İstanbul'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenleri sabah saatlerinde Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda başladı. Törende, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin anıta çelenkler koydu. Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehitler için saygı duruşunda bulunulan törende, İstiklal Marşı okundu.

Anıt özel defterini imzalayan Vali Muammer Güler, “Büyük Önder Atatürk, İstiklal Savaşı’nı başlatmak amacıyla Samsun’a çıkışınız, Türk milletinin kaderini değiştiren tarihi ve stratejik bir girişimdir. 19 Mayıs, Türk milletinin en menfi şartlar altında dahi istiklali için her türlü mücadeleyi göz önüne alabileceğinin emsalsiz bir örneğidir. Türk gençliği, sonsuza kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin koruyucusu ve kollayıcısı olacaktır. Senin çizdiğin yolda, ilkelerine bağlı olarak ilerlemenin kıvancıyla huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun Atatürk” diye yazdı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Taksim’deki törenin ardından askeri ve sivil okullardan öğrenci gruplarının çeşitli gösterileriyle İnönü Stadyumu’nda kutlandı. İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun’un tören arabası üzerinden halkı selamlamasıyla başlayan tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti.

Şiirlerin okunmasının ardından da öğrenciler, bando eşliğinde Gençlik Marşı'nı seslendirdi. Daha sonra Kuleli Askeri Lisesi öğrencisi İlker Arslan, “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”ni, Çemberlitaş Anadolu Lisesi öğrencisi Ahmet Tortum ise “Gençliğin Ata’ya Cevabı”nı okudu. Törende 19 Mayıs konulu resim, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun verdi. Askeri ve sivil okullara mensup öğrenciler de askeri bando eşliğinde geçit töreni yaptı. Tribünlerde oturan öğrenciler de ellerindeki renkli kartonlarla fonda “90. Yıl Kutlu Olsun”, “İstanbul 2009”, “Atam izindeyiz”, “Ne Mutlu Türküm Diyene” gibi çeşitli yazılar yazdı. Öğrencilerin halk oyunu gösterilerinin ardından tören sona erdi.

Editör: TE Bilisim