Fatih Belediyesi tarafından ihya edilen Tarihi Yarımada’nın kayıp mescitlerinden Zeyrek Sarnıcı üzerindeki Piri Mehmet Paşa Camii Cuma Namazı ile birlikte ibadete açıldı.
Bizans döneminde yapılan Unkapanı’ndaki Zeyrek Sarnıcı’nın 2007 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında sarnıcın üzerinde kalıntılarına rastlanan Piri Mehmed Paşa Camii ihya çalışmaları sonrasında yeniden kapılarını ibadete açtı.

Caminin açılış törenine Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih İlçe Müftüsü İrfan Üstündağ, Piri Mehmet Paşa'nın 6'ıncı kuşaktan torunu Neyire Özateş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Tarihe Tanıklık Ediyoruz
Caminin İstanbul'un eşsiz manzaralarından birine sahip olduğunu dile getiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "İstanbul'un 3'üncü ile 4'üncü tepesinin ortasındayız. Böylesine güzel bir yerde ecdad yadigarı bir eserin yeniden açılışına şahitlik ediyoruz. Aslında tarihe tanıklık ediyoruz" dedi.

Caminin 100 yıl sonra yeniden ibadete açıldığını ifade eden Başkan Mustafa Demir, "Yaklaşık 400 yıl manastır olarak kullanılmış. Arkasından 1543 yılından itibaren yaklaşık 400 yıl da cami olarak hizmet vermiş, ibadet merkezi olmuş bir yerdeyiz. Bin yıllık bir sarnıç. 400 yıl manastır, 400 yıl mescid olarak hizmet vermiş, 100 yılı ise kayıp. 100 yıldan sonra tekrar inşası gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

Proje İğneyle Kuyu Kazar Gibi Gerçekleştirildi
Cami yerinin proje öncesinde sıkıntılı bir yer olduğunu belirten Başkan Demir, proje aşamasında birçok zorlukla karşılaştıklarını söyledi. Mustafa Demir, "2007 yılında Piri Mehmet Paşa Camii'nin projelerine başladık. Ancak 2012 yılının Haziran ayında bitti. Adeta iğne ile kuyu kazar gibi projenin gerçekleşmesi için olağanüstü gayret gösterildi" dedi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Başkan Demir, cemaatle birlikte tarihi camide cuma namazını kıldı. Cuma namazı sonrasında vatandaşlara pilav ayran ikram edildi.
 
Editör: TE Bilisim