Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “En büyük hayalim” dediği İstanbul Finans Merkezi (İFM) gelecek süreçte Türkiye ekonomisinin finans ve istihdam başta olmak üzere bir çok sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacak. Türkiye’nin milli geliri yükselecek. Özellikle genç nüfus yeni açılan istihdam alanlarında cazip iş imkanları bulacak.

Türkiye, finans merkezinin yasal altyapısını tamamlayıp dünyaya ilan etti. Merkezin 18 ila 21 ay içerisinde kurulması için süreç başladı. Bu süreçte Ankara’daki ilgili kurumlar İstanbul’a taşınacak. Ulaştırma başta olmak üzere İstanbul yeni hedefe göre yeniden kurgulanacak. İstanbul’un 10 yıl içerisinde bölgesel, 30 yıl içerisinde de uluslar arası finans merkezi olması hedeflendi. Türkiye’nin mevcut potansiyeli sayesinde 30 yılın sonunda Londra, New York, Şangay ve Tokyo ile birlikte dünyanın önde gelen ilk beş büyük merkezden biri olacağı tahmin ediliyor.

20 MİLYAR DOLAR

Yapılan hesaplamalar, İFM’nin 2025 yılında Türkiye’nin milli gelirine yıllık 20 milyar dolar, istihdamına da 150 bin kişilik ek katkı sağlayacağını gösteriyor. Merkez, istihdam konusunda özellikle genç ve donanımlı gençlere uluslar arası nitelikte iş imkanı sunacak. Genç nüfus, İstanbul’u merkez alacak çok sayıda yabancı banka ve dev şirketlerde çalışarak büyük tecrübe edinecek.

ULAŞIMA ÇÖZÜM ŞART

İstanbul merkez konusunda Dubai, Moskova ve Varşova ile yarışacak. İstanbul, rakipleri içinde özellikle düşük işlem ve sermaye maliyeti, geniş ürün yelpazesi, derinleşmiş piyasalar ve bol likidite ve vergi avantajıyla öne çıkıyor. Ancak ulaşım ve güvenlik sorunu merkezin büyümesindeki en büyük engel olarak görülüyor.
Editör: TE Bilisim