1827 yılında II. Mahmut’un emri üzerine askeri bir hastane olarak yaptırılan Maltepe Kışlası, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore ettiriliyor.  Bulunduğu mevkiden dolayı Maltepe Hastanesi denilen bu bina civarında bulunan Davutpaşa ve Rami kışlalarındaki hasta askerlere hizmet veriyordu. 

 

Maltepe Kışlası’nda yenileme çalışmaları kapsamında; yapının dış ve avlu cephelerinde mevcut sıva kaldırılarak, horasan harç ile kaba ve ince sıva yapıldı.  Yine yapı cephesinde özgün olmayan tuğla ile yapılmış olan bacalar kaldırıldı.

 

Çatıda yer alan yapısal formu bozularak tehlike arz eden betonarme saçaklar belirli bir ölçüde kısaltılarak gerekli onarımlar gerçekleştirildi.  Çatı üst örtüsü alaturka kiremitten yapılan binanın pencereleri de sökülerek ahşap malzeme ile yenilenecek.

 

Günümüzde Bayrampaşa Çevik Kuvvet Binası olarak kullanılan 150 yıllık tarihi yapıda devam eden restorasyon çalışmalarının Aralık 2011 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

 

Maltepe Kışlası’nın kısa tarihçesi

"Asakir-i Mansure Hastanesi " adı ile de anılmış olan hastane, son dönemlerde askeri okul ve kışla olarak kullanılmıştır. 600 yatak kapasiteli olan hastane, 4 cepheli olup, orta yerinde büyük bir avlusu vardır. 1831’de İstanbul’da çıkan kolera salgınında tecrit yeri olarak kullanılmıştır. Sultan II. Abdülhamid devrinde oldukça itibar kazanan hastane, İstanbul’un en büyük hastanesi karakterini kazanmıştır. I. Cihan Savaşı’nda kısmen İntan Hastalıkları Hastanesi şeklinde hizmet veren hastane, İstanbul’un işgali döneminde bir süre daha açık kalmış, 1922’de lağvedilmiştir.

Editör: TE Bilisim