Tekel işçilerinin eylemi sırasında gündeme gelen ve sözleşmeli personel istihdamını düzenleyen kanun maddesi (4-C) Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Danıştay, 4-C'li bir vatandaşın başvurusu üzerine, Yüksek Mahkeme'den hükmün iptalini istedi. Bu yönde karar çıkması halinde sözleşmeli çalışan yaklaşık 20 bin kişi işsiz kalma tehlikesiyle karşılaşacak.

Bu konuda hem Çalışma Bakanlığı'nın hem de Özelleştirme İdaresi'nin uyarıları bulunuyor. Bakanlar Kurulu, her yıl 657 sayılı yasanın 4-C maddesine dayanarak özelleştirmeden gelen işçilerin kamu kurumlarında istihdamına imkan sağlıyordu. Uzmanlar, yasa maddesinin iptali durumunda sözleşmeli personel istihdamına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının uygulanamayacağını belirtiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı vermesi durumunda yeni düzenleme yapılabilmesi için hükümete süre tanıyabileceği de ifade ediliyor. Bu durumda hükümet isterse yeni düzenleme yaparak sözleşmeli personelin işsiz kalmasını önleyebilecek. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 4-C'yi Anayasa Mahkemesi'ne götürmesine yol açan süreç, TÜİK'te çalışan bir vatandaşın başvurusu üzerine başladı. 4-C statüsünde çalıştıktan sonra emekli olan vatandaş, kıdem tazminatı isteğiyle kurumuna müracaat etti. Ancak TÜİK, geçici personele kıdem hakkı olmadığı için başvuruyu reddetti.
Bunun üzerine vatandaş, Danıştay'a başvurarak 4-C'ye temel teşkil eden 14 Aralık 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini istedi.

Danıştay 2. Dairesi yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Vatandaşın karara itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi. Kurul, itirazı reddetti ancak Devlet Memurları Kanunu'nun geçici personel çalıştırılmasına ilişkin 4-C maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti ve maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. 4-C'nin iptal istemine konu olan sözleşmeli işçiye kıdem tazminatı verilmemesine ilişkin hükmü, Tekel eyleminin ardından hükümet tarafından değiştirilmişti.
Editör: TE Bilisim