Tarihin en uzun ikinci MGK toplantısı dün yapıldı. Toplantının ardından kısacık bir bildiri yayınlandı. Ama iş MGK'yla bitmedi. Başbuğ toplantının ardından Köşk'ten ayrılmadı; Gül ve Erdoğan'la mini bir zirve daha yaptı. Tam o esnada da bomba haber Köşk'e ulaştı. "İrtica ile eylem planı belgesi"nde imzası bulunduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek tutuklandı.

Dün yaşananların özeti bu. Tüm bu yaşananları CNN Türk'e konuşan gazeteciler şöyle yorumladı:

ASKERİN ŞİKAYETİNİ MGK KABUL ETTİ

Fikret Bila / Milliyet
TSK'nın duyduğu rahatsızlığın, son belge olayının, daha önceki belge olayının detaylı bir şekilde dökümanlara dayanarak MGK'ya getirildiğini görüyoruz. Çok uzun bir sunuş yapıldığını biliyoruz. Bu konuda genelkurmay başkanının tüm kaygılarınıdile getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. MGK'nın sivil kanadının da kendi görüşlerini de aktardığını da söylebiliriz. Cumhurbaşkanının her iki tarafı dikkatle dinledikten sonra bildiriyi kaleme aldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı "bir itiraz olmayacaktır" ifadesini bildiriye koyduğuna göre askeri kanadın dile getirdiği şikayetleri MGK'nın kabul ettiği anlamına gelir.

İŞİ MEDYAYA YIKTILAR

Murat Yetkin / Radikal
Sanki işi biraz medyaya yıkma, bu konuda geçici rahatlık sağlama gibi bir tutum alınmış. Sanki ortada bir sorun yok ama bunların yayınlanmasından kaynaklı bir sorun var gibi algılamak mümkün. Tabii burada bildiride kullanılan dilin birebir sayın Genelkurmay başkanının dili olduğunu söylemek zannederim çok doğru değil. Başbakan Tayyip Erdoğan da grup toplantılarında aynı söylemi kullanmıştı. Kurumları birbirine düşürmeyin diye...

MEDYA SORUMLU TUTULDU

Nazlı Ilıcak / Sabah
Kurumlar arası gerginlik olmasın deniliyor ama maalesef herkes gerginlik olsun diye çeşitli adımlar atıyor. Sayın Genel kurmay başkanının da bir basın toplantısı yapması da demokratik ülkelerde rastlanan bir durum değil, o da gerginlik yaratan bir unsur. Sonuçta dönüp dolaşıyor medya sorumlu tutuluyor.

UZLAŞMA ÇIKTI

Fatih Çekirge / Hürriyet İnternet
Beyan ve yayınlar tepki ve düşünceler dile getirilmiş. Demek ki birileri MGK'da bazı beyanlara karşı tepkileri dile getirmiş. Ve bu tür beyanların ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir. Ben bu kelimeden şunu anlıyorum. Bu MGK'dan uzlaşı çıkmıştır.

Editör: TE Bilisim