin dışarıda görevde olması nedeniyle enkaz altında kalan kimse bulunmadığı belirtildi.

Kriz masasından alınan bilgiye göre depremin en büyük hasara yolaçtığı Erciş’te 90 binanın yıkıldığı, Van’da ise yıkılan bina sayısının 7 olduğu bildirildi.

Van’a askeri kargo uçaklarıyla jeneratör, arama kurtarma malzemeleri getirilirken, Van Havaalanı’nda 4 ambulans uçağın hazır bekletildiği öğrenildi.

Van ve Erciş’te jandarmanın köylerin büyük bir çoğunluğuna ulaşıldığı ve buralardan da hasar konusunda bilgi alındığı belirtildi. Bazı köylerde ölü ve yaralı olduğu bilgisi alındı. Kriz mamasından Van’da 17 mahalleye çadır kent kurulacağı ifade edildi. Ayrıca dış yardım olarak Azerbaycan’ın yanısıra İran’dan da kurtarma ekiplerinin Van’a geleceği bildirildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, depremle ilgili bilgi edinmek isteyen vatandaşların başbakanlık ya da Van Valiliğine yönlendirilmesini istedi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Van'da meydana gelen depremle ilgili olarak yalnızca olası resmi dış yardımların eşgüdümü için kurulmuş Dışişleri Bakanlığı Kriz Merkezi'nde, deprem bölgesindeki vatandaşların akıbeti hakkında bilgi bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada, depremle ilgili bilgi edinmek isteyenlerin Dışişleri Bakanlığı'na değil, Başbakanlık veya Van Valiliğinin ilgili birimlerine yönlendirilmesinin daha isabetli olacağı ve bunun vatandaşların doğru yönlendirilmesine hizmet edeceği kaydedildi.(Haber3)

Editör: TE Bilisim